Zo, je bent dus op zoek naar gratis films om te downloaden?

Er zijn websites op het internet waar je gratis en legaal series en films kan (her)bekijken, downloaden of streamen. Op YouTube kan je bijvoorbeeld veel films en tv-series gratis bekijken. Daarnaast zijn er bepaalde apps die films aanbieden.

Je hebt een internetverbinding nodig om te kunnen kijken, maar tegenwoordig heeft toch iedereen snel internet met een hoge datalimiet en er wordt niks op je computer of telefoon opgeslagen, dus dat is sowieso veiliger. Wij vertellen je hier waar je deze sites en apps kunt vinden.
gratis films downloaden

 

Series en films kijken via je Digibox of op de site van tv-zenders

De laatste jaren zijn het aantal sites waar je films kan streamen en torrents kan downloaden enorm toegenomen. Jammer genoeg zijn de meeste van deze sites in strijd met het auteursrecht. Het downloaden van films op deze websites is illegaal. Van overheidswege zijn er al verscheidene initiatieven geopperd om het schenden van auteursrechten zwaarder te bestraffen. Met downloaden moet je dus erg goed oppassen.


 
Het gebruik van televisie is de laatste jaren enorm veranderd als reactie op het massaal streamen en downloaden van films en series. Zo onstonden de zogenaamde Digiboxen. Zo kan je met Proximus TV bijvoorbeeld programma's terugspoelen, opnemen en herbekijken binnen de 36 uur. In de catalogus vind je bovendien een reeks films, waarvoor je een klein bedrag extra moeten betalen. Ook Telenet biedt al een tijdje Digiboxen aan.

Bovendien plaatsen veel televisiezenders hun programma's online. Je kan die dan achteraf op je laptop (her)bekijken. Je hoeft dan enkel een account aan te maken en je kan meteen beginnen kijken. Dit kan bijvoorbeeld voor programma's op VTM en Eén. Met de VRT-NU app kan je trouwens overal gratis jouw favoriete programma's bekijken op je tablet of smartphone. Deze kan je installeren op Android en iOS.

Het voordeel van programma's bekijken via de tv-zenders zelf is dat je minder door de reclame zal moeten zappen, al worden ook hier op inventieve manieren reclames geïntegreerd om de kijker toch te kunnen bereiken. Deze online beschikbaarheid van populaire televisieprogramma's en series is, net als het onstaan van Digiboxen, een poging van de traditionele televisiestations om de concurrentie met streamingdiensten en het illegaal downloaden aan te gaan.

Netflix: streamen aan een voordelig tariefTegenwoordig zijn streamingdiensten enorm populair, wereldwijd en ook in België. Om ter voordeligst bieden streamingdiensten als Netflix een breed assortiment series, films en documentaires aan. Het aanbod wordt regelmatig vernieuwd en Netflix brengt vandaag de dag ook zelf series en films uit, die vaak goede commentaren krijgen en vele kijkers hebben.

Er zijn natuurlijk ook enkele nadelen verbonden aan Netflix. De bibliotheek is bijvoorbeeld niet eindeloos. Hoewel divers en regelmatig geactualiseerd, heb je maar de keuze uit een vrij beperkt aanbod. Denk er ook aan dat bingewatching zwaar kan wegen op je internetverbruik, want je kijkt tenslotte in HD series. En natuurlijk het grootste 'nadeel', hoewel je hier natuurlijk wel de makers en de industrie mee ondersteunt, is dat je als abonnee maandelijks een bedrag moet neertellen voor de streamingdienst.

Wat in die zin een interessante optie is, is je Proximus-abonnement integreren met een Netflix-abonnement. Stel daartoe online je pack samen en profiteer bovendien van € 5 korting (webdeal). Op die manier heb je de voordelen van een Digibox en de mogelijkheid om series en films te streamen via Netflix. Dit komt qua prijs een pak interessanter uit dan wanneer je 2 afzonderlijke abonnementen neemt.

https://www.youtube.com/watch?v=kr8-m7mXPyM
Naast de betalende streamingdiensten zijn er tegenwoordig gelukkig ook nog een aantal websites waar je legaal en gratis films kan streamen en downloaden.

Waar kan je gratis en legaal films streamen en downloaden?
 

Moviesfoundonline

logo moviesfoundonlineOp moviesfoundonline vind je een ruim aanbod aan films en series. De kwaliteit varieert wel sterk. Toch kan je hier heel wat klassiekers bekijken zoals The Good, the Bad and the Ugly en Life of Brian. Let op, er staan ook hier en daar oude of 'illegale' links op.

Openculture

OpencultureVia Openculture kan je honderden films gratis en legaal bekijken. Je vindt er vooral educatieve en culturele media terug. De collectie bestaat uit audiofragmenten, online cursussen, e-books, films en documentaires. Je kan er bijvoorbeeld legendarische werken terugvinden van onder andere Hitchock, Tarrantino en Kubrick. Een heel boeiende website voor mensen die houden van echte klassiekers en interessante documentaires.

Archive.org

Archive.orgOp Archive.org vind je een groot aanbod van vooral oude films waarvan het auteursrecht is verlopen. Je kan ze dus steeds gratis en legaal bekijken. Je vindt er vooral alternatief materiaal zoals propaganda films, indie films en oude bioscoopfilms. Je zou het kunnen zien als een internetmuseum waar je nog echte pareltjes kan ontdekken.

YouTube

youtubeIedereen kent YouTube tegenwoordig wel. De meeste mensen gebruiken deze streamingsite om muziekclips, tutorials en sommige series te bekijken. Maar wist je ook dat je tegenwoordig een heleboel films gratis kan bekijken of YouTube? Op Reddit vind je hier een overzicht van.