Solitaire is de verzamelnaam voor alle spelletjes die je alleen kan spelen. Solitaire betekent namelijk letterlijk eenzelvig of eenzaam. Meestal wordt er met Solitaire echter verwezen naar de welbekende kaartspelletjes, die je alleen kan spelen. Het meest bekende Solitaire spel is Patience. Daarom wordt de term Solitaire vaak gebruikt voor wat eigenlijk Patience heet.

Er bestaan verschillende soorten Solitaire spelletjes. De bekendste is de basisversie: Klondike solitaire of Patience, waarbij het doel is alle kaarten op te doen door ze te stapelen van koning naar aas en daarna naar de bovenste 4 lege ruimtes te verplaatsen. Voorbeelden van varianten op het basisspel zijn Freecell en Spider Solitaire.

gratis solitaire online

Tips om Solitaire uit te spelen

Hoe speel je Solitaire uit? Hier enkele tips voor jou:

1) Gebruik minder de bovenste stapel (stock of reservestapel), die zich telkens hernieuwt met drie kaarten. Verplaats daarentegen zo veel mogelijk kaarten binnen en naar de bestaande stapels.

2) Ga eerst even door de reservestapel zonder ze meteen te gebruiken. Zo krijg je een idee van wat er in zit en kan je beter afwegen welke kaart je best eerst verplaatst.

3) Probeer eerste de kaarten op de dikste stapel te gebruiken en verplaatsen, zodanig dat deze stapel het eerst dunner wordt. Anders riskeer je in een impasse terecht te komen.

4) Vul de bovenste 4 open ruimtes gelijkmatig met kaarten terwijl je speelt. Wacht hier niet mee tot op het einde.

Online Solitaire spelen

Solitaire bestaat al decennialang als kaart- en computerspel. Vandaag de dag bestaan er verschillende websites waar je het spel online kan spelen, zonder hiervoor applicaties of software te moeten installeren.

Patience, het meest gekende Solitaire spel kan je spelen op de websites solitr, worldofsolitaire en 247solitaire. Op deze sites heb je geen last van storende advertenties en moet je geen stuurprogramma installeren. Je gaat dus gewoon naar de websites en kan meteen beginnen spelen.

De twee meest populaire varianten op het Solitaire kaartspel zijn Spider Solitaire en FreeCell. Bij Spider Solitaire is er geen reservestapel. Bovendien kan je enkel dezelfde soort kaarten op elkaar stapelen, bijvoorbeeld harten op harten. Bij FreeCell heb je dan weer een aantal lege ruimtes waar je kaarten tijdelijk kan stockeren.

Apps voor Android en iOS

Wil je Solitaire op je smartphone of tablet spelen? Installeer de spelletjes dan van via de Google Play Store of de App Store. Merk op dat je een Google spelaccount moet maken om de Android spelletjes te kunnen spelen. Dit doe je echter snel door een naam te kiezen en een paar gegevens in te vullen.

Dit is een selectie van de meest populaire Solitaire apps:

Solitaire (Android)

Solitaire android
Dit is het klassieke Patience spel. Je kan kiezen uit verschillende leuke thema's zoals de zee, het strand, een sterrenhemel met bergen en meer. Als je even niet meer weet wat je moet doen, maak dan gebruik van de hints.

 

FreeCell Solitaire (Android)

Freecell android
FreeCell Solitaire is een variant op het klassieke spel. Hier kan je handig gebruik maken van de lege ruimtes linksboven. Bovendien zijn alle kaarten al gedeeld en is er dus geen reservestapel. Net als in de klassieke Solitaire app heb je de keuze uit verschillende thema's en kan je gebruik maken van de hints.

 

Spider Solitaire (Android)

spider solitaire android
In Spider Solitaire zitten 2 stapels van 52 kaarten. Je kan iedere keer een nieuwe serie kaarten op de onderste stapels leggen. Het is de bedoeling om de kaarten van dezelfde soorten te schikken van koning naar aas tot alle kaarten op zijn.

 

Solitaire (iOS)

solitaire ios
Dit Solitaire spel voor iPhone en iPad daagt je uit met een dagelijkse 'Daily Challenge'. Als je wint, krijg je die dag een kroon. Verder kan je elke maand trofeeën winnen als je voldoende kronen hebt verzameld. Op die manier kan je je prestaties dus op de voet volgen en word je beloond als je vaak wint.

 

Spider Solitaire (iOS)

spider ios
In Spider Solitaire is het de bedoeling de kaarten te schikken van koning naar aas door te kaarten telkens op alle stapels te delen. Enkel kaarten van dezelfde soort en kleur mogen samen genomen worden, bijvoorbeeld harten op harten en ruiten op ruiten.

 

FreeCell (iOS)

freecell ios
In FreeCell kan je de lege delen gebruiken om tijdelijk kaarten te stockeren, tot je ze kan gebruiken. Dit maakt het spel iets eenvoudiger dan de standaardversie van Solitaire. Een leuk extraatje in deze app is de optie om persoonlijke foto's als achtergrond te gebruiken.