Gratis Apps iPhone iPad KleutersOok jouw kroost ontsnapt er niet aan: kinderen geraken op steeds jongere leeftijd vertrouwd met het kleine schermpje. En maar goed ook! Want dankzij de vele apps voor iPhones en iPads hebben jouw kinderen leuk en ontspannend tijdverdrijf dat hen uren kan bezighouden. Terwijl zij zich naar hartenlust kunnen uitleven op het scherm, kan jij wat andere huishoudelijke taken opknappen, tot rust komen of gewoon ontspannen samen met de kids en met hen op digitaal avontuur gaan!

Gratis apps downloaden

Naast betalende apps vind je in de App Store ook tal van gratis apps. Opgelet, vaak zijn er wel aankopen in de app zelf mogelijk. Voor dergelijke aankopen moet je als ouder vaak expliciet toestemming geven via de app. Als je echter helemaal zeker wilt zijn, kan je in-app aankopen ook deactiveren. Hoe je dat doet, lees je in dit artikel over gratis iPhone- en iPad-apps voor peuters.

Educatieve fun

Misschien had je al ontdekt dat er talloze educatieve apps beschikbaar zijn in de App Store? Die zijn erg handig om je kind een leerrijk tijdverdrijf bij te brengen. Ze geven je kinderen een voorsprong wanneer die allereerste schooldag eindelijk is aangebroken. Natuurlijk wil je ze niet enkel bestoken met breinbrekers, ook ontspanning is belangrijk! Ook aan gratis entertainende spelletjes ontbreekt het de App Store niet. Sonic en Super Mario ken je ongetwijfeld zelf al, daarom staan ze ook niet in deze lijst. Ontdek een heleboel nieuwe apps hieronder.

Leer mij woorden

Leer mij woordenDe naam van deze app windt er geen doekjes om, met Leer mij woorden breidt jouw kleinste in een mum van tijd zijn of haar woordenschat aanzienlijk uit. De app is eenvoudig, leuk en leerrijk. Stap per stap leert je kind iets bij over verschillende thema's en al snel zal het de wereld rondom zich efficiënter kunnen benoemen.

Tiny Tap

Tiny TappDeze app is ietwat anders van opzet en zeer specifiek gericht op onderwijs. Tiny Tap is een soort leerplatform voor kinderen tussen 2 en 8 jaar, ontworpen door leerkrachten voor de jongste leerlingen. Binnen deze digitale leeromgeving wordt een ontzettend breed aantal spelletjes aangeboden over diverse onderwerpen, gaande van natuur, muziek, kunst, wetenschappen, taal en meer. Er is een premium versie beschikbaar, maar ook als gratis lid kan jouw kind al heel wat bijleren.

Lola's Rekentrein

Lola's RekentreinSamen met Lola de Panda op reis door de wondere wereld van de getallen? Dat doe je volledig gratis met Lola's Rekentrein. In deze app leren kleuters in de eerste plaats cijfers en getallen herkennen. Naarmate de trein verder stoomt, leert je kind samen met Lola haar vriendjes uitdagendere rekensommen oplossen. Een avontuurlijke en leerrijke app waar je kleinste ongetwijfeld nog naar zal teruggrijpen!

ABC voor kinderen

ABC voor kinderen'Maan-roos-vis': herinner jij je nog de eerste woordjes die je leerde schrijven? Ook deze app is van het educatieve soort. Met ABC voor Kinderen leren jouw bengels letters, cijfers, woorden, dieren, vormen , kleuren benoemen, spellen en schrijven. De Nederlandstalig ingesproken stem geeft jouw kids hun schoolloopbaan alvast een vliegende start!

Quiver

QuiverDeze app zorgt ervoor dat je kind zich volop creatief kan uitleven door mooie tekeningen in te kleuren (en dat in het écht) en vervolgens de fantastie de vrije loop kan laten door de figuren uit de ingekleurde tekeningen tot leven te laten komen met augmented reality. Klinkt je dat iets te futuristisch in de oren? Geen zorgen, want Quiver, ook in het Nederlands beschikbaar, legt het je heel eenvoudig stap per stap uit. De app levert zelf tekeningen aan die je kan printen, vervolgens inkleuren en fotograferen, waarna de app de figuurtjes transformeert tot geanimeerde personages.

Disney Junior Speel

Disney Junior SpeelMickey Mouse is al sinds decennia de beste vriend van jong en iets minder jong. Ook in Disney Junior Speel nemen Mickey en zijn vriendjes je kinderen mee op een wonderlijke, amusante reis door de magische wereld van Disney. De Disney-figuren geven je kinderen een heleboel leuke uitdagingen waarbij hun vingervlugheid danig op de proef wordt gesteld. De volledige app, van tekst tot vertelstem, is beschikbaar in het Nederlands.

