De kans is groot dat je wel eens gratis VPN’s voorbij hebt zien komen. Dat lijkt aantrekkelijk: niets betalen terwijl je wel gebruik kunt maken van een buitenlands IP, allerlei buitenlandse films en series kunt bekijken en je data versleuteld wordt. Maar toch kan het een betere optie zijn om voor een betaalde VPN te kiezen. Dit is waarom.

Een gratis VPN is niet de veiligste optie

Gratis VPN’s bieden geen enkele garantie op veiligheid. Zoals je je kunt voorstellen kost het beheren van een VPN-server geld. Als dan ook nog eens duizenden gebruikers tegelijk bandbreedte verkopen, kost dat nog meer geld. Dat moet ergens uit terugverdiend worden. Meestal is het zo dat als iets gratis is, jij zelf het product bent. De kans is groot dat de gratis aanbieder je e-mailadres of andere persoonlijke gegevens verkoopt. Of dat er logs worden bijgehouden van de websites die je bezoekt.

Met een free VPN loop je de kans dat gegevens alsnog uitlekken, omdat de beveiliging misschien niet op orde is. Betaalde diensten kunnen zich het veroorloven experts in dienst te nemen om de veiligheid regelen. Gratis diensten kunnen dat meestal niet, of in mindere mate.

Beperkte bandbreedte en snelheid

Zoals gezegd: bandbreedte kost geld. Daarom limiteren gratis aanbieder vaak hoeveel gigabyte aan data je mag verbruiken. Daarnaast schommelt de snelheid behoorlijk, omdat je niet de enige gebruiker op de server bent. Bij een gratis dienst kun je verwachten dat er nog vele duizenden andere gebruikers zijn. Daardoor is niet alleen de bandbreedte beperkt, maar ook de snelheid. Wees voorbereid op veel buffers terwijl je een film of serie bekijkt.

Advertenties

Door je surfgeschiedenis te volgen en je internetgedrag te analyseren, kunnen aanbieders van gratis VPN’s gericht advertenties aan je tonen. Dat kan voelen als een behoorlijke inbreuk op je privacy. Je weet ook niet wat er in de advertenties zelf zit aan code. Misschien bevat de advertentie zelfs een zogenaamde tracking pixel. In dat opzicht is een gratis VPN zeker niet optimaal.

Goedkope VPN uitproberen

Vaak is het ook mogelijk eerst een proefperiode af te nemen. Je mag dan voor een beperkte tijd de functies van een VPN uitproberen. Zo kun je bijvoorbeeld proberen of de server snel genoeg is en wat je van de stabiliteit vindt. Meestal kun je een proefperiode van bijvoorbeeld veertien dagen afnemen. Na die tijd besluit je of je de dienst wilt blijven gebruiken en ervoor wilt betalen.

VPN’s hoeven helemaal niet duur te zijn. Ook de beste aanbieders van VPN’s geven regelmatig kortingen en hebben allerlei acties waardoor je kunt profiteren van alle voordelen van een VPN.

Wanneer is een gratis VPN een goede keuze?

Een gratis VPN is in principe alleen goed als je zelden een beveiligde, beperkte verbinding nodig hebt. Bijvoorbeeld als je op een openbare plaats bent en even snel je e-mail wilt checken of wilt inloggen op de server van je werk. Een gratis VPN is dan toereikend. Maar voor meer dan dat kun je beter naar een betaalde VPN-aanbieder kijken; uit tests blijkt dat gratis VPN’s lang niet altijd honderd procent waterdicht zijn.