waterverspillingElk huishouden verbruikt per dag honderden liters water. Het is bizar waarvoor we het allemaal gebruiken. Tanden poetsen, handen wassen, douchen, koken, bakken, bloemen water geven. Je merkt het pas zodra je even geen water tot je beschikking hebt. Wat noodzakelijk is gaat op den duur ook flink in de kosten lopen. Water besparen is dan ook in alle opzichten een goed idee. Naast het feit dat je namelijk geld voor jezelf kan besparen, is het ook goed voor het milieu, en voorkom je verspilling.

In een doorsnee huishouden zul je niet snel merken dat je water bespaart, omdat het maar kleine beetjes zijn, en je per maand misschien een paar euro's bespaart. Toch loopt het na een tijd aardig op, en helpen alle kleine beetjes, als je er maar een beetje aan probeert te denken. Bedrijven kunnen heel wat meer water besparen door medewerkers er op attent te maken. Hier volgen een aantal tips om zuiniger om te gaan met water.

Hoewel het eigenlijk helemaal geen zin heeft en onlogisch lijkt, zijn er nog heel erg veel mensen die de kraan aan laten staan als ze hun tanden aan het poetsen zijn. Als je gemiddeld 3 minuten lang je tanden poetst, kun je zelf wel voorstellen dat dit aardig wat liters zijn die voor niets de kraan uitlopen. Als je de kraan alleen opent als je je mond moet spoelen of je tandenborstel schoon moet maken, kun je al heel wat besparen.

Er worden tegenwoordig veel campagnes gemaakt over het verspillen van water tijdens het douchen. Je staat al gauw een paar minuten te niksen en alleen te genieten van het lekker warme water. Als je voordat je de douche instapt er van bewust bent dat je niet moet verspillen is het makkelijker om bijvoorbeeld een paar minuten eerder (wat ook weer gelijk is aan liters water) de douche uit te gaan. Een lekker warme of zachte handdoek doet ook wonderen. Ook bestaan er waterbesparende douchekoppen die je kunt kopen.

Grote potten en pannen die niet te smerig zijn, kun je beter even met de hand afwassen. Tefal pannen bijvoorbeeld zijn heel makkelijk af te wassen omdat er niets aan blijft kleven. Steek je ze toch in de afwasmachine, dan nemen ze erg veel plaats in, waardoor je de afwasnachine misschien een keer extra moet laten draaien.

Als je dan toch al de vaatwasser laat draaien, kun je beter het servies er zo inzetten, in plaats van het van tevoren nog eens af te spoelen met water. Het wordt wel schoon in de vaatwasser, daar is hij immers voor. Vergeet wel niet regelmatig de filter proper te maken.

Een andere waterverslinder is de wasmachine. Zet deze echt alleen aan als hij helemaal vol zit, en niet voor maar een paar kledingstukken. Zo kun je per week misschien een of twee wasbeurten besparen en dit scheelt je weer een hele hoop water.

Over het algemeen moet je jezelf een beetje aanleren om na te denken voordat je water gaat gebruiken op welke manier dan ook. Je kunt je eerst afvragen: is het wel nodig? Kan ik ook zonder? En als je echt water nodig hebt, probeer je zo min mogelijk te gebruiken.