sudoku onlineKen je Sudoku? Dit puzzelspel staat in tal van tijdschriften en kranten. Het ideale tijdverdrijf op een lange treinrit, in het vliegtuig of gewoon thuis op een dood moment. Sudoku is verder goed om je hersenen te trainen, je krijgt er meer geduld door en het is een goede manier om stress en eenzaamheid tegen te gaan. Er zijn verschillende moeilijkheidsgraden voor zowel beginners als gevorderden, zodat je steeds geboeid kunt blijven door dit spel.

Sudoku is in de jaren 70 uitgevonden door Howard Garns, een Amerikaanse architect die zich in zijn vrije tijd bezighield met het bedenken van puzzels. Hij gaf het spel toen de naam Number Place. Later werd het in Japan geïntroduceerd, waar het de naam Sudoku kreeg. Sudoku is een samenvoeging van suuji wa dokushin ni kagiru. 'Su' is Japans voor getal, 'doku' betekent onafhankelijk. Vrij vertaald staat Soduku dus voor 'getallen blijven alleen'. Die benaming verwijst naar de verspreide cijfers in de Sudoku puzzel.

Hoe snel Sudoku oplossen

De Sudoku puzzel bestaat uit 9 bij 9 vakjes en is verdeeld in 6 vakjes van elk 3 bij 3 blokjes. De bedoeling is elke rij, horizontaal en verticaal, en elk blokje te vullen met cijfers van 1 tot 9. Elk cijfer mag dus maar 1 keer voorkomen in elke rij en elke blokje. Door logisch redeneren kan je raden waar de ontbrekende cijfers moeten komen. Giswerk is geen goed idee, want er is telkens maar 1 juiste oplossing.

Maar hoe kan je zo snel mogelijk Sudoku puzzels oplossen? We geven enkele tips voor Sudoku voor beginners:

  • Ga te werk met potlood en gom. Zo kan je aantekeningen maken, verschillende mogelijkheden noteren en ze daarna uitgommen.
  • Kijk eerst daar waar er weinig cijfers ontbreken, bijvoorbeeld vakjes met maar 1 of 2 ontbrekende cijfers. Door eliminatie kan je zo snel dat cijfer raden.
  • Check de rijen in 3 blokjes. Als een cijfer 2 keer voorkomt in 2 blokjes, weet je dat deze rijen dat cijfer in het derde blok niet kunnen bevatten. Dan blijft er maar 1 rij over waar dat getal moet ingevuld worden.
  • Ga per cijfer te werk. Heb je bijvoorbeeld een 5 ingevuld, probeer dan de andere 5'en overal in te vullen, vooraleer je andere cijfers probeert in te vullen.

Sudoku online spelen

Je kan Sudoku gratis online spelen. Je hoeft binnenkort dus geen tijdschrift of krant meer te kopen om jouw favoriete puzzelspel te kunnen spelen. Programma's installeren of extensies downloaden is meestal ook niet nodig. Je kan dus meteen beginnen.

Je kan bij de meeste online games kiezen tussen verschillende niveaus, van gemakkelijk tot gevorderd. Online Sudoku spelen wijst zichzelf uit. Ofwel moet je klikken op de cijfers die je wil toevoegen, ofwel moet je ze manueel intypen. Sudoku zonder reclame kan je spelen op Thesudoku.com, Websudoku.com en Sudoku.game.

Apps

Wil je Sudoku op je smartphone of tablet spelen? Er bestaan verschillende apps die je eenvoudigweg kan installeren en die bovendien gratis zijn. Zowel voor Android als iOS bestaan er Sudoku spelletjes.

Welke gratis Sudoku spelletjes hebben de hoogste ratings?

Beste Sudoku (Gratis) (Android)

online sudoku

Beste Sudoku (Gratis) voor Android scoort bijna 5 sterren (4.7/5) in de Google Play Store. Je reist door woestijnen, gletsjers en valleien terwijl je honderden niveaus doorloopt. De kleurrijke, interactieve interfaces maken dit spel nóg leuker.

Sudoku - Free Classic Sudoku Puzzles (Android)

sudoku free classic

Deze app is eveneens gratis. Je kan op verschillende niveaus spelen, van gemakkelijk tot gevorderd. Deze app ziet er klassiek uit, en is leuk voor wie gewoon de basisversie wil spelen, zonder speciale thema's of effecten.

Sudoku (Android)

sudoku

De app Sudoku is ontwikkeld door Branium en is heel gebruiksvriendelijk. Ideaal voor beginners die het spel nog niet zo goed kennen. Je kan op 5 verschillende niveaus spelen, van 'breezy' tot 'expert'. Ga de uitdaging aan en word een gevorderde Sudoku speler!

Sudoku (iOS)

sudoku voor ios

Het leuke aan deze Sudoku app is dat je je score kan vergelijken met die van je vrienden, maar ook met spelers die je niet kent. Verder kan je ook gebruikmaken van de handige hints. Zin om volledig verslaafd te worden aan Sudoku? Dan moet je deze app snel downloaden!

Sudoku.com - Classic Puzzle (iOS)

sudoku ios

Sudoku.com – Classic Puzzle scoort 4,6 in de App Store. Je krijgt dagelijks uitdagingen, waardoor dit spel extra leuk is. Bovendien kan je ook gebruikmaken van hints en notities maken om het voor jezelf gemakkelijker te maken.