Kleuters vanaf 4 jaar zijn een snel groeiende groep mediagebruikers. Dat komt vooral door het gebruiksgemak van tablets en smartphones. De helft van de kleuters speelt al regelmatig op een tablet en voor veel onder hen is een filmpje kijken op de smartphone van mama de gewoonste zaak van de wereld. Zowel ouders als kinderen genieten van de vele voordelen van tablets en smartphones. Kleuters zijn makkelijk een tijdje zoet met een leuk spelletje waardoor de ouders even tijd voor zichzelf hebben, en bovendien leren ze vaak nog iets. Welke gratis apps zijn geschikt voor jouw kleuter?
Tot 4 jaar kunnen kinderen nog niet zelfstandig op de computer of tablet spelen. Peuters moeten nog oog- en handcoördinatie ontwikkelen en kunnen dit dus nog niet alleen. Ze zijn al gelukkig met herhaling van hun favoriete filmpje, verhaaltje of liedje.
Kleuters kan je daarentegen wel al alleen een spelletje laten spelen. Zij beginnen, anders dan peuters, wel echt mee te denken met het programma of spelletje. Een kort spelletje op de tablet voor het eten kan bijvoorbeeld snel een ritueel worden. Dit kan je als ouder helpen bij het voorbereiden van de maaltijd. Terwijl je kleuter een spelletje speelt of filmpje bekijkt, kan jij je bezig houden met het eten klaarmaken.
Het is echter nog belangrijk om een oogje in het zeil te houden bij de keuze van een app, spelletje of programma. Kleuters hebben nog moeite om fantasie en realiteit te onderscheiden van elkaar. Voor hen is alles realistisch en voorstelbaar. Ze praten graag over wat ze zien en horen, dus het is belangrijk dat je hier als ouder op inspeelt en hen duidelijk maakt wat bijvoorbeeld reclame is, wat fantasie is, enzovoort.
Oudere kleuters kan je al zelfstandiger met een tablet laten omgaan. Kies wel nog mee welke spelletjes ze mogen spelen en welke niet. Vanaf 6 jaar krijgen de kinderen meer interesse in (leerzame) spelletjes. Als het spelletje over herkenbare onderwerpen of fantasiefiguren (Disney, Dora, Barbie, ...) gaat, zijn ze zonder twijfel niet meer weg te krijgen van hun scherm.
Hier kan je alvast 8 leuke gratis apps vinden voor Android.
De verhalen van Polar Bear Cub
Deze app neemt je kleuter mee in een verhaal over Polar Bear Cub en zijn vrienden Owlet en Baby Seal. Het spel zit boordevol educatieve en logische opdrachten voor kinderen tussen 3 en 5 jaar oud. Alle opdrachten werden ontworpen door een kinderpsycholoog. Jouw kleuter zal zich moeten wagen aan een hoop educatieve mini-games. Zo zal jouw kleinste zich bijvoorbeeld moeten herinneren welk dier in welk huis woont, puzzels moeten oplossen, en logica moeten toepassen. Een grote favoriet bij veel kinderen!
Auto's kleuren en tekenen
Is jouw kleuter ook zo'n fan van een brandweerwagen of politieauto? Je kan jouw zoon of dochter nu helemaal gratis schilderijen laten inkleuren van vrachtwagens en auto's! De app is volledig gratis en geeft jouw kleuter de optie om bestaande tekeningen in te kleuren, zelf iets te tekenen, en de afbeeldingen op te slaan in de galerij van jouw tablet of smartphone. Bovendien kan jouw kleinste de kleuren in het Engels leren, aangezien de app een functie bevat waarbij de kleur wordt uitgesproken als er op wordt geklikt. Creativiteit ten top!
Leren tellen tot 100
Jouw kids kunnen met deze leuke app de eerste stappen zetten om te leren rekenen. Het spelletje leert jouw kleuter alle basisprincipes van het optellen, aftrekken en vergelijken. Zo kan je hem of haar alvast klaargestomen voor het eerste leerjaar. In de app leren de kinderen tellen door bijvoorbeeld te moeten aangeven of een gegeven getal groter, kleiner of gelijk is aan een ander getal, of te vergelijken welke groep items groter of kleiner is, en meer. Wiskunde wordt leuk als het op deze leuke manier wordt aangeleerd!
Educatief puzzelen
Deze app - zonder advertenties! - houdt jouw kleuter uren bezig. De puzzels van Dr. Kids werden speciaal ontwikkeld om de cognitieve vaardigheden van jouw kind te helpen ontwikkelen. De puzzels bevatten afbeeldingen van getallen, bloemen, cartoons, transport, vissen, kleding, sport, en veel meer. En er werden ook geluiden aan toegevoegd van o.a. muziekinstrumenten en dieren.
Spelen met vormen en kleuren
Samen met Bimi Boo en zijn vriendjes kan jouw kleuter een heleboel opdrachten uitvoeren op een wonderbaarlijk eiland. De focus ligt op visuele perceptie, concentratie, hand- en oogcoördinatie, classificeren, sorteren, en logisch denken. In 12 spelletjes leert jouw kind alles over vormen, hoeveelheden, maten en kleuren van verschillende objecten. De avonturen nemen jouw kleinste mee naar het strand, de tuin, de boot, de trein, en nog veel meer.
Creëer jouw eigen LEGO-racer
Kinderen vanaf 4 jaar kunnen met deze LEGO-app hun eigen voertuigen en minifiguren aanmaken. Het spelletje zit vol fantasierijke scenario's, mooie landschappen, en creatieve voertuigen. De eenvoudige gameplay en heldere, vriendelijke animaties en soundtrack zorgen ervoor dat jouw kleuter zich te pletter amuseert. De snelstartelementen en voorverpakte modellen zorgen er ook voor dat jouw kleinste zelf een auto kan bouwen zonder hulp van mama of papa, wat jouw zoontje of dochter zeker extra trots maakt!
De leukste quiz
Deze app is een plezier voor alle leeftijden. Zowel jouw kleuter als jezelf kunnen je kennis testen en voeden op de Squla-app op je tablet of smartphone. Verbeter wiskundige vaardigheden, je taal, en meer via deze leule app. De leuke educatieve quizzen houden je kleinste uren bezig! De resultaten van de quiz tellen mee in je persoonlijk rapport en de munten die je daarbij verdient, worden in je account opgeslagen.
Doktertje spelen
In deze educatieve game kan jouw kleuter de arts zijn in een kinderziekenhuis. Als dokter kan hij een glimlach op het gezicht van de patiënten toveren door ze weer gezond te maken. De interactieve mini-games presenteren op een kindvriendelijke manier verschillende verwondingen, behandelingen en kleurrijke voorwerpen. De game helpt jouw kids bovendien ook de angst te overwinnen om in het echte leven naar de dokter te moeten gaan!
Let natuurlijk wel op dat jouw kleuter aan voldoende beweging en andere spelvormen doet. Ze zijn minstens even belangrijk voor de ontwikkeling. Het is beter om een soort afgesproken routine vast te leggen van 10 à 20 minuutjes, dan uren aan een stuk. Voor het slapengaan geef je jouw kleuter ook best geen tablet in handen. Spelletjes geven veel prikkels, en het blauwe scherm houdt kinderen wakker. Zorg er ook voor dat je kind(eren) een goede houding hebben bij het gebruik van de tablet. Een tablet op schoot zorgt al snel voor een slechte rughouding. Het is beter om tablets aan tafel te gebruiken, of liggend op de buik.