gratis rechtenvrije foto's en afbeeldingenTeksten zijn belangrijk, maar het oog wil ook wat. Het belang van beelden valt dan ook niet te onderschatten. Foto's maken je tekst niet alleen aantrekkelijker, maar ook makkelijker leesbaar en aangenamer om door te scrollen. Een blog of website met afbeeldingen, foto's en zelfs video's oogt altijd aantrekkelijker met visueel materiaal om de tekst te verduidelijken en kracht bij te zetten.

Opgepast met auteursrechten

Natuurlijk kan je via Google Images op zoek gaan naar geschikte afbeeldingen die goed passen bij jouw content. Zomaar afbeeldingen downloaden en ze op jouw blog of site plaatsen is echter strafbaar. Net zoals boeken hebben ook foto's auteurs met rechten op hun werk. Zelfs als je een afbeelding kan downloaden, geldt er een auteursrecht op het beeldmateriaal. Gebruik je foto's zonder toestemming van de fotograaf of maker, dan ben je dus feitelijk in overtreding en loop je het risico op een boete. Zelfs als je een foto door een fotograaf laat maken, moet je onderling goed afspreken wat er wel en niet mag met het beeldmateriaal. Publicatie van een afbeelding, ook online, gebeurt dus altijd in overleg.

Gelukkig is er een handige en volledig legale omweg waarmee je het probleem rond auteursrechten kan omzeilen. De "truc" gaat als volgt. Wanneer je een zoekterm ingeeft op Google kan je via "Tools" je zoekresultaten filteren op basis van het soort licentie. Kies voor foto's die gelabeld zijn voor (niet-commercieel) hergebruik,  al dan niet met aanpassing. Dat hangt natuurlijk af van wat je ermee van plan bent. Dankzij deze filter overtreed je de wet zeker niet. Handig, toch?
Gratis Rechtenvrije Foto's Geldig Voor Hergebruik Inclusief Aanpassingen

Origineel gratis beeldmateriaal

Als je echt veel belang hecht aan goede foto's, dan neem je jouw foto's best zelf. Een andere mogelijkheid is dat je een fotograaf inschakelt om de foto's voor jou te laten nemen. Hiervoor zal je evenwel een vergoeding moeten betalen. Als originaliteit voor jou niet prioritair is, kan je op het wereldwijde web op zoek naar gratis foto's. Er zijn een heel aantal websites met enorme databanken boordevol kwaliteitsvolle afbeeldingen in verschillende formaten en voor diverse gelegenheden. Wij geven je graag een overzicht van de beste websites die gratis rechtenvrije foto's en pictogrammen aanbieden.

Adembenemende beelden

Unsplash is een van de populairste online archieven voor liefhebbers van mooie beelden. De afbeeldingen beantwoorden steevast aan de laatste trends en spreken echt tot de verbeelding. Unsplash levert dan ook het perfecte beeldmateriaal voor hippe bloggers. De foto's zijn steevast gemaakt met zin voor detail en hebben vaak een mysterieus aspect. De slogan 'Photos for everyone' maakt evenwel duidelijk dat je zeker geen hipster hoeft te zijn een geschikte foto te vinden. Zo heeft unsplash beeldmateriaal voor iederéén: van zakelijk tot avontuurlijk, kunstzinnig tot functioneel.

Meer dan 1 miljoen gratis foto's en video's

Die vind je op Pixabay. Deze zelfverklaarde community bouwde over verschillende jaren een indrukwekkend archief uit. Zo vind je er niet enkele foto's, maar ook illustraties, vectorafbeeldingen die je voor fotobewerking of het maken van logo's kan gebruiken, video's en méér. Pixabay heeft ook een groot aantal gemanipuleerde en bewerkte foto's die soms een heel specifieke boodschap brengen. Wat Pixabay tot een echt onmisbaar instrument maakt, is dat je zo eenvoudig kan navigeren door de gigantische beeldenbibliotheek. Je kan makkelijk filteren op verschillende variabelen: soort, grootte, categorie, kleur, enzovoort. Je kan zelfs kiezen om foto's te filteren op basis van de camera waarmee ze gemaakt zijn of de fotograaf die ze nam.

Verbluffende kiekjes

pexelsNet zoals op Unsplash vind je ook op Pexels materiaal dat tot ieders verbeelding spreekt. Ook hier wordt er veel aandacht gespendeerd aan de esthetiek. Het perfecte materiaal dus voor een stijlvolle blog.

Diverse leuke foto's

Ook op Stocksnap vind je gegarandeerd wat je zoekt. Je kan scrollen door de populairste foto's van het moment, maar even goed selecteren op basis van een thema. Populaire categorieën zijn eten, natuur en reizen.

Foto's om honger van te krijgen

Deze beeldenbank bezoek je best niet met een hongertje. Foodiesfeed is namelijk gewijd aan afbeeldingen van eten. En dat eten ziet er vreselijk verrukkelijk uit! Perfect voor wie graag over eten schrijft, minder als je hongerig bent.foodiesfeed

Gratis PhotoShop templates en pictogrammen

Op Freepik vind je naast vectorafbeeldingen en foto's ook pictogrammen en templates voor Adobe Creative Suite. Zo biedt de bibliotheek 'grafische grondstoffen' en inspiratie aan alle liefhebbers van mooie beelden, maar ook studenten en zelfs professionals. De pictogrammen kunnen zowel voor websites als print handig blijken. Met een template voor Photoshop-bestanden kan je jezelf dan weer heel wat tijd besparen. Ze komen perfect van pas voor het presenteren van een dossier of om je curriculum vitae mooi vorm te geven.Grootste online bibliotheek voor logo's

Dat is Flaticon. In het overweldigende archief vind je een groot aanbod logo's en pictogrammen terug. De vele, zeer herkenbare logo's en pictogrammen worden als collecties gepresenteerd. Kenmerkend voor een collectie is dat de logo's dan volgens dezelfde stijl ontworpen zijn. Dit is erg handig wanneer je een vorm van uniformiteit over jouw webstek wenst te bewaren. Zo zorg je ervoor dat de volledige layout van je website een oogstrelend geheel vormt. De grafische ontwerpen worden zorgvuldig geselecteerd en zijn van een hoge kwaliteit. Je kan ze zowel voor persoonlijk als commerciële doeleinden inschakelen.

gratis software