Adobe Illustrator en Photoshop zijn bij uitstek de meest populaire illustrator programma’s op de markt. Toch kan het prijskaartje in sommige gevallen afschrikken. Maar wees gerust, tegenwoordig circuleren er tal van goedkopere of zelfs gratis alternatieven. Zo maak je met een beperkt budget binnenkort de leukste ontwerpen. Tijd om de Picasso in jou naar boven te halen! 

GIMP

GIMP, dat staat voor GNU Image Manipulation Program, heeft beperkte vectorfuncties maar heeft voor de rest dezelfde tools als Photoshop. Hierdoor is het programma in korte tijd uitgegroeid tot één van de meest krachtige en verfijnde beeldbewerkers. Sterker nog, GIMP biedt aanpassingsopties en plug-ins van derden aan. Wil je je ontwerp voorzien van een unieke twist? Dan kan je nergens beter zitten dan bij GIMP.  Zeker omdat je niets hoeft te betalen voor de proefversie. 

Inkscape

Inkscape is een vector tekenprogramma dat nauw aanleunt bij Adobe Illustrator. Met het enige grote verschil dat deze illustrator volledig gratis is. Ook kan je pdf-bestanden bewerken met Inkscape. Inkscape is een beeldbewerker op maat van iedere professionele of semi-professionele webdesigners die graag binnen het SVG-bestandsformaat werkt. Bovendien kan je Inkscape ook integreren in andere softwareprogramma’s. Handig toch?  

BoxySVG

BoxySVG fungeert als een extensie in Google Chrome. Daardoor is het gemakkelijk om vectorafbeeldingen, inclusief pictogrammen, grafieken en illustraties op te slaan op het web. Het biedt opties voor de integratie van Google Fonts en heeft een Open Clip Art Library. Daarnaast bezit het  illustratietools zoals pennen, bezier curves, groepen, vormen, tekstbewerkers en meer. Uiteindelijk is BoxySVG eenvoudiger dan Illustrator, en hoewel dit minder geavanceerde tools betekent, is er geen programma op de markt waarmee je zo gemakkelijk grafische bestanden uittekent. Bovendien is het volledig gratis! 

Pixlr

Pixlr biedt tal van handige functies voor het bewerken, creëren en delen van creatieve beelden - hoewel het minder geavanceerd is dan Illustrator, is het wel cloud-gebaseerd en wordt het ondersteund op smartphone, desktop of het web. Maar er is meer. Je kan met verschillende apparaten tegelijkertijd werken aan hetzelfde ontwerp. Op zoek naar een gratis alternatief? Probeer dan Pixlr eens.