Wanneer je een grote schoonmaak hebt gehouden, de zolder eens flink onderhanden hebt genomen en hebt opgeruimd, of gewoon wat extra cash wilt verdienen, dan is het tweedehands weggeven of verkopen van je spullen natuurlijk een goede optie. Je plaatst een advertentie of zoekertje online, en voor je het weet heb je iemand heel blij gemaakt of een beetje extra geld verdiend met je oude spullen. Want spullen die jou in de weg zitten, komen bij iemand anders misschien wel heel goed van pas. Maar, je wilt je zoekertjes natuurlijk wel gratis online plaatsen. Wij hebben een handig overzicht gemaakt van de grootste sites waar je gratis een tweedehands zoekertje kan plaatsen.
gratis 2dehands zoekertjes

Richtlijnen om succesvol tweedehands te verkopen

Voordat je je zoekertje online gaat plaatsen is het goed om te weten dat er veel zoekertjes op een één website te vinden zijn. Daarom is het van het belang dat jouw advertentie in het oog springt. Er zijn bepaalde zaken die je kunt doen om ervoor te zorgen dat jouw zoekertje het meeste opvalt. Je kans op succes wordt groter als je onze richtlijnen een beetje volgt:

 • Verzin een goede titel. Zorg er zeker voor dat de naam van het product dat je wilt weggeven of verkopen in de titel voorkomt. In plaats van slaapkamermeubels, kan je beter “bed” of “nachtkastje” gebruiken.
 • Geef een duidelijke omschrijving van product dat je aanbiedt. Schrijf in welke staat het product is, over welke materialen het gaat, hoe oud het is en welke maten het heeft.
 • Wees eerlijk. Als er wat mankementen zijn aan jouw product, vermeld dit dan ook. Ga natuurlijk niet enkel de mankementen vermelden, het is belangrijk dat je de pluspunten in de verf zet. 
 • Vermeld de reden waarom je het product verkoopt. Dit zou in je voordeel kunnen spelen als je bijvoorbeeld vermeldt dat je het verkoopt of weggeeft “wegens verhuis overbodig”. Hierdoor weten mensen dat het product nog in goede staat is. 
 • Zorg voor een goede spelling. Als je de zoekwoorden verkeerd spelt, heb je de kans dat je niet gevonden zult worden in de zoekfunctie. Lees je zoekertje dus zeker na als je het gemaakt hebt. Een kst gaat iemand niet terugvinden als je een kast verkoopt.
 • Stop zoveel mogelijk sleutelwoorden in de eerste regel. 
 • Kies voor verschillende spellingen in je beschrijving. Iedereen zoekt op een andere manier naar een zoekertje. De ene zoekt op het woord koelkast, de andere op het woord frigo. Houd hier rekening mee en kies dus voor verschillende woordgebruiken. 
 • Zorg voor duidelijke en scherpe foto’s. Het beste is als je meerdere foto’s plaatst en foto’s genomen vanuit verschillende hoeken. Zo geef je mensen al snel een goed beeld van je product en zal je minder reacties krijgen om foto’s door te sturen. 
 • Geef een goede prijsindicatie. De zoekertjes waar mensen zelf een bod moeten uitbrengen worden minder bekeken. Als je geen idee hebt wat je kan vragen voor je spullen, dan kan je gelijksoortige zoekertjes bekijken. Ga best nooit te ver onder het gemiddelde zitten, want dat wekt wantrouwen op. 
 • Wees bereikbaar. Zet je e-mailadres bij het zoekertje en bekijk regelmatig of je reacties hebt ontvangen. Als je liever niet je persoonlijke e-mailadres op het internet plaatst, kan je natuurlijk ook altijd een nieuw e-mail adres aanmaken voor het zoekertje. Tip: plaats je telefoon niet online, want dan ga je een hele hoop storende berichten en telefoontjes ontvangen. 
 • Maak duidelijk afspraken over hoe je de verzending, de ophaling en de betaalmethode. Als mensen het enkel bij jou kunnen ophalen, zet dit er dan zeker bij. 
 • Als je zoekertje al een tijd online staat, maar het levert geen succes op. Verwijder het dan en plaats een nieuwe, zo kom je bovenaan te staan en val je meer op.

Nu je de theorie hebt doorgenomen om je spullen succesvol te verkopen, geven wij je een lijst met enkele gratis websites waarop je jouw tweedehands zoekertjes kunt plaatsen.

GratisAfhalen

GratisAfhalen is dé zoekertjessite waar je gratis af te halen spullen kan zoeken én plaatsen. Van bouwmaterialen tot dierentoebehoren en hobby artikelen, je vindt er alles en kan er alles kwijt. In tegenstelling tot tweedehandssites kan je hier alle voorwerpen echt gratis vinden en afhalen. Daarbij kan je je gratis aanmelden en aanbiedingen plaatsen. Ben je op zoek naar iets specifieks? Dan kan je ook zelf een zoekertje plaatsen. (www.gratisafhalen.be)

2dehands

2dehands is de grootste zoekertjessite van Vlaanderen. De site krijgt op een dag zo'n 720.000 bezoekers die online op zoek zijn naar de leukste artikelen of een zoekertje willen plaatsen. Iedereen kan de site gemakkelijk gebruiken voor het kopen of verkopen van en reageren op tweedehands aanbiedingen, door heel België. Je vindt op die manier de leukste spullen voor de beste prijs. Op de site staan zelfs zo’n vier miljoen zoekertjes in verschillende categorieën, variërend van meubels tot auto’s, van kunst tot kleding en van caravans tot electronica. Wat je ook zoekt, de kans is groot dat je het vindt op 2ehands.be. (http://www.2dehands.be/)

