Je kent het wel: blokjes draaien en heen en weer bewegen met je muis of de pijltjes op je toetsenbord. Het is zo simpel en toch vindt iedereen het geweldig, misschien net omwille van de eenvoud ervan! Bovendien wordt het oplossingsvermogen, de planning en de verbeelding van kinderen ermee gestimuleerd.

Tetris werd ontworpen door Alexey Pajitnov in 1984, een Russische game designer. Het spel werd populair toen het eind jaren 80 werd meegeleverd met de Game Boy van Nintendo. Toen het blokkenspel in de jaren 90 op tv kwam in ons land met het welbekende programma Blokken met presentator Ben Crabbé, leerden nog meer mensen het spel kennen.

Online Tetris spelen

Je kan Tetris online spelen op je PC, tablet of smartphone. Er zijn verschillende websites waar het spel gratis beschikbaar is. Je gaat gewoon naar de website en begint met spelen. Downloaden is niet nodig, dus je kan meteen beginnen. Op vele websites wordt je overspoeld met vervelende advertenties en moet je flash player installeren om het spel te kunnen spelen.

Op n-blox en tetris24 moet je Flash Player installeren, maar komen er gelukkig niet de hele tijd ads tevoorschijn. Flash Player installeren is trouwens heel eenvoudig en ongevaarlijk voor je computer. Het is gewoon een gratis programma dat je kan gebruiken om bepaalde applicaties te gebruiken én audio en video te kunnen beluisteren en bekijken. Liever geen Flash Player? Op de website goodoldtetris heb je hier helemaal geen last van. Op deze sites verschijnen trouwens ook geen vervelende ads.

Al deze websites zijn Engelstalig, dus enige basis talenkennis is wel vereist. Hoe begin je met spelen? Simpel. Je kiest je level en klikt op 'play'. Het bovenste pijltje op je klavier gebruik je om de Tetris blokken te roteren, de zijwaartse pijltjes om de blokjes naar links en rechts te verplaatsen. Versnellen kan je doen door het onderste pijltje te gebruiken. Op de website goodoldtetris kan je ook gewoon de buttons onder het spelletje gebruiken om te navigeren. En vergeet zeker niet op 'reset' te duwen om te starten met dit spel.

Nederlandstalige sites

Wil je liever Tetris spelen op een website in je eigen taal? Dat kan natuurlijk ook. Er bestaan namelijk verschillende Nederlandstalige websites waar je online Tetris kan spelen. De meeste sites zijn in feite een soort verzameling van allerlei verschillende spelletjes, waaronder Tetris, die je dus allemaal online kan spelen.

Op tetrispellen.nl vind je verschillende varianten van Tetris. Naeve en Classic Tetris zijn de basisversies. Tetrolapse is dan weer iets moeilijker, met een paar reeds geplaatste blokjes waar je rekening mee moet houden. In Gebouwen Tetris zijn de blokken eigenlijk steenblokken waarmee je als het ware een huis opbouwt. Om al deze spelletjes te kunnen spelen moet je wel even Flash Player installeren, anders kan je niet starten.

Elkspel.nl is een website waar je eveneens allerlei games kan terugvinden, niet enkel Tetris. Bij Landen Tetris moet je de naam van het land verplaatsten naar de juiste locatie. Zo kan je je aardrijkskundige kennis ook even bijschaven. Haven Tetris is een andere leuke variant, waarbij je schepen moet volladen door de blokjes te bewegen naar de juiste plek. Om deze spelletjes te kunnen spelen moet je opnieuw Flash Player installeren.

Apps voor Android en iOS

Er bestaan tientallen gratis apps. Hieronder lijsten we even de meest populaire apps op.

Tetris Classic (Android)

tetris android

In dit klassieke Tetris spel moet je gewoon de gekleurde blokjes naar de juiste plaats brengen. Je navigeert gewoon door je vinger over het scherm te bewegen.

Space Tetris (Android)

space tetris

In Space Tetris werd er wat extra aandacht besteed aan het visuele aspect. Het spel is voorzien van een leuke achtergrond met planeten en sterren, wat de game nog spannender maakt. Je kan ook de meeslepende muziek aanzetten waardoor de sfeer van de ruimte gecreëerd wordt.

Block Puzzle (Android)

block puzzle

In dit blokkenspel moet je zelf de blokjes naar de juiste plaats slepen. Wanneer je een rij gevuld hebt, krijg je punten. Het verschil met de klassieke Tetris is dat je hier geen rekening moet houden met een tijdslimiet en dat je de blokjes niet kan roteren.

Tetris (iOS)

tetris ios

Deze standaardversie van iOS is iets specialer dan de basisversies. Hier kan je de keuze maken uit Marathon, Galaxy en Explorers Mode. In iedere module zitten extra effecten om het klassieke spel nog leuker te maken.