gratis softwareWerken achter je computer is altijd leuker met programma's die je werk gemakkelijker en aangenamer maken. En waarom zou je veel geld neertellen voor een softwarepakket als er ook een gratis variant beschikbaar is?

Wij zetten hier voor jou de beste gratis software tools op een rijtje!

Welke software kan je gratis downloaden?


MMConvert

Soms kom je van die irritante bestanden tegen, die je niet zo gemakkelijk kunt afspelen of openen omdat je er het goede programma niet voor hebt. Gelukkig zijn er handige programma’s waarmee je bestanden kan omzetten in een andere bestandsextensie. MMConvert is een gratis programma waarmee je multimedia bestanden van extensie kan veranderen in een paar muisklikken. Gemakkelijk en snel geregeld dus. Heel handig als je bijvoorbeeld een filmpje hebt waarvan je graag een mp3 wilt maken. Ook kun je videofragmenten hercoderen tot een degelijke divx. Het programmaatje kan alle codecs en formaten aan, wat je ook wilt converteren!

IrFanView

IrFanView is een snelle, kleine en compacte maar innovatieve gratis graphic viewer voor Windows. De tool draait op Windows 9x, ME, NT, 2000, XP, 2003 t/m Windows 8. Deze freeware tool is gratis voor niet-commercieel gebruik, en naast simpel voor beginners erg krachtig voor professionals. Deze graphic viewer was de eerste viewer ter wereld en heeft een Multiple (animated) GIF support. Ook was het een van de eerste graphic viewers met Multipage TIF support en Multiple ICO support. Veel andere ontwikkelaars van graphic viewers hebben functionaliteiten van IrfanView gekopieerd en gekloond. Twijfel er dus zeker niet aan om IrfanView te proberen.

ClipClip

ClipClip helpt je om je manier van kopiëren en plakken te verbeteren en biedt je nog tal van andere handige opties met de bedoeling je werk beter te kunnen organiseren. Zo kan je bijvoorbeeld meerdere teksten, afbeeldingen en documenten kopiëren naar je klembord. Daarna kan je browsen door je laatste clips en je kan ze ook opslaan, een titel geven en ze in folders organiseren zodat je ze later makkelijk opnieuw kan gebruiken. Er staat geen limiet op de hoeveelheid folders die je kan toevoegen en je kan ook eenvoudig je clips delen met andere toestellen zoals je laptop of tablet.

CCleaner

CCleaner is dé gratis software tool waarmee je jouw computer af en toe eens goed kunt afstoffen. Ongebruikte files en allerlei andere bestanden die je computer door de tijd heen verzameld heeft, worden verwijderd. Door CCleaner te gebruiken optimaliseer je jouw pc, en werk je aan de privacy van je systeem. Cookies en andere onbruikbare bestanden worden opgespoord en gewist door CCleaner waardoor er ruimte vrij wordt gemaakt op je harddisk. Deze ruimte is waardevol en zorgt er ook voor dat je Windows systeem sneller kan werken. Ook interesse in een schone harddisk? CCleaner is gratig, snel en bevat uiteraard geen spyware of adware.

K-lite Codec Pack

https://www.youtube.com/watch?v=m9Q9mI7zPAUK-Lite Codec Pack is een verzameling codec en aanverwante tools. Een Codec is een Compressor-Decompressor die wordt gebruikt voor het encoderen en decoderen (afspelen) van audio- en videobestanden. De K-Lite Codec Pack is een gebruiksvriendelijke oplossing voor het afspelen van al je filmbestanden in de meest populaire formats, maar ook in sommige zeldzame formats. Het Codec Pack bevat een aantal DirectShow filters, VFW/acm codecs en tools. Codecs en DirectShow filters worden gebruikt voor het encoderen en decoderen van audio en video. Er zijn vier varianten verkrijgbaar. Naast de basic is er ook de standard variant voor de gemiddelde gebruiker, de full variant met GraphStudioNext en extra filters. De mega variant is het meest complete pack met codecs voor video encoding en editing.

Microsoft Security Essentials: Antivirus

Een virusscanner is onvermijdelijk aangezien een ongeluk in een klein hoekje zit. Voor sommige antiviruspakketten betaal je ontzettend veel terwijl er ook veel goede gratis virusscanners zijn. Een voorbeeld daarvan is Microsoft Security Essentials. Een pakket voor Windows van Microsoft zelf. Deze is gratis te downloaden op de website. Vervolgens ben je beschermd tegen schadelijke software zoals virussen en spyware. Je krijgt real-time bescherming voor pc’s thuis of zakelijk voor kleine bedrijven. De interface van deze software tool is gemakkelijk te gebruiken en is ook eenvoudig te installeren. De tool werkt efficiënt en draait op de achtergrond, waardoor ook tijdens het updaten je bescherming niet wordt onderbroken.

