Niemand koopt nog CD’s en al zeker geen cassetten meer. Ook ITunes en Google Play Music worden sinds de komst van Spotify bijna niet meer gebruikt. Waarom? Bij Spotify heb je al je favoriete muziek op één handige applicatie op je GSM of computer. Deze applicatie is gratis indien je het niet erg vindt om naar reclame te luisteren, of kost slechts een zeer laag maandelijks bedrag van ongeveer € 10.

Wat is Spotify?

Spotify is een Zweedse muziek streaming applicatie die werd gelanceerd in 2006. Niemand kende deze app toen, de naambekendheid werd pas de voorbije 2 a 3 jaren verworven.
Spotify is de digitale service van meer dan 40 miljoen nummers, podcasts en video’s. De applicatie zelf is bruikbaar via verschillende kanalen, zo kan je Spotify luisteren via je telefoon, computer, laptop, tablet, televisie en zelfs auto.
De applicatie kan je gratis downloaden in je App store of Playstore. Ook kan je via het internet gewoon surfen naar de website van Spotify.
Er zijn twee verschillende abonnementen mogelijk waaronder de gratis versie en een Premium versie voor het bedrag van ongeveer € 10 per maand.

Mogelijke opties bij Spotify

Spotify geeft je de vrijheid om heel veel muziek te ontdekken. Wel is er een groot verschil tussen het gratis versie en het betalende Premium abonnement. Zo kan je bij de gratis versie reeds ongelimiteerd nummers streamen en op zoek gaan naar je favoriete nummers in het grote muziek universum van Spotify. Je hebt niet de mogelijkheid om met de gratis versie nummers te downloaden waarna je ze offline kan beluisteren, of ongelimiteerd te shuffelen zoals bij de Premium versie. Bij de gratis versie is de muziek minder kwalitatief en kan je gestoord worden door advertenties. 

Voordelen

Je hebt altijd en overal toegang tot al jouw lievelingsnummers! Ook kan je je eigen playlists opmaken en worden er wekelijks op basis van je muziekvoorkeur playlists op maat gemaakt voor jou. Heeft één van je vrienden een leuk afspeellijst aangemaakt, volg deze dan! Want je kan je vrienden vinden op Spotify en zo hun muziek overnemen zonder zelf moeite te moeten doen om de perfecte lijst op te stellen. Deze opties zijn echter alleen mogelijk met Spotify Premium.

Nadelen

Alle artiesten dienen goedkeuring te geven voordat hun muziek kan worden toegevoegd aan het Spotify universum. Sommige artiesten willen niet dat hun muziek gepubliceerd wordt op deze applicatie waardoor je deze artiesten ook niet zal kunnen beluisteren via Spotify. De conclusie die wij hieruit opmaken is dat het muziek universum van Spotify groot maar deels beperkt is.
Wat je eventueel nog vervelend kan vinden is dat je geen mogelijkheid hebt om je muziek te downloaden of extern over te dragen naar bijvoorbeeld een andere applicatie. Stel dat Spotify opeens de tarieven zou verhogen en je hiermee niet akkoord gaat, ben je al je muziek van de voorbije jaren jammer genoeg kwijt.

Voor sommige is Spotify ondertussen een onmisbaar gegeven geworden. Is dit voor jou ook het geval of heb je nog geen Spotify? Probeer het zelf helemaal gratis en wie weet ben jij meteen verkocht.