Clash of Clans is een gratis strategiespel waarbij je samen met miljoenen andere spelers je eigen dorp en clan opricht en meestrijdt in epische clanoorlogen.

Barbaren, heksen, tovenaars en anderen wachten je op om in deze MMO (massive multiplayer online) de strijd aan te gaan tegen vijandige clans.

De game is beschikbaar op iOS en Android. Het spel is gratis, maar bevat ook in-app aankopen.


Ga de strijd aan met andere spelers

In CoC begin je met een aantal gebouwen op te zetten. Daar sla je goud en elixir in op en train je jouw manschappen. De grondstoffen ga je zelf mijnen en je begint je verovering door nabije dorpen te plunderen. In deze beginfase van het spel is het belangrijk om ook je eigen dorp te versterken zodat je jouw stam kan verdedigen bij een eventuele aanval. Hoe vaker je een gevecht wint, hoe meer trofeeën je verzamelt. Indien je wordt verslagen, verlies je ook trofeeën.

Deze trofeeën zorgen ervoor dat je terechtkomt in een divisie. Er bestaan 8 divisies, die elk onderverdeeld zijn in 3 onderdivisies. Je kan zo groeien van de bronzen, zilveren, gouden en kristallen divisie, naar de meesters-, kampioens-, titanen- en uiteindelijk de legendarische divisie. Voor deze laatste moet je meer dan 5000 trofeeën in de wacht slepen.

Maak deel uit van divisies en troepen

De divisie waar je bij hoort bepaalt hoeveel bonusgrondstoffen je krijgt als beloning wanneer je een vijandig dorp hebt overwonnen. Hoe hoger je divisie, hoe meer je krijgt. Je hebt er dus baat bij om zo snel mogelijk zoveel mogelijk nabij gelegen dorpen aan te vallen.

Troepen zijn ook onderverdeeld in het spel. Rang 1 tot en met 3 bestaan uit barbaren, reuzen of draken. De duister-elixirgroepen bestaan uit vliegende personages zoals valkyries en gunstelingen. De helden zijn onsterfelijk. Het zijn de barbaarkoning, boogschutterkoningin en de nobele wachter. Spreuken en duistere spreuken spreken voor zich. De eerste troep bestaat uit heelspreuken,  vriesspreuken en meer, terwijl de duistere spreuken zich focussen op gif en haat. Tenslotte heb je de belegeringsmachines. Daar vind je de muursloper en de strijdzeppelin. Jij kan heer en meester zijn over al deze troepen om zo overwinningen te behalen en trofeeën in de wacht te slepen.

Meer dan een online game

Zoals elke topgame heeft ook Clash of Clans meer te bieden dan enkel het spel. Wist je dat er een hele reeks afleveringen bestaat over je favoriete personages? Op YouTube kan je niet enkel deze Clash-a-Rama serie bekijken, maar ook leuke shortfilms, strategievideo's en populaire gameplay video's van andere YouTubers.

Verdedig jouw kampen en gebouwen

Jouw verhaal begint bij een bouwvakkerskeet. Dit stukje grond heb je nodig om gebouwen te construeren en jouw stam te verdedigen. Telkens wanneer je een nieuw gebouw neerzet of upgradet, ontvang je ervaringspunten. Daarmee stijgt je leven gedurende de game. Zo moet je bijvoorbeeld een goudmijn en goudkluis bouwen om goud te kunnen mijnen en op te slaan. Zo heeft elke grondstof, upgrade en manschap een bepaald gebouw nodig waar het gecreëerd, geüpgraded of opgeslagen kan worden.

Je bouwt niet enkel gebouwen voor grondstoffen en manschappen, maar ook ter verdediging van je stam. In het centrum kan je een kasteel, stadhuis en altaar bouwen, maar je omringt jouw dorp best met kanonnen, torens, machines, muren, bommen, vallen en mijnen. Je weet namelijk nooit wanneer de vijand ineens aan jouw poort staat!

Indien je jouw gebouwen en manschappen nog sneller wilt kunnen upgraden, kan je in-game aankopen doen. Je kan namelijk edelstenen kopen waarmee je nog sneller sterker en beter verdedigd kan worden. Deze keuze is natuurlijk geheel aan jou, je kan ook volledig gratis spelen als je dat wil!

Word meester over jouw clan

Je kan je in het spel aansluiten bij een clan. In een clan heb je vier spelers-rangen: lid, oudste, co-leider en leider. Als je je aansluit bij een clan krijg je automatisch de rang lid. De oudsten kunnen anderen verwijderen of uitnodigen en leiders kunnen instellingen aanpassen. Iedereen heeft zijn functie in de clan. Jij kan er dus deel van uitmaken en samen met je nieuwe bondgenoten een oorlog beginnen tegen andere clans.

Het doel van Clash of Clans is natuurlijk om clanoorlogen te voeren. De leiders van de clans kunnen oorlogen beginnen en de strijd starten. Als iemand jullie de oorlog verklaart, krijgen jullie een dag om voor te bereiden en een dag om oorlog te voeren. Tijdens de strijd kan je sterren verdienen als speler. Je krijgt er maximaal 3, gebaseerd op de hoeveelheid van vernietiging die je jouw tegenstander hebt toegebracht. Zo kan je sterren krijgen voor vernietiging van een dorp. De clan die het meeste sterren verdient heeft, wint de oorlog en ontvangt een bonus-oorlogsbuit. Hoe vaker je dus wint, hoe sterker je clan zal worden!