LEGO DUPLO Town

Lego Duplo TownKreeg jij in je jonge jaren ook niet genoeg van LEGO? Net zoals de iets grotere DUPLO-blokjes voor de allerjongsten zijn bestemd, is ook deze app voor de jongste kindjes. LEGO DUPLO Town, voorzien van leuke geluidseffecten maar zonder taal en daardoor dus universeel, laat jouw ukkepuk bouwen, spelen en de 'grote-mensen-wereld' ontdekken. De DUPLO-blokjes stimuleren hun creativiteit, levert een heleboel plezier en brengt hen zelfs een beter ruimtelijk inzicht aan.

LEGO Life e.a.

Lego LifeZijn ze uitgekeken op de grotere DUPLO-blokjes? Dan staat de nog gedetailleerdere LEGO-wereld te wachten om ontdekt en veroverd te worden. LEGO Life is een van de vele LEGO-spelletjes waaraan je kids urenlang plezier zullen beleven. LEGO Life is een sociale app waarbij je kids aangemoedigd worden om hun creativiteit de vrije loop te laten. Ze creëren er hun persoonlijke avatar en krijgen allerlei originele opdrachtjes voorgeschoteld in fantasierijke decors. LEGO Life beschikbaar in het Nederlands. Het voordeel van LEGO digitaal? Je hoeft je allerminst zorgen te maken dat je oogappel een klein LEGO-blokje zou inslikken... en de blokjes verstoppen later ook je stofzuiger niet! LEGO biedt trouwens nog veel meer spannende spelletjes aan, van race- tot avonturenspelletjes: voor ieder wat wils!

Pokémon Playhouse

Pokémon PlayhouseDeze app is exclusief voor iPhone en iPad, jammer genoeg ook alleen maar in het Engels. De mooie, kleurrijke vormgeving, op maat van kleuters, en het universele aspect van de Pokémon-monstertjes compenseren dat echter. Pokémon Playhouse is speciaal ontworpen voor de allerjongsten, die nog niet op avontuur kunnen met het superpopulaire Pokémon Go.

Toca Kitchen Monsters

Toca Kitchen MonstersKrijg jij jouw kinderen moeilijk iets nieuw voorgeschoteld? Eten ze met lange tanden als ze de groentjes op hun bord niet herkennen? Toca Kitchen Monsters kan daar verandering in brengen. De app leert ze allerlei ingrediënten uit ons dagelijks voedselpatroon kennen, hoe je ze moet koken en hoe ze smaken. Toca Boca, de app-ontwikkelaar achter dit spelletje, is een gevestigde waarde wanneer het op prachtig vormgegeven, interactieve en leerzame spelletjes aankomt.

Dentist Games

Dentist GamesKrijg je jouw kids maar moeilijk het belang van tandjes poetsen bijgebracht? Daar brengt Dentist Games ongetwijfeld verandering in. De app maakt geen gebruik van taal, de beelden spreken voor zich. Je kinderen leren, dankzij de kleurrijke graphics, in een mum van tijd het belang van tanden poetsen en een schoon gebit. Handig meegenomen: het eerstvolgende bezoek aan de tandarts zullen ze ook niet meer zo eng vinden...

Vroom!

vroomWelk jongetje (of stoer meisje) is nu niet verzot op spelen met autootjes? Vroom! laat ze spelen met autootjes en brengt ze intussen ook nog het belang en de functie van speciale voertuigen bij, zoals een vuilniswagen of ambulance. Handig extraatje? Ze leren intussen wat wel en niet mag én hoe ze hun afval moeten opruimen. Dubbele winst dus!

Dirty Farm

Dirty FarmGroeien jouw kids op in een (grote) stad? Dan ontdekken ze in Dirty Farm de groene omgeving van de boerderij. Niet alleen maken ze kennis met alle dieren en taken die een boer moet opknappen op het erf, ook leren ze handige dagelijkse dingen zoals het belang van tanden poetsen, opruimen en waar de eitjes op hun bord vandaan komen. Laat je niet afschrikken door de Engelstalige titel: Dirty Farm maakt namelijk geen gebruik van taal.

Match it up

Match it upDit spelletje laat je kinderen op een leuke, interactieve manier vormen en kleuren herkennen en die met elkaar 'matchen'. Match it up verbetert niet alleen het visueel inzicht, maar ook cognitieve vaardigheden. Ook dit is weer een universele app: kleuren en vormen overstijgen natuurlijk onze landsgrenzen.

ontdek hier gratis Android apps voor kleuters