In België zijn vooral de historische steden en de Kust de moeite waard om (verder) te ontdekken. We zochten voor jullie uit wat je gratis kan doen in de bekendste en mooiste steden van België en aan de Kust!

Gratis in Gent

gentGent is niet enkel een studentenstad waar je kan genieten van terrasjes, feestjes en lekker eten, ook op cultureel vlak mogen we als Belgen trots zijn op deze stad. Daarom kan je ook zeggen dat Gent in feite één grote bezienswaardigheid is. De leukste manier om deze stad te ontdekken is een uitgestippelde wandelroute te volgen.

Eén van de hoogtepunten is de Sint-Baafskathedraal, waar enkele Vlaamse meesterwerken te bewonderen zijn. Hier kan je gratis binnen. De meeste andere monumenten en musea zijn betalend. Voor Gentenaars zijn verschillende musea echter wel gratis op zondag, bijvoorbeeld het Museum voor Schone Kunsten (MSK) en de Wereld van Kina.

De ideale manier om Gent tijdens de lente of zomer te ontdekken is een rondvaart te maken door de binnenstad en of de haven. Elke zaterdag kan je momenteel een gratis rondvaart beleven in de haven. Het enige wat je moet doen is je op voorhand gratis inschrijven via UiT in Vlaanderen. Bovendien zijn er wekelijks gratis concertjes in Gent, bijvoorbeeld in de bar Hot Club Gent. Op UiT in Vlaanderen vind je een volledig overzicht van wat er op dit moment gratis te beleven valt in Gent.

Gratis naar Brussels musea

In de hoofdstad van België kan je naar heel wat musea gratis op de eerste woensdag of zondag van de maand. Het Museum van de Stad Brussel is bijvoorbeeld elke eerste zondag van de maand gratis en de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België zijn elke eerste woensdagnamiddag van de maand gratis, vanaf 13 u.

Op cultureel vlak kan je in Brussel verder nog heel wat activiteiten vinden. De Beurs is bijvoorbeeld een geweldig cultuurhuis waar je regelmatig gratis naar films, debatavonden en concerten kan gaan. Het dakterras is trouwens erg de moeite voor een leuke pickick of gewoon om van het uitzicht te genieten. Verder kan je ook geregeld naar gratis concertjes gaan in Brussel, bijvoorbeeld in de Ancienne Belgique.

Op UiT in Vlaanderen vind je een volledig overzicht van alle gratis activiteiten, zoals praatcafés, rondleidingen, lezingen en festivals.

Gratis activiteiten aan de Kust

belgische kustNaast het feit dat de zee, de duinen en het strand (uiteraard) gratis zijn, kan je aan de Kust ook heel wat gratis activiteiten doen waar je niet voor hoeft te betalen. Zo kan je leuke fietstochtjes maken. In de gratis Fietspocket-gids vind je 10 mooie fietsroutes. Bovendien kan je deelnemen aan talloze gratis gegidste wandelingen, zoals langs culturele erfgoedsites of met uitleg over eetbare kruiden.

Verder zijn er het hele jaar door gratis evenementen in de kustgemeentes, bijvoorbeeld kookworkshops, rommelmarkten en tijdelijke tentoonstellingen. Bekijk zeker de 'Kustagenda' en ontdek welke gratis events er deze week zijn!

Gratis dingen om te doen in Antwerpen

Net als in Brussel, zijn verschillende musea in Antwerpen gratis op bepaalde dagen van de maand. In dit geval is dat telkens de laatste woensdag van de maand, bijvoorbeeld het MAS, het Letterenhuis en het Plantin-Moretusmuseum. Verder kan je ook in Antwerpen regelmatig gratis concerten meepikken, bijvoorbeeld in jeugdcultuurcentrum Het Bos.

Bovendien kan je in Antwerpen cultuur opsnuiven door gezellige stadswandelingen te maken in de binnenstad of de Antwerpse parken, bijvoorbeeld in het openluchtmuseum Middelheim. Ontdek alle gratis activiteiten in Antwerpen op de website van UiT in Vlaanderen.