energie besparenHet is ons helemaal niet zo bewust hoeveel energie we in ons dagelijks leven gebruiken en nodig hebben. Met alle nieuwe apparaten die op de markt komen en nieuwe ontwikkelingen die zich voordoen hebben we helemaal niet meer zo door hoeveel energie dit allemaal kost.

Zowel voor je eigen geld als voor het milieu is het belangrijk om een beetje op je energieverbruik te letten, en dit waar mogelijk te verminderen.

Hoe vaak gebeurt het dat we een kamer uitlopen en er geen erg in hebben dat het licht nog aan is. Best vaak! Gebruik alleen licht in een kamer als je er ook daadwerkelijk bent, en als er echt geen daglicht meer is. Ga je weg, neem dan even de kleine moeite en schakel het licht uit.

Je zou het niet zeggen, maar het kabel waaraan we onze telefoons opladen verbruikt minimale energie, zelfs als er geen telefoon op aangesloten is. Je haalt makkelijk en snel even je telefoon van het kabel af als je de deur uit gaat, terwijl je de oplader in het stopcontact laat zitten. Het is dus beter om er een gewoonte van te maken deze oplader geheel uit het stopcontact te verwijderen als je klaar bent.

Schakel apparaten in je huis helemaal uit. Vaak zetten we bijvoorbeeld de tv of radio gewoon uit, en hebben we niet door dat hij nog op stand-by staat. Hoewel er minder energie wordt verbruikt dan als het apparaat normaal aan staat, kan je er toch voor zorgen dat de TV helemaal geen energie verbruikt door het knopje aan het apparaat zelf te gebruiken om hem uit te zetten.

Ga je op vakantie, doe dit dan zeker!

Het helpt ook om in de winter of herfst de verwarming met maar 1 graad naar beneden te zetten. Je merkt hier weinig van en op den duur kan het veel uitmaken voor de stookkosten. Als je het toch aardig koud hebt, kun je altijd een dikke trui of deken gebruiken, of jezelf lekker bezig houden waardoor je het warm krijgt.

Je kunt ook energie besparen met je vakanties. In plaats van lange ritten naar verre landen te maken, kun je overwegen om in de buurt kortere stedentripjes te maken. Of als je naar de supermarkt moet voor een kleine boodschap, pak dan eens de fiets of bus in plaats van de auto.

Wereldwijd wordt er elk jaar een Earth Day gehouden, waarbij iedereen, waar ook ter wereld, aangespoord wordt om een uur lang absoluut geen energie te verbruiken.

In plaats van het licht aan te doen kun je of buiten genieten van de sterrenhemel, of je gebruikt de ouderwetse manier; kaarsen.

Voor 1 huishouden zal het niet zo heel veel uitmaken of je nu 1 uur geen licht gebruikt, maar stel je eens voor als tenminste de helft van de wereldbevolking dit doet, en dan vooral de bedrijven, die zo veel verbruiken. Dit scheelt een hele hoop.

Er zijn talloze manieren om energie te besparen, zelfs dingen die niet voor de hand liggen. Dit zijn maar een paar voorbeelden, maar als je je er echt om bemoeit zul je aardig wat kosten en milieu kunnen besparen.