Wie zegt dat een vakantie duur is, doet het misschien wel verkeerd. Er zijn namelijk heus wel een aantal gratis activiteiten die veel vertier kunnen brengen. Je kan bijvoorbeeld kuieren door historische stadscentra, picknicken in het park of een gratis museum of lezing meepikken. Hieronder vind je inspiratie voor de leukste gratis activiteiten tijdens je vakantie. 

Wandelen op vakantie

Wandelen is een van de gratis dingen die je in principe altijd kan doen. Het maakt daarbij niet uit of je nu in de Ardennen vertoeft of in een bruisende stad waar je bijvoorbeeld een unieke streetart-wandeling kan maken. Op het internet is er altijd wel inspiratie te vinden en veel gemeenten hebben ook op hun eigen website al leuke routes gepubliceerd. Daarnaast kan je ook een wandelapp gebruiken. Een voorbeeld daarvan is Strava. Strava was oorspronkelijk vooral bij fietsers populair, maar is tegenwoordig voor vrijwel alle buitensporten te gebruiken. Hiermee kan je onder meer routes uitstippelen of anderen hun wandelroutes volgen.

Een picknick en gratis kinderplezier

Men zegt wel eens dat kinderen entertainen extra duur is. Dit klopt natuurlijk als je naar de zoo trekt of het pretpark onveilig maakt, maar het voordeel is dat kinderen vaak al erg snel tevreden zijn. Vrijwel overal is er voor hen gratis vertier te vinden. Een speelpleintje in de buurt, een avontuurlijke wandelroute in het bos of een strand en een emmertje volstaan. Ook diertjes zijn heel populair: zelfs de lokale kalkoenboerderij kan al een topactiviteit zijn. Ga op zoek naar leuke plekjes, neem een picknick mee en geniet van een gratis activiteit met de kinderen.

Bezoek eens een gratis museum of evenement

Soms is het een beetje een uitdaging, maar er zijn heus wel gratis musea of lezingen te vinden. Het zijn vaak niet de grootste tentoonstellingen, maar dit heeft zeker zijn charme. Om maar even een voorbeeld te geven: het Paleis van Karel van Lotharingen in Brussel. Hier waan je je gratis en voor niets de koning te rijk. Het symboliseert wel meteen de beperkingen die gratis musea opleggen: het is enkel de eerste zaterdag van de maand geopend.

Voor een voorbeeld van een gratis evenement denken we aan een wijn- of kaasproeverij. Dergelijke wijn- en kaasproeverijen zijn vaak gratis toegankelijk, je ontdekt er verschillende wijnen of kazen en je krijgt er een woordje uitleg. De redenering is natuurlijk dat mensen nadien een stukje kaas of enkele flessen wijn kopen, maar dit is geenszins een verplichting.

Van breinvoer tot gratis cultuur opsnuiven in het buitenland

Als het wat verder weg van huis mag zijn – hoewel gratis reistransport vinden niet zo eenvoudig is – zijn er ook spannendere gratis activiteiten. Zo zijn bijvoorbeeld alle musea van het Vaticaan iedere laatste zondag van de maand gratis te bezoeken. Zorg wel voor gepaste kleding, want de toegang kan je worden geweigerd.

Ook interessant zijn de Nobelprijslezingen die elk jaar in Stockholm plaatsvinden. Het gaat dan niet om kaartjes voor de uiteindelijke uitreiking, maar wel om de lezingen die voorafgaand plaatsvinden. Deze lezingen over de meest uiteenlopende thema's zijn volledig gratis toegankelijk en het is er vaak opmerkelijk rustig.