Ga jij regelmatig naar Brussel of woon je daar? Zoeken naar parkeerplaats is vaak een echte uitdaging, zeker tijdens het weekend. Ontdek hier waar je gratis kan parkeren!

Park and ride zones

Aan de rand van de stad bevinden zich in totaal 7 P+R of Park and Ride zones. Dit zijn publieke en meestal vrij grote parkings waar je quasi altijd plek vindt. Deze zones zijn aangeduid via elektronische borden langs de kleine ring, waarop aangegeven is of er parkeerplaats is of de parking volzet is. Op deze plaatsen is het mogelijk om vlot en rechtstreeks (zonder overstappen) met de metro, tram of bus naar het centrum van Brussel te gaan. De 7 zones in Brussel zijn Ceria Coovi Brussel, Stalle Brussel, Roodebeek Brussel, Kraainem Brussel, Delta Brussel, Herman Debroux Brussel en Reyers Brussel. Hier kan je gratis parkeren voor onbeperkte tijd, behalve in de zone Ceria Coovi Brussel. Je kan trouwens gebruikmaken van de gratis app parking.brussels, die weergeeft waar de dichtsbijzijnde P+R zones zich bevinden, de details over het openbaar vervoer, de openingsuren en de tarieven.

Gratis parking Brussel centrum

gratis parkerenIn het centrum van de stad is het moeilijk om gratis parkeerplaats te vinden. Toch zijn er enkele plekken waar dit kan voor een beperkte tijd, namelijk in de zogenaamde blauwe zones. Dat zijn zones waar je een parkeerschijf moet plaatsen achter je voorruit en er dan tot 2 uur lang gratis kan parkeren tussen 9 en 18 uur, van maandag tot zaterdag. We sommen even de belangrijkste blauwe zones in of vlak bij het centrum van Brussel op. Op ca. 10 minuten wandelen van het station Brussel-Centraal bevindt zich de Huidevettersstraat en op 15 minuten wandelen van dit station ligt de Samaritanessestraat, beide blauwe zones. Vlak bij de shoppingstraat de Nieuwstraat liggen een aantal straten die als blauwe zones aangeduid werden. Dat zijn de Harmoniestraat, Hoekstraat, Helihavenlaan, Nicolaystraat en Voorstadsstraat. Verder zijn er een tiental straten die uitkomen op de Louizalaan waar je gratis kan parkeren, o.a. de Tenboschstraat en de Voorzittersstraat.

Bij parken en wijken aan de rand van de stad

Aan de rand van de stad bevinden zich een aantal gratis parkeerplekken ter hoogte van bekende parken, bezienswaardigheden en wijken. Naast het Jubelpark, ter hoogte van de Triomfboog, kan je gratis en zonder tijdsbeperking parkeren. Deze parking bevindt zich op enkele minuten wandelen van de metrohaltes Merode en Schuman. Van hieruit kan je rechtstreeks met de metro naar het centrum gaan. Die metrorit duurt ongeveer 10 minuten. Bovendien kan je er meteen een bezoekje aan het Jubelparkmuseum, dat sinds kort Museum Kunst & Geschiedenis heet, koppelen of een wandeling in het park. Verder bevinden zich enkele blauwe zones in de Europese Wijk. Daar kan je dus gratis parkeren met een parkeerschijf. Volledig gratis en zonder tijdsbeperking parkeren is tevens mogelijk in de Belliardstraat. Metro Schuman en Maelbeek liggen vlak bij. Het duurt ongeveer 10 minuten om met de metro van Schuman tot het centrum van Brussel te gaan. Ter hoogte van het Europese Parlement en het metrostation Brussel-Luxemburg kan je gratis en onbeperkt parkeren in de Maelbeeklaan. Deze straat ligt op 10 minuten wandelen van metrostation Schuman en op 35 minuten wandelen van het centrum van Brussel.