Thuis is een plek waar je veilig kunt zijn. Je kunt genieten van lekker hangen op de bank, of samen eten met het hele gezin. Veiligheid mag daarbij niet onderschat worden, met een IP camera voor buiten verhoog je de veiligheid voor alle gezinsleden. Er zijn aanbieders die een complete oplossing leveren inclusief gratis installatie. Waar moet je eigenlijk op letten bij de aanschaf van een beveiligingssysteem voor buiten gebruik? En kun je dit zelf ook installeren?

Is een camerasysteem installeren moeilijk?

Dat hangt er vanaf of je een beetje op de hoogte bent van moderne technologie, en welke apparaten je gaat aanschaffen. Er zijn plug-and-play apparaten met een IP camera inclusief buiten verlichting, en een bewegingsmelder met alarm. Dan is installatie heel eenvoudig. Als je met meerdere camera’s gaat werken, een los alarmsysteem met bewegingsdetectie wilt koppelen én alles via een thuisnetwerk centraal wilt bedienen wordt het wel een stuk ingewikkelder. Met name die eerste installatie kan een uitdaging vormen, het gebruik zal doorgaans niet ingewikkeld zijn.

Waar moet je op letten bij een IP camera buiten?

Om te bepalen welke IP camera buiten het beste aansluit op jouw voorkeuren, zul je verschillende merken en producten met elkaar moeten vergelijken. Zo maakt Somfy diverse bewakingscamera’s, ook met bewegingsmelder met alarm. Maar ze zijn niet allemaal geschikt voor gebruik buiten. Het is ook zeker een voordeel als het product samenwerkt met andere apparaten en software. De Nest is een goed voorbeeld. Deze populaire lijn aan smart home producten is sinds kort geïntegreerd met de Google Home productlijn, Nest is namelijk eigendom van Google. Op zich hoeft een merksticker geen verschil uit te maken, maar Google heeft besloten om minder externe ontwikkelaars gebruik te laten maken van de data die Nest apparaten verzamelen. Dat betekent bijvoorbeeld dat het handige IFTTT protocol, om diverse smart home toepassingen aan elkaar te koppelen, niet meer zal werken. Het gaat dus niet alleen om de hardware en software, zeker bij domotica toepassingen zoals een IP camera buiten kan compatibiliteit met andere apparaten en diensten een belangrijke factor zijn bij het maken van een keuze. Het merk Somfy is deels afhankelijk van bedrijven als Google en Amazon voor bepaalde slimme functies, zij hebben er dus belang bij om producten en diensten van verschillende merken te ondersteunen waaronder If This Then That.

Hier zijn nog vier aandachtspunten bij aanschaf van een beveiligingssysteem:

1. Zorg voor voldoende verlichting

Bij een IP camera is buiten verlichting cruciaal voor goede opnames in de avond en nacht. Met waterdichte LED lampen die werken met een lichtsensor kun je de tuin automatisch laten verlichten wanneer dat nodig is. LED verlichting is heel zuinig, dus veel stroom kost het niet. Aansluiten op de rest van de beveiliging is niet echt ingewikkeld, je moet wel een beetje verstand van zaken hebben.

2. De kijkhoek moet voldoende zijn

Een bewakingscamera heeft meestal een ‘fisheye’ lens, dat is een lens met een sterke bolling om zoveel mogelijk beeld vast te leggen. Dit komt overigens ook de lichtgevoeligheid ten goede. Zorg dat de positie van de IP camera buiten en de hoek een compleet beeld van de tuin oplevert zonder blinde vlekken. Dit heeft onder andere te maken met de afstand en positionering van de camera. Doorgaans levert plaatsing in een hoek het beste beeld op.

3. Houd je aan de privacy wetgeving

Je wilt zoveel mogelijk beeld zien, maar zorg dat de tuin van de buren of de openbare weg niet in beeld komt. Dat mag namelijk niet volgens de wet. Een kleine strip stoep zal geen probleem zijn, maar duidelijk zicht op straat of de achtertuin van de buren is verboden. Je zult bij de ingang van jouw terrein ook duidelijk moeten aangeven dat bezoekers gefilmd kunnen worden.

4. Is de camera bestand tegen water?

Buitenshuis zul je moeten letten op waterbestendigheid van de camera, dit wordt uitgedrukt in een IP rating. IPX6 is bijvoorbeeld bestand tegen harde waterstralen, IPX4 is eigenlijk het minimum voor apparatuur buitenshuis. Een droge plek is sowieso aan te bevelen om waterdruppels op de lens te voorkomen.

Beveiligingscamera koppelen aan bewegingsmelder met alarm

In veel gevallen hoeft de beveiligingscamera niet continue opnames te maken. Door een bewegingsmelder met alarm te laten plaatsen, worden er pas beelden opgenomen wanneer er beweging geconstateerd wordt. Slimme software kan mensen van dieren onderscheiden. Naast de hardware moet je dus ook zeker letten op de functionaliteit van de software.

De installateur kan je advies geven over de beste apparatuur, de software voor PC of mobiel en ook zeker de koppeling met andere apparaten. Als het systeem eenmaal geïnstalleerd is merk je direct dat fijne gevoel van veiligheid in huis.