Gratis Apps iPhone iPad PeutersBoeken, gezelschapsspelletjes, zelfs de PlayStation... Ze worden regelmatig aan de kant geschoven voor iPad of iPhone. Met het toegankelijke schermpje heb je in een vingerknip toegang tot het wereldwijde web en tot de App Store, waarop je talloze leuke applicaties kan downloaden, voor jezelf of voor je kinderen! Want in dit digitale tijdperk zijn je kinderen, of ze nu nog maar pas kunnen praten, stappen of al hun eigen willetje hebben, héél makkelijk weg met online spelletjes en applicaties.

Geschikte leeftijd?

Vroeg of laat zal die vertrouwdheid met apps en spelletjes ze ook van pas komen als jongvolwassene of student. Daarbij is het natuurlijk wel belangrijk dat de spelletjes geschikt zijn voor hun leeftijd. Qua ontwikkeling, taalgebruik, uitdaging, plezier enzovoort is het belangrijk dat de app in overeenstemming is met de noden van je kind en jouw persoonlijke wensen. Voor peuters bestaan er de dag van vandaag een heleboel leuke apps, van puur ontspannend tot erg leerrijk. Wij sommen er hieronder een aantal op, maar eerst geven we je graag enkele tips: hoe blijft de privacy van jezelf en je kind bewaard en hoe vermijd je onverwachte kosten? Met behulp van volgende stappen bewaar je de controle over het gebruik van de apps:

  • Schakel in-app aankopen uit. Dit doe je zo: open 'Instellingen' en ga vervolgens naar 'Algemeen', kies daar voor 'Beperkingen' en vul je wachtwoord in, vervolgens scroll je naar 'Kopen vanuit apps' en zet je deze schakelaar op grijs/wit om aankopen te voorkomen.
  • Houd je locatie en die van je kinderen privé. Hoe? Ga in 'Instellingen' naar 'iCloud' en scroll helemaal naar beneden. Daar schakel je 'Deel mijn locatie' uit.
  • Vermijd dat je kind afbeeldingen, tekst of video's te zien krijgt die niet voor gevoelige kinderogen bestemd zijn. Dat doe je als volgt: opnieuw open je 'Instellingen' en kies je voor 'Beperkingen' in 'Algemeen'. Daar scroll je weer naar beneden, naar 'Toegestaan materiaal', waar je per categorie, zoals boeken, apps, films, muziek, websites, ... restricties kan opleggen.
  • Houd het binnen de perken. Teveel is nooit goed! Overmatig gamen vermijd je inderdaad best. Helemaal kindvriendelijk maak je jouw iPad of iPhone door slechts 1 app toe te staan die je kind zelf niet kan afsluiten. In de 'Instellingen' ga je weer naar 'Algemeen', vervolgens kan je in 'Toegankelijkheid' de 'Begeleide toegang' activeren. Je kan dan een wachtwoord en tijdslimiet invoeren, zo vermijd je ook dat je ukkepuk urenlang naar het schermpje zit te staren.

Kindvriendelijke en veilige apps

Nu je toestel compleet kindvriendelijk is gemaakt, is het de hoogste tijd om de leukste apps van het moment eens onder de loep te nemen. Opgelet, als je een iPad of iPhone hebt en dus met een iOS-systeem werkt, heb je niet altijd dezelfde keuze als gebruikers van smartphones met een Android-systeem. Sommige apps zijn nu eenmaal niet ontwikkeld voor beide systemen. Hieronder een overzicht van de leukste apps voor de allerkleinsten...

Ketnet Junior

KetnetJuniorKrijgt jouw kleinste niet genoeg van Ketnet-helden zoals Kaatje en Kamiel, Bumba, Uki, Musti, Bob de Bouwer en nog véle anderen? Dan zijn ze wel even zoet met de Ketnet Jr.-app. Spelenderwijs ontwikkelt je jong(st)e spruit de ontwikkelingsvaardigheden met kleurplaten, stempels, enzovoort. Ketnet breidt zo haar tv-aanbod uit naar het kleine scherm en laat je kind op een veilige omgeving zorgeloos de wereld verder ontdekken.

De Wereld van Nijntje

De Wereld Van NijntjeHet intussen wereldbekende konijn van de hand van Dick Bruna veroverde ook onze kleine schermpjes... De Wereld van Nijntje is een interactieve app waarbij jouw kapoen op avontuur gaat met Nijntje, zich leert uitdrukken en heel wat bijleert over dagdagelijkse activiteiten: van tuinieren tot taarten bakken.

