League of Legends (LoL) is een gratis MOBA (multiplayer online battle arena) die je online speelt tegen andere spelers of bots (computer bestuurde spelers). Het computerspel werd ontwikkeld door Riot Games in 2009 en is gebaseerd op een modificatie van het spel Warcraft III.

League of Legends kan je spelen op Microsoft Windows en sinds 2013 ook op Mac OS X.

League of Legends

Summoners, de jungle en de Nexus... wat?

Je kan de game gratis downloaden op je computer of Mac en gratis een account aanmaken. Eens het spel volledig geïnstalleerd is kan je een training volgen waarin je de basisregels van het spel leert.

Het doel van het spel is om de thuisbasis (Nexus) van het vijandige team te vernietigen. Hoe doe je dat? Door vijanden te verslaan met je team in de 3 lanen (top, mid en bottom). Elk team bestaat uit 3 tot 5 spelers of summoners. Het aantal spelers is afhankelijk van de map waarop je speelt. Dat zijn Summoners Rift (5 tegen 5), Twisted Treeline (3 tegen 3) of All random all mid (5 tegen 5 met een willekeurige held die je dus niet zelf kiest).

LoL heeft ondertussen 137 helden. Sommigen zijn beschikbaar als beginnend speler, maar velen kan je pas gebruiken in het spel als je level omhoog gaat en je dus meer ervaring hebt. Als je meer wil leren over alle helden, kan je op de LoL Wiki alles opzoeken.

Hoe werkt het en wat moet je doen?

Op elke laan staan vijandige geschutstorens (turrets) die je moet verslaan en turrets die jouw team verdedigen. Daarbij heb je minions, dat zijn kleine krijgers die automatisch worden gecreëerd en mee aanvallen. Wanneer je in de buurt van een vijandige turret komt zal die je automatisch aanvallen. Het is dus belangrijk om achter minions te blijven, zodat zij de damage opvangen van de turret en jij jouw aanvallen kan gebruiken om andere helden of de toren zelf te verslaan. Wanneer je toch geraakt bent, kan je terugkeren naar de basis, waar een bron staat die jouw gezondheid kan opladen.

Als held moet je er dus voor zorgen dat je met je team een goede strategie volgt om het andere team te verslaan en zo snel mogelijk door te stoten naar hun Nexus. Per kill krijg je goud en daarmee kan je bepaalde items kopen, zodat je sterker en sterker wordt en wie weet zelfs onverslaanbaar. Als beginner kies je best aangeraden items. Het spel geeft aan welke items het best bij jouw held passen zodat je je krachten optimaal benut.

Maak jouw held en team onverslaanbaar

Elke held heeft een bepaalde kracht en rol. Iedereen, behalve support spelers, heeft als doel vijandige spelers en minions te doden. Er bestaan verschillende rollen die je met bepaalde helden best kan uitvoeren. De Tank moet bijvoorbeeld het team beschermen en zal dus veel defensieve items moeten kopen. De ADC (attack damage carry) valt dan weer krachtig en veel aan, dus zal veel agressievere items moeten halen.

Je krijgt ook ervaringspunten, waardoor je level omhoog gaat en je jouw skills kan upgraden. Je krachten kan je gebruiken door bepaalde keys te gebruiken. Q, W, E en R staan meestal ingesteld als knopjes op je keyboard om te gebruiken, maar je kan ook zelf andere keys instellen. Elke held heeft andere krachten, dus je moet voor elke held uitzoeken en leren welke items en upgrades beter zijn.

In de hoek van je scherm zie je de map. In het begin heb je bepaalde zichtbaarheid. Hoe meer terrein je verovert, hoe meer zichtbaarheid je krijgt. Dat is handig, gezien de vijandige spelers te zien zijn op de minimap. Als team verdeel je de spelers over de map. 2 gaan top, 2 bottom en 1 loopt rond in de Jungle.

Blijf levelen, upgraden en bijleren

Deze Jungle vind je enkel op de maps Summoners Rift en Twisted Treeline. Hierin kan je neutrale monsters vinden. Deze zullen niet aanvallen, tenzij ze zelf worden aangevallen. Daar krijg je als speler en team ook experience en goud voor. De Jungle speler zal naast deze taken ook andere spelers bijstaan om kills te halen. Om meer te leren over de Jungle, kan je deze tutorial bekijken.

https://www.youtube.com/watch?v=YGn2l_-XfyY

Als je meer wil leren over de game, kan je op YouTube tutorials opzoeken, gameplay tips volgen of live games bekijken in een van de grote e-Sports toernooien met professionele spelers. Op Twitch kan je ook livestreams volgen van toernooien, of gewone live games van streamers. Streamers zijn spelers die vanuit hun kamer thuis met een webcam en microfoon hun game online delen en commentaar geven zodat jij kan meekijken, chatten en bijleren.