Elektriciteit is zo vanzelfsprekend, dat we vaak niet eens beseffen dat we het verbruiken. We laten de stekker van de oplader in het stopcontact zitten en vergeten lampen uit te doen. Dit constante elektriciteitsverbruik tikt echter aan en heeft uiteindelijk een aanzienlijk effect op je budget.

Nu zeker, we kijken wat meer TV, we surfen meer op het internet, we zitten meer thuis 's avonds, ... We willen allemaal een hoge energierekening vermijden! Om jou verder te helpen, hier zijn vijf gratis tips om te besparen op elektriciteit.

Gebruik daglicht

Maak zoveel mogelijk gebruik van daglicht als verlichting. Gebruik lichtkleurige gordijnen voor je raam om zoveel mogelijk daglicht in je kamer toe te laten en tegelijkertijd je privacy te beschermen. Vul de kamer ook met lichte kleuren die het daglicht reflecteren.

Gebruik buitenverlichting alleen daar waar het nodig is en schakel deze overdag uit. Gebruik bewegingsmelders of automatische tijdschakelaars (deze schakelen het licht automatisch uit op de geprogrammeerde tijdstippen).

Energiezuinige verlichting

Naast dat het een goede gewoonte is om de lichten uit te doen, is de aanschaf van energiezuinige lampen een investering waarmee je direct energie gaat besparen. Koop je lampen, dan zijn LED-lampen een goede keus. De aanschafprijs ligt wellicht iets hoger dan die van TL-lampen, maar de elektriciteitsbesparing en de levensduur van de lamp maken het meer dan goed.

Maak slim gebruik van reflecteren

Gebruik lampenkappen met witte voering, want deze reflecteren meer licht. Kies ook voor lichte, reflecterende kleuren voor plafonds en muren. Ook kun je met gebruik van reflectoren besparen op het elektriciteitsverbruik.

Houd lampen en verlichtingsarmaturen schoon

Stof verlaagt het lichtniveau, daardoor kun je door je lampen schoon te houden besparen op elektriciteit. Haal dus regelmatig een doekje over de lamp. Dat is een kleine moeite en hiermee bespaar je op den duur op kosten.

Bespaar elektriciteit op je koelkast en vriezer

Als je een nieuwe koelkast of vriezer koopt, kies er dan één die energiezuinig is. Koelkasten en vriezers verbruiken meer elektriciteit dan welk ander huishoudelijk apparaat dan ook. Hun aandeel in het totale elektriciteitsverbruik is dan ook aanzienlijk.

Kies een nieuwe koelkast die de juiste maat heeft voor jouw huishouden. Let ook op functies die het energieverbruik verhogen en die je eigenlijk niet nodig hebt.

Vermijd koelkasten met een ingebouwd diepvriesvak als je een aparte vriezer hebt. Deze modellen zijn minder efficiënt en je verliest koelruimte. Zet je koelkast of vriezer verder niet te koud, maar ook niet te warm. Als je voedsel minder snel bederft, scheelt dat ook weer in de kosten. De ideale temperatuur voor de koelkast is 4 graden Celsius en voor het vriesvak -18 graden Celsius.