Baby Musical Instruments

Baby Musical InstrumentsMuziek is universeel, dat bewijst Baby Musical Instruments. Het enige wat jouw ukkepuk moet doen is op de voorwerpen klikken om een prachtige symfonie van leuke geluidjes te componeren. Er zijn verschillende 'werelden' waarin dit kan: in de exotische jungle op trommels, op de xylofoon in de boerderij en op piano vergezeld door ijsberen en pinguins. Deze app is verrassend eenvoudig in opzet en juist daardoor erg leuk, bovendien stimuleer je er het ritmegevoel van jouw kleinste mee en leert deze een heleboel over de knotsgekke dierenwereld!

Kids Musical Instruments

Kids Musical InstrumentsAls jouw kleinste uitgroeit tot een echte Mozart, dan zal Kids Musical Instruments daarvan misschien wel aan de basis hebben gelegen. Van trompet tot piano en panfluit: met deze kleurrijke app leert je kind de verschillende instrumenten kennen en vooral de geluiden die ze produceren.

Baby Games

Baby GamesDe Baby Games-app bevat een hele verzameling minispelletjes waaraan je kleinste én jijzelf urenlang plezier aan beleven. Er komen heel wat doordeweekse zaken aan bod, zoals het knippen van haar, maar ook geluiden die ze al herkennen en waarschijnlijk heel grappig vinden om te horen. De spelletjes verrassen je constant met doldwaze geluiden die ze gegarandeerd het einde vinden.

Baby Wooden Blocks

Baby Wooden BlocksJe herinnert je ongetwijfeld de houten blokjes die je als kleine bengel laten passen in de juiste vorm? Dit is de digitale versie daarvan. Baby Wooden Blocks mag dan Engelstalig zijn, het is opnieuw een universeel spel, de vorm van een citroen is natuurlijk in elk land hetzelfde! Het perfecte spelletje om jouw kind vertrouwd te maken met allerlei alledaagse voorwerpen.

Toddler Animal Pop

Toddler Animal PopEen verrassend leerzame app is de kleurrijke en mooi vormgegeven Toddler Animal Pop. Je kids ontdekken heel wat nieuwe voorwerpen simpelweg door erop te drukken en ze als bubbels uit elkaar te laten spatten. Van sterren tot dieren en exotisch fruit: klikken tot de achtergrond duidelijk wordt en ze kunnen raden welk dier er zich achter al die voorwerpen verstopt. Er bestaat een variant met/voor prinsessen en kleine monstertjes.

Fun Animal Puzzle

Fun Animal PuzzleOok puzzelen is universeel, dus dat deze app in het Engels is, maakt helemaal niks uit. Fun Animal Puzzle laat je kids kennismaken met allerlei dieren in hun natuurlijke omgeving, zoals de kip en de kuikens in de boerderij, het varkentje in de wei en de giraffe in de savanne. Er zijn ook varianten beschikbaar op maat van jongens, meisjes en gebaseerd op andere thema's dan dieren. Puzzelen maar!

Digger Games for Kids & Toddlers

Digger Games For ToddlersOok dit memory-spel is weer universeel, maar misschien meer iets voor de ietwat stoere jongens en meisjes? Met Digger Games kan je kind zich digitaal uitleven met allerlei voertuigen en machines die ze zullen herkennen op de Belgische bouwwerven.

Pret Voor Peuters

Pret Voor PeutersDit interactief spelletje brengt jouw kids gegarandeerd iets bij: ze zullen dieren leren herkennen, maar ook hun geluiden en hoe ze er 'in het echt' uitzien. Pret Voor Peuters werkt stap voor stap: na de dieren komen voertuigen, muziekinstrumenten, thuisvoorwerpen, fruit, groente, kledij en kleuren aan bod. Een leuke extra is 'raad het plaatje', waarbij de Nederlandstalige stem je vraagt op welke foto wat wordt afgebeeld.

Baby's Eerste Woordjes

Baby Eerste WoordjesDe naam verraadt het al: met deze app leert je dreumes zijn of haar eerste woordjes op een erg speelse wijze. Baby's Eerste Woordjes is zowel op maat van baby's, peuters als kleuters. Je zal merken dat je kind al snel vooruitgang boekt en de woordenschat snel zal groeien!

Leren kleuren

Leren KleurenKleuren en tekenen zonder rommel te maken? Dat kan je kleinste voortaan met Leren kleuren. Zo leert je kind alle mooie kleuren kennen en ook hoe welk voorwerp juist moet ingekleurd worden. Daarna kan je misschien nog andere gelijkaardige gratis apps downloaden waarin je ukkepuk zich met andere voorwerpen creatief kan uitleven?

ontdek hier gratis Android apps voor peuters