Veel mensen laten hun laminaatvloer leggen door een vloerder, terwijl ze dat eigenlijk perfect zelf kunnen doen. Het leggen van een laminaatvloer is per slot van rekening niet zo moeilijk en je kan toch heel wat besparen.

In feite kan je al in vijf stappen je eigen laminaatvloer leggen. Kliklaminaat is daarbij het eenvoudigst om zelf te leggen.

Een goede voorbereiding

Laat de laminaat steeds eerst acclimatiseren door het, in gesloten verpakking, 48 uur in de ruimte te leggen. Intussen kan je de vloer alvast proper maken, drogen en eventueel eerst nog egaliseren. Egaliseren is enkel nodig indien er oneffenheden van meer dan 5 mm zijn.

Leg de ondervloer

Vervolgens rol je de ondervloer uit. Het leggen van een ondervloer is noodzakelijk omdat het voor extra isolatie zorgt en bovendien ook geluidsisolerend werkt. Met behulp van een snijmes snijd je de ondervloer op de juiste lengte, waarna je de verschillende stroken aanbrengt en met eenvoudige klustape aan elkaar bevestigt.

De eerste rij leggen

Eenmaal de ondervloer er ligt, kan je ook de laminaatvoer leggen. Het is aangeraden om de planken van verschillende pakken door elkaar te gebruiken omdat er soms kleurverschillen kunnen zijn. Hierdoor wordt een abrupte overgang voorkomen. Start bij het leggen van de laminaat steeds bij de hoek die het verst verwijderd is van de deur, opdat je nadien meteen de ruimte kan verlaten. Tussen de muur en het laminaat creëer je uitzetvoegen door spacers te plaatsen. Vervolgens kan je de eerste rij leggen en aan elkaar klikken of lijmen.

Volgende rijen en afwerking

Voor de volgende rij moet je goed nadenken over het patroon. Een wildverband en halfsteensverband zijn hierbij de populairste keuzes. In het eerste geval gebruik je het reststuk van de laatste lamel van de voorgaande rij als eerste lamel voor de nieuwe rij. Bij een halfsteensverband start je elke rij afwisselend met een volledige lamel of met een reststuk.

Werk rij per rij af.

Dit gaat in principe vrij vlot en enkel de laatste lamel van elke rij zal je op maat moeten zagen. Bij de laatste rij is er vaak wel wat extra werk, omdat alle lamellen dan op maat moeten worden gezaagd. Vergeet overigens niet om ook bij de laatste rij rekening te houden met de uitzetvoegen van zo’n 8 tot 10 millimeter. Werk ten slotte de laminaatvloer af met plinten en verwijder de spacers.