goedkope laptopNet zoals we niet meer zonder smartphones kunnen, zijn ook laptops nog maar moeilijk weg te denken uit ons dagelijkse leven. Terwijl velen voor een tablet kiezen, blijft een laptop toch nog iets gebruiksvriendelijker en bovenal veelzijdiger. Naast de functie spelen andere factoren, zoals het merk, gebruiksvriendelijkheid, prijs, besturingssysteem, compatibiliteit, snelheid, onerhoudskosten, accessoires en zo meer een belangrijke rol in je keuze.

 

Computer algemeen

Wanneer en waar een laptop kopen?

Doorheen het jaar zijn er meerdere momenten waarop multimedia in het algemeen en laptops in het bijzonder goedkoper beschikbaar zijn dan gewoonlijk. Het is dan ook zaak om bepaalde winkels en webshops goed op te volgen opdat je altijd op de hoogte bent van deals en aanbiedingen. Een gouden tip om op de hoogte te blijven van laptopkoopjes? Schrijf je in voor nieuwsbrieven van jouw favoriete winkels en websites zoals gratis.be.

Een laptop is meestal een aardige investering. Bereid je daarom grondig voor op je aankoop. Informeer je niet alleen op webpagina's zoals deze, maar verken ook de markt. Dit doe je o.m. via nieuwsbrieven, maar ook aan de hand van winkelfolders. Er zijn verschillende winkels, zelfs supermarkten zoals Aldi en Carrefour, die laptops aan scherpe prijzen verkopen. Je denkt spontaan aan Krëfel en MediaMarkt, maar vergeet ook de webshops niet. Via online winkels als Coolblue en bol.com vind je de dag van vandaag laptops aan uitstekende prijzen. De klantenbeoordelingen maken het je makkelijker om in te schatten wat je in huis haalt. Tegenwoordig kan je je aangekocht product ook makkelijk gratis retourneren of zelfs pas achteraf betalen. Zo ben je zeker dat je een model kiest dat echt bij je past.

Dure laptop, goede laptop?

coolblue laptopWant ook dat is belangrijk: past een laptop bij jou en je noden? De prijs houdt hier rechtstreeks verband mee. Heb je de laptop nodig voor je werk en dient het toestel dus voornamelijk zakelijke doeleinden, dan moet je naar een heel ander model zoeken dan wanneer je een laptop wilt om te gamen. Prijzen hangen sterk af van de technische eigenschappen van een laptop, ga zeker nooit alleen af op het ontwerp of de stevigheid van een laptop. Natuurlijk zijn dat ook belangrijke kenmerken. Zeker als je een laptop koopt voor het hele gezin: die kan best wat te verduren krijgen. Ook studenten hebben een heel ander soort laptop nodig dan bijvoorbeeld een grafisch ontwerper of iemand die graag foto's bewerkt. Een all-round laptop zal over het algemeen minder kosten dan een laptop met een sterke grafische kaart. Je kan maar weinig veranderen aan de prijzen van de markt, maar wat je wel kan bepalen is wat jij een faire prijs vindt voor een bepaald model met specifieke kwaliteiten.

Het is altijd riskant om een laptop tweedehands te kopen. Hiervoor heb je - bijna zoals met het kopen van een auto - toch wel wat technische bagage en knowhow nodig. Zo kan je inschatten of de gevraagde prijs correct is, maar ook controleren of de functionaliteiten van een laptop nog optimaal werken. Net zoals je duurdere modellen van sommige smartphones tegenwoordig refurbished, d.w.z. opgeknapt door een expert, kan vinden, is dit ook mogelijk voor laptops. Zo koop je als het ware een zo goed als nieuw model voor een lagere prijs dan de originele winkelwaarde. Ook online winkels zoals Coolblue bieden refurbished laptop deals aan. Vergelijk het met bedrijfswagens die na hun leaseperiode aan een goedkoper tarief op de tweedehandsmarkt verkocht worden.

