In dit 2.0-tijdperk is een gratis website maken nog nooit zo eenvoudig geweest. Met een paar - vrij simpele - drukken op de knop, ben je zo de beheerder van je eigen stukje internet. Een stukje internet waar je vrij bent om te plaatsen wat je wilt, hoe je het wilt en wanneer je het wilt.

Gratis websites maken


Een website over jouw persoonlijke poëtische teksten? Een weblog over de eerste verjaardag van je teckel? De enige grens is je eigen inspiratie. Je zit waarschijnlijk met enkele prangende vragen rond jouw (toekomstige) website... Kan het volledig gratis? Ja. Is technische kennis noodzakelijk? Nee. Ziet het er dan wel mooi (en professioneel) uit? Toch wel. Welke webpagina's moet mijn website zeker hebben? Hier ontdek je er alles over!




Kleine, maar belangrijke kanttekening? Als je je eigen domeinnaam wilt, kan een website nooit helemaal gratis bestaan op zich. Je zal altijd de webhosting moeten betalen. Dit kan je omzeilen via een subdomein, maar dan boet je in aan 'zichtbaarheid': je domeinnaam ziet er minder professioneel uit en is ook minder eenvoudig te onthouden. Ook zal je advertenties moeten dulden op je website, dit natuurlijk omdat de websitemaker die jij gratis hebt gebruikt, ook een bron van inkomsten nodig heeft. De mogelijkheden blijven dus wel beperkt wanneer je met de gratis versie van een sitebuilder aan de slag gaat. Dat weerhoudt velen echter niet van het ontwerpen van een prachtige website.

Gratis website maken met JouwWeb

jouwweb eigen website maken

Als je je eigen website wilt maken, maar je hebt helemaal nog geen enkel idee hoe en waar te beginnen, is JouwWeb de ideale oplossing. Je hebt totaal geen informaticakennis nodig want JouwWeb.be begeleidt je stap voor stap doorheen heel het proces. Deze tool is ontworpen zodat alles zich vanzelf uitwijst. Heel gemakkelijk dus! Je hoeft je geen zorgen te maken of je website zal werken op een smartphone of tablet want JouwWeb zal jouw website optimaliseren voor alle apparaten en zoekmachines. Zelf kan je achteraf alles nog aanpassen via de tool. Verzin dus al maar een naam voor je website, vul je e-mailadres en wachtwoord in en de eerste stap is gezet!




Is WordPress een websitemaker?

Oorspronkelijk werd WordPress in het leven geroepen om blogs bij te houden. Vandaag is het verschil tussen een 'zakelijke' website en 'persoonlijke' weblog minder duidelijk. Via WordPress kan je eigenlijk even goed een website maken, zelfs voor zakelijk gebruik! Wat is WordPress nu precies? Een gratis content management systeem (cms), waarmee je dus de inhoud of content op je webstek beheert. 30% van de websites op het internet zijn gemaakt met WordPress. Het is dan ook een uiterst handige en gebruiksvriendelijke manier om je eigen ruimte op het internet te creëren.

Zo begin je aan je eigen gratis site

Technische kennis? Overbodig dus! Een domeinnaam en hostingpakket heb je wel nog nodig. Dat ontdek je ook in bovenstaande video. Ga je toch liever voor een 'echte' websitemaker? Er zijn een heel aantal programma's waarmee dat een fluitje van een cent is. Kies je voor een gratis abonnement bij een websitemaker, dan blijven er onvermijdelijk enkele beperkingen gelden. Je zal geen eigen e-mailadres gelinkt aan de website kunnen aanmaken, minder opties qua design en toegang tot andere functionaliteiten hebben, zoals het opstellen van een nieuwsbrief of het verkrijgen van statistieken. Bij sommige websitemakers krijg je ook geen hulp of technische ondersteuning. Stoort je dat niet? Dan kan je zo aan de slag.

Via welke tools kan je gratis websites maken?

Zelf een website maken klinkt je misschien futuristisch in de oren, maar in werkelijkheid is het helemaal niet moeilijk. De methodes zijn talrijk. Je kan bijvoorbeeld met HTML of CSS je website zelf coderen. Het kan ook nog veel makkelijker: met behulp van gebruiksvriendelijke software waarvoor je geen programmeertaal hoeft te kennen. Wij deden een onderzoek naar de beste software om websites te ontwikkelen. Benieuwd?Vind hier gratis tools en tips

 

Gratis website maken: snelcursus

Je hoeft geen grafisch ontwerper, webdesigner of informaticawonder te zijn om een prima website te bouwen. Je website ontwerpen kan zelfs volledig kosteloos, maar je zal er wel wat tijd moeten aan spenderen. Het is belangrijk dat je enkele veel voorkomende begrippen onder de knie krijgt. Zeggen termen als webhosting, (sub)domeinnaam, server, plugin, layout, SEO, enzovoort, je helemaal niks? Fris je kennis op of leer ze kennen. Moeilijke termen betekenen vaak voor de hand liggende dingen. Veel van die (Engelstalige) begrippen heb je zelfs niet nodig om met gratis websitemakers aan de slag te gaan. Verdiep je je er toch graag in?Lees dit voor je aan je eigen gratis website begint

 

Gratis rechtenvrije afbeeldingen

Zonder kwaliteitsfoto's zal je website of blog er nooit helemaal goed uitzien. Ben je zelf niet zo handig met een camera, maar vind je een mooie afbeelding wel belangrijk? Ga niet zomaar op zoek via Google naar een goede foto, maar gebruik knappe kiekjes uit online mediabibliotheken. Van foodpics tot reisfoto's, het internet barst van foto's die je legaal kan hergebruiken. Zo bespaar je op het betalen van auteursrechten en heb je binnen de kortste keren toch een oogstrelende website.vind hier gratis rechtenvrije foto's

 

Gratis software

Waarom betalen voor een tekstverwerker of grafisch programma als er ook prima gratis software bestaat? Wil je een professionele indruk maken zonder je blauw te betalen aan een programma als Microsoft Office, Adobe Creative Suite of JavaScript? Dat is makkelijker dan je denkt.gratis software vind je hier