Nu een staycation deze zomer voor veel Belgen de realiteit wordt, gaan we maar massaal op zoek naar leuke bestemmingen in eigen land. Ook liefst niet te duur, want ook economisch laat de coronacrisis nu eenmaal z’n sporen na.

In de Vlaamse Ardennen kan je perfect gratis een avontuurlijke vakantie beleven, maar voor enkele euro’s kan je ook wel al een aantal leuke bezienswaardigheden bezoeken.

Met de fiets doorheen de Vlaamse Ardennen

Dankzij het heuvelachtige landschap van de Vlaamse Ardennen is de regio hoe dan ook een fijne sportieve uitdaging om het met de fiets te verkennen. Het gebied loopt van Oudenaarde tot Ronse en van Zottegem tot Geraardsbergen en er valt dan ook wel wat te beleven. De streek is ideaal om met de mountainbike te verkennen en vooral de mountainbikeroutes zijn een aanrader. Je vindt onder andere een mountainbikeroute van zo’n 25 kilometer op de grens tussen Ronse en Maarkedal. Iets te uitdagend? Dan is het inrijtraject Horebeke-Oudenaarde een aanrader. In zowel Ronse als Oudenaarde kan je (elektrische) mountainbikes huren. Liever een kopen? Er zijn heus wel koopjes te doen. Bekijk bijvoorbeeld de mogelijkheden om een mountainbike te kopen bij Bikester. Tussen de fysieke inspanning door is ook een bezoekje aan het wielermuseum Centrum Ronde van Vlaanderen zeker eens de moeite waard.

Trek van bivakzone naar bivakzone

In een viertal natuurgebieden van de Vlaamse Ardennen zijn er bivakzones waar je gratis mag kamperen. Je moet je natuurlijk wel aan een aantal voorwaarden houden en je kan er slechts 48 uur verblijven. Het spreekt voor zich dat bijvoorbeeld vuur maken verboden is. Hoe dan ook is het een goed idee om met de fiets van natuurgebied naar natuurgebied te trekken en er intussen gratis te verblijven. Te voet gebruik je hiervoor de gratis wandelapp van Toerisme Vlaamse Ardennen.

Je kampeert bijvoorbeeld gratis in Parike (bivakzone Brouwierweide) of in Zingem (bivakzone Spettekraai). Als je de route van Zingem naar Parike volgt, is een tussenstop aan de uitkijktoren in Brakel een aanrader. Vroeger was er ook een bivakzone in het Muziekbos, waar de naam Vlaamse Ardennen ter hoogte van de Geuzentoren werd uitgevonden, maar door aanhoudende overlast werd die spijtig genoeg gesloten. Desondanks is ook het muziekbos zeker een bezoekje waard. Aan de visvijvers in Nukerke kan je wel nog gewoon kamperen.

Avontuurlijke activiteiten in de Vlaamse Ardennen

Er valt in de bosrijke gebied wel altijd een avontuur te beleven. Als je met een groepje bent kan je hiervoor terecht bij bijvoorbeeld The Outsider aan de Oudenaardse Donkvijvers. Van een moersasparcours of een blotevoetenpad tot kajaktochten en wakeboarden: het kan er allemaal. Hier vind je trouwens ook de thuisbuizen, betonnen buizen waarin je kan overnachten. Trek je de andere richting uit? Ook in recreatiedomein De Gavers in Geraardsbergen kan je (water)fietsen, mountainbiken en kajakken. De Canadese kano is er wat ons betreft een aanrader.

Voor enkele euro’s cultuur opsnuiven

Wil je tussen al dat avontuurlijk en actief gebeuren ook even wat leren over de lokale geschiedenis en cultuur? Toeristisch gezien is de regio geen hotspot en vaak kan je al voor enkele euro’s het een en ander bezoeken. De steegjesroute in Geraardsbergen, vergezeld van een poëtische noot, de Sint-Hermescrypte in Ronse, het MOU in Oudenaarde (Museum Oudenaarde en de Vlaamse Ardennen) en het Provinciaal Archeologisch Museum in Zottegem zijn absolute aanraders.