Je liefde vereeuwigen met je droompartner is één van de meest unieke momenten die je in je leven kan meemaken. Daarom is trouwen ook zo een ontzettend speciale gebeurtenis. Het belooft een magische dag te worden met al je geliefden om je heen. Jij en je (bijna) man of vrouw zullen er beide prachtig uitzien, jullie hebben een luxe huwelijksreis geboekt en jullie ringen zijn klaar om te schitteren rond jullie vinger.

Dit klinkt allemaal fantastisch maar zal het prijskaartje aan jullie huwelijk dat ook zijn?

Op verschillende dingen kunnen jullie besparen, zoals op de kledij. Je jurk of mantelpak hoeft niet van de nieuwste designer te zijn. Meer en meer kopen trouwende koppels tweedehands kledij of maken ze dit zelf.
Je huwelijksreis moet niet per se naar een 5 sterren hotel in Aruba en jullie juwelen en ringen kunnen goedkoper dan je denkt. Bij Lucradi kun je bijvoorbeeld al diamantringen kopen vanaf € 59,99 dankzij de exclusieve kortingen momenteel.

Waar je ook rekening mee dient te houden om de besparen op je huwelijk is de locatie waar je voor de wet zal trouwen. Het wordt regelmatig over het hoofd gezien, maar ja dit kost ook vaak geld! Afhankelijk van provincie tot provincie en stad tot stad is het soms ook gratis. Aangezien je kan trouwen in eender welke gemeente en dus zelf kan kiezen of je ervoor wil betalen of gratis wil trouwen, hebben wij voor jou even een lijst gemaakt.

Provincie West-Vlaanderen

In één op drie gemeenten kan je in West-Vlaanderen gratis trouwen. Voor het trouwboekje betaal je dan meestal wel. De prijzen hiervan zijn vrij uiteenlopend vanaf € 9,5 tot € 50. Trouwen op een zaterdag is bij de meeste gemeenten betalend en zou jullie tussen de € 25 in Lichtervelde tot € 200 in Heuvelland kosten. Om hier goedkoop of gratis te trouwen zal je goed moeten zoeken naar de juiste gemeente en dient je trouw door te gaan op een werkdag.

Provincie Oost-Vlaanderen

De locatie waar je zover mogelijk van moet wegblijven als je gratis wil trouwen is Het Gravensteen te Gent. Hier betaal je € 600 om het ja-woord te kunnen geven. Slechts in een derde van de gemeenten in Oost-Vlaanderen kan je gratis trouwen. In de gemeentes waar je enkel tegen betaling kan trouwen liggen de prijzen tussen de € 50 en € 300. Meer dan de helft van de gemeenten rekent meer aan in het weekend. De trouwboekjes, die niet verplicht zijn kosten meestal tussen de € 12 en € 30. De ideale gemeente om te trouwen in Oost-Vlaanderen is Merelbeke. Hier kan het gratis en krijg je je trouwboekje erbij samen met een gratis drankje.

Provincie Antwerpen

Drie kwart van de gemeenten in Antwerpen hebben een moment in de week waar je gratis kan trouwen. Meestal zal je trouwdag dan een weekdag zijn waarop het gemeentehuis is geopend. Zo kan je in Antwerpen, Brasschaat, Schoten en Mechelen gratis trouwen op maandag of tijdens de kantooruren. Heel vaak betaal je extra voor een zaterdag of zondag. Behalve bij de 39 gemeenten waar je altijd gratis kan trouwen. Zo kan je in Ranst, Zandhoven en Laakdal gratis huwen, ontvang je je trouwboekje gratis en wordt er vanuit de gemeente een gratis receptie georganiseerd.
In andere gemeentes krijg je geen receptie en variëren de kosten van het vrijwillige trouwboekje tussen de € 9 en € 50.

Provincie Vlaams-Brabant

Trouwboekjes in Vlaams Brabant kosten meestal €20, de kosten variëren tussen € 12,5 en € 70. Maar in gemeentes als Asse, Haacht, Hoeilaart en Kapelle-op-den-Bos kost je trouwboekje niks, trouw je gratis en krijg je bovendien nog een gratis receptie. 46 % van de andere gemeenten brengen het geven van je ja-woord wel in rekening. 

Provincie Limburg

In 50% van de gemeenten in Limburg kan je gratis trouwen. De meeste gemeenten vragen dan wel rond de € 25 voor het trouwboekje. In sommige steden als Bocholt, Kinrooi en Diepenbeek moet je bijkomend nog eens betalen voor bijvoorbeeld afwezigheidsattesten. Keuze tussen stadhuis of mooie trouwlocatie van gemeente. Omwille van het groene in Limburg kan je soms kiezen voor een andere,meer sprookjesachtige locatie dan het stadhuis. Zo kan jij in Lanaken kiezen om te trouwen op de prachtige plek, De Waterburcht. Hier zal je wel € 150 voor moeten neerleggen.