Wie een beetje voetbalfan is, wil niets missen van Euro 2020, het Europees Kampioenschap voetbal dat loopt van 11 juni tot 11 juli 2021. Misschien ga je net dan na een lange tijd in Nederland genieten van een deugddoende vakantie in het buitenland? Geen probleem, je hoeft niet thuis te zijn om Oranje naar de finale te juichen. Zowel in binnen- als in buitenland zijn er streamingdiensten en zenders die de wedstrijden gratis live uitzenden. In de meeste kroegen zal je ook terecht kunnen maar hou er rekening mee dat in vele landen een avondklok geldt. Als er verlengingen of penalty’s zijn, bestaat het risico dat je het spannendste moment van de wedstrijd mist.

Noteer volgende data met stip in je agenda 

Probeer wat voorbereid te zijn als je gratis wil kijken naar het EK 2020 wanneer Oranje speelt. De eerste wedstrijd vindt plaats in de Johan Cruijff Arena in Amsterdam tegen Oekraïne op zondag 13 juni om 21 uur ‘s avonds. Op donderdag 17 juni, weer om 21 uur in Amsterdam staat Nederland tegenover Oostenrijk. De derde tegenstander ontmoet Nederland op maandag 21 juni om 18 uur in Amsterdam. Dat is Noord-Macedonië. Andere belangrijke data zijn die van de kwartfinales. Die worden gespeeld op 2 en 3 juli, om 18 en om 21 uur. De halve finales gaan door op 6 en 7 juli om 21 uur en de finale ten slotte staat gepland op 11 juli om 21 uur. 

Kijken in eigen land 

Wie geen kaas gegeten heeft van streaming en nog vertrouwt op de goede ouwe openbare omroep mag gerust zijn. Zowel NOS als de Belgische VRT zenden alle wedstrijden live uit. De uitzendrechten van het EK werden destijds gekocht door European Broadcast Union (EBU), een samenwerkingsverband van verschillende Europese publieke omroepen. Zowel NOS als VRT behoren tot EBU. In eigen land is er dus niets zo gemakkelijk dan de afstandsbediening te pakken en je televisie aan te zetten. 

 

Vanuit het buitenland 

NOS laat geen kijkers vanuit het buitenland toe. Je moet er dus opletten dat je VPN uitstaat. Maar wat als je net op vakantie bent in het buitenland? Ben je dan verplicht de voetbalwedstrijd van Oranje in het Frans of het Spaans te volgen? Neen, de EK-wedstrijden zijn ook via livestream te volgen, bijvoorbeeld op de website van Sporza, die in handen is van de VRT. Het nadeel bij livestream is dat er soms vertraging op kan zitten. Aan de reacties van je buren kan je dan al horen of er een doelpunt zal vallen of net niet. Dat is vervelend. Het komt er dus op aan, ofwel in een goed geïsoleerde ruimte te gaan zitten, ofwel een livestream te vinden die minstens even snel is als die van de buren.  

Aan kijkers zal het Euro 2020 niet ontbreken. De vorige EK finale in 2016 tussen Portugal en Frankrijk trok al 4.236.000 Nederlandse kijkers. Of het tornooi weer in de top vijf van meest bekeken programma’s van het jaar belandt, zal afhangen of alle wedstrijden kunnen doorgaan. Voorlopig ziet dat er wel naar uit.