PDF Creator

Met PDF Creator kun je elk printbaar document omzetten tot een PDF-bestand en nog veel andere formats. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je jouw Word document op een professionele manier kunt delen met anderen door er een PDF-bestand van te maken. Ook kun je je documenten met PDF Creator omzetten naar bestandsextensies zoals JPG, PNG, TIF en nog veel meer. Daarnaast kun je verschillende documenten in een file samenvoegen met de PDF Creator. Je kunt ook profielen maken waardoor je bepaalde settings - die je vaak gebruikt - met een muisklik kunt toepassen op je documenten. Ook kun je automatisch opslaan met een volautomatische PDF printer. Met PDF Creator maak je het omzetten van bestanden naar PDF simpel!
 

Unlocker

Je bent er vast wel eens tegenaan gelopen. Je kunt een file niet verwijderen en je weet ook niet welk programma het gebruikt waardoor je het niet kunt gebruiken. Er zijn verschillende Windows Error Messages die je niet kunt verhelpen. Wat dacht je bijvoorbeeld van “Kan document niet verwijderen, het is in gebruik door iemand anders of een ander programma”. Ook kan een bestand niet worden verwijderd als de toegang is geweigerd, als er iets misgaat met delen of wanneer de bestemming van het document in gebruik is. Bij dit soort vervelende meldingen kun je het programma Unlocker gebruiken. Dit programma omzeilt de foutmeldingen en zorgt ervoor dat je alle lockers kunt ontgrendelen en vervolgens toch documenten of files kunt verwijderen.

F.lux

Irriteert het jou ook dat je scherm een andere kleur heeft dan je zou willen? Of krijg je snel hoofdpijn van je computerscherm omdat het licht zo fel is? F.lux lost dit probleem op. Het zorgt ervoor dat je computerdisplay zich aanpast aan de tijd van de dag. F.lux zorgt ervoor dat je beter kunt slapen en laat je computer er gewoon een stuk beter uit zien. Want een fel scherm in het donker is niet goed voor je.

Rescuetime

Kom jij ook wel eens achter je computer vandaan zonder dat je bent toegekomen aan wat je allemaal moest doen? Rescuetime is de ideale tool om bij te houden waar je jouw tijd allemaal precies aan hebt besteed op de computer. Het is de ideale time management software voor het vinden van een ideale ‘work-life balance’. Veel mensen zijn snel afgeleid door de eindeloze mogelijkheden in het digitale leven. En het is gemakkelijk om je helemaal te verliezen in social media en andere online activiteiten. Rescuetime geeft je inzicht in je dagelijkse gewoonten op de computer zodat je je in het vervolg beter kunt focussen op productiviteit.

VLC Media Player

VLC Media Player is een open source multimediaplayer en framework dat gratis te downloaden is. Je kunt er de meeste multimedia bestanden mee afspelen. Natuurlijk kun je er al je dvd’s, audio-cd’s en vcd’s mee afspelen. Er kunnen ook verschillende streaming-protocols mee worden afgespeeld. VLC is een snelle, simpele en krachtige mediaspeler die gemakkelijk te installeren en te gebruiken is. Je kunt er ook bestanden, disks, webcams en streams mee afspelen. Ook de meeste codecs kunnen ermee worden afgespeeld zonder dat je codec packs nodig hebt. Voorbeelden van bestandsformaten zijn MPEG-2, WMV, MP3, DivX, H.264, MKV, WebM, en ga zo maar door.

WinRAR

Soms wil je grote bestanden met iemand delen of doorsturen naar iemand. Je kunt dit doen met verschillende tools, maar je kunt dit nog gemakkelijker doen door de bestanden te comprimeren. Op die manier wordt de bestandsgrootte teruggebracht en moet de ontvanger de bestanden simpelweg uitpakken om ze te kunnen inzien en gebruiken. WinRAR is een populaire en krachtige tool waarmee je bestanden kunt comprimeren en uitpakken met de bestandsformaten RAR en ZIP. De tool kan ook een data back-up maken en de data reduceren tot de grootte van een e-mail bijlage.