Gratiskittens

Dit platform laat eigenaars van kittens gratis zoekertjes en advertenties plaatsen om een nieuwe thuis te vinden voor hun huisdieren. De kittens worden volledig gratis aangeboden. Als je een kitten ophaalt krijg je er vaak nog enkele accessoires bij van de vorige eigenaar. Let wel op, alle kittens moeten gesteriliseerd of gecastreerd worden voor ze 5 maanden oud zijn en ze weggegeven worden. Ook moeten alle katten jonger dan 12 weken een chip ontvangen van CatID. Vraag je dierenarts om meer info als je niet zeker bent. (www.gratiskittens.com)

Koopjeskrant

Op koopjeskrant.be kun je gemakkelijk tweedehands spullen verkopen of kopen. De site is overzichtelijk en gebruiksvriendelijk. Wat je ook zoekt, je vindt het gemakkelijk op een van de grootste sites voor zoekertjes van België. Je kunt er terecht voor dieren en toebehoren, auto’s en motoren, fietsen, sport, huis- en tuinartikelen, auto-onderdelen en toebehoren, vakantie en uitjes, kleding, kunst en antiek, multimedia en elektronica en beautyproducten. Ook voor het aanbieden en vinden van jobs is er een apart gedeelte ingericht. Zo kun je jezelf aanmelden als vakman of bijvoorbeeld functies vinden in de administratie, de bouw, als chauffeur en in nog veel meer vakgebieden. Ook kun je met een speciaal telefoonnummer jouw zoekertjes ‘omhoog bellen’, zodat ze sneller worden gevonden door de bezoekers van de site. (www.koopjeskrant.be)

Zoekertje plaatsen

Bij zoekertjeplaatsen.be kun je gemakkelijk een zoekertje plaatsen voor je tweedehands producten. Het plaatsen van zoekertjes en het aanbieden van je producten is gratis en er is een uitgebreid aanbod, waardoor je ook gemakkelijke de leukste zoekertjes kunt vinden. Populaire categorieën zijn onder andere huis en decoratie, het aanbieden van klussen en werkzaamheden, auto en motor, jobs, bedrijven en zakelijk, huizen, huisdieren en kleding. Ook alles voor je hobby is er te vinden, zoals modelbouw, kunst, speelgoed en spellen en hobby’s en verzamelen. Ook gamers kunnen er tweedehands games en spelcomputers vinden. Verzamelaars vinden er alles, van kaarten en postzegels tot speldjes en munten. Neem snel een kijkje op zoekertjeplaatsen.be en vind waar je al die tijd al naar op zoek was. Of plaats een advertentie om van je overbodige spulletjes af te komen en wat extra geld te verdienen. (www.zoekertjeplaatsen.be)

Facebook

Door de steeds grotere rol die social media spelen in onze samenleving, is het niet gek dat zij hier ook mee op de kar springen. Facebook heeft ondertussen ook begrepen dat het kopen en verkopen van tweedehands spullen en zelfgemaakte creaties veel wordt gedaan. Daarom kent Facebook tegenwoordig een officiële functie “Verkoopgroepen”. Dit is een soort van sociale media marktplaats waar je jouw tweedehands spullen op kunt plaatsen en verkopen. 

Als je zelf op zoek bent naar tweedehands spullen kan je jezelf aansluiten bij een zogenoemde “te koop-groep”. Van tweedehands kinderwagens, smartphones tot tegels. Je vindt het hier allemaal in terug. Je kan gemakkelijk een verkoopgroep in jouw omgeving vinden door de “Verkoopgroepen” functie te gebruiken. Binnen één klik vind je alle beschikbare Facebookgroepen die in jouw buurt tweedehands spullen verkopen. 

Tweedehands spullen verkopen, kopen, ruilen, gratis afhalen of weggeven, het is allemaal mogelijk. Als je lid bent van zo een verkoopgroep en je zou graag iets aanbieden, kies je bij het aanmaken van een nieuw bericht voor de verkoopfunctie. Je voegt hiermee nuttige informatie toe over het product en je kan ook de status veranderen van beschikbaar naar verkocht. Zo kunnen mensen die op zoek zijn naar spulletjes zien wat er nog te koop is en wat niet en behoudt jij een handig overzicht.

Andere sites

Er zijn natuurlijk nog veel meer zoekertjessites te vinden. Op Bol.com kan je bijvoorbeeld jouw gebruikte tweedehands (studie)boeken, muziek en films aanbieden. Jouw artikelen zullen zichbaar zijn voor miljoenen bezoekers op deze populaire website. Je hoeft enkel de prijs te bepalen en dan zal Bol.com je verder helpen en een bemiddelingsbijdrage aanrekenen als je iets verkoopt. Dit is misschien niet helemaal gratis, maar het je kan er wel een centje aan verdienen. De bovenstaande zoekertjessites behoren tot de populairste sites met de meeste bezoekers. Zo kun je dus sneller vinden wat je zoekt of je kan sneller je tweedehands spullen verkopen.