Vergelijk laptops voor je koopt

Wat je je in de eerste plaats moet afvragen, is waarvoor je de laptop gaat gebruiken. Studenten hebben eerder een laptop nodig voor zakelijk gebruik, maar ook eentje met veel geheugen opdat ze alle schooldocumenten makkelijk kunnen opslaan zonder dat dat de werking van de laptop vertraagt. Gamers hebben dan weer een erg krachtige laptop nodig met een aanzienlijk RAM of werkgeheugen en een kwaliteitsvolle grafische kaart. Afhankelijk van je noden bepaal je voor jezelf de maximumprijs. Natuurlijk heb je ook verschillen per merk. Een laptop van Acer staat doorgaans bekend om de stevigheid, terwijl een MacBook dan weer opvalt door de onverwoestbare batterij en het elegant design, met een Dell kies je voor een meer dan behoorlijk all-round model, enzovoort. Via webshops zoals Coolblue, maar ook op MediaMarkt, kan je makkelijk laptops vergelijken. Zo krijg je in enkele klikken een handig overzicht van alle technische specificaties en bijzonderheden van de modellen die jou interesseren.

Laptop accessoires en toebehoren

Je hebt de knoop doorgehakt en gekozen voor een geschikte notebook aan een goede prijs? Dan is het tijd om een stapje verder te denken: wat heeft jouw laptop nog nodig voor optimaal gebruik. Als je een mousepad niet zo gebruiksvriendelijk vindt, koop je wellicht graag een muis en muismat. Misschien gebruik je jouw toestel niet echt als een draagbare computer, dan kan een extra toetsenbord of zelfs een tweede scherm weer handig blijken. Ben je vaak onderweg? Dan zal een laptophoes of laptopsleeve van pas komen. Een laptoprugzak is dan weer onmisbaar voor de meeste studenten. Fiets je naar het werk? Dan zijn er ook speciale fietszakken voor laptops verkrijgbaar. Het is hoe dan ook van vitaal belang dat je jouw nieuwe toestel stevig beschermt, langs de buiten- en binnenkant.

Van hardware naar software dus. Want net zoals je bepaalde toebehoren voor je laptop koopt, zal je je vroeg of laat ook extra software moeten aanschaffen. Een antivirus is natuurlijk heel belangrijk om de levensduur van jouw laptop te verlengen. Afhankelijk van jouw hobby's of professionele activiteiten zal je ook computerprogramma's zoals tekstverwerkers of fotobewerkers nodig hebben. Gelukkig bestaan er ook hier mogelijkheden om te besparen. Regelmatig komen antivirusprogramma's met promoties opzetten. Ook grafische programma's zoals Adobe Creative Cloud, waartoe o.a. Photoshop, Indesign en Illustrator behoren, kan je eerst gratis uitproberen. Hetzelfde geldt voor programma's uit het Office-pakket, zoals Word, Excel, Outlook, PowerPoint, enzovoort.

Krijg een tablet incl. toetsenbord cadeau van NHA thuisstudies

Schaf jij je een nieuwe laptop aan om een (thuis)studie of een opleiding te beginnen? Dan bekijk je best eerst het ruime aanbod thuiscursussen van NHA thuisstudies. De gevestigde waarde in thuisstudies beloont nieuwe inschrijvingen nu namelijk met een volledig gratis 9inch tablet, incl. toetsenbord. De voordelen? Je studeert comfortabel thuis, waar en wanneer het jou uitkomt en volledig op je eigen tempo. Bovendien krijg je een erkend diploma van het opleidingsinstituut. Ben je niet geslaagd, dan krijg je jouw inschrijvingsgeld gewoon terugbetaald. De leerstof krijg je na inschrijving 15 dagen gratis op proef, daarna kan je nog steeds beslissen of de cursus wel iets voor jou is. Bij NHA leg je niet alleen de basis voor een nieuwe carrièrewending, je geniet er dus ook van talrijke gratis extra's. Niet in het minst de gratis tablet, het ideale instrument voor iedere student!

 

gratis antivirus