Je eerste auto, dat moet eigenlijk meteen een schot in de roos zijn. Dat moet een auto zijn waaraan je jarenlang plezier beleeft ondanks het feit dat de wagen eigenlijk niet heel veel mag kosten. Hoe rijd je zo goedkoop mogelijk in je eerste auto?

Veel meer dan drie tips

3 tips? We kunnen je veel meer tips aan de hand doen of in elk geval herinneren aan een aantal zaken die goedkoop rijden mogelijk maken. Het is in elk geval verstandig om ‘klein’ te beginnen. Hoe zwaarder namelijk de auto, hoe meer benzine die auto verbruikt, hoe meer belasting je moet betalen en hoe duurder ook de verzekering uitvalt. Hoe lichter de auto, hoe minder belasting je betaalt. Net zoals de mate van zuinigheid de kosten per gereden kilometer ook omlaag brengt.

Het verschil tussen diesel en benzine

Als je goedkoop wilt rijden en een oudere auto aanschaft, ga dan geen zaken als pechhulp afsluiten. Besef verder dat een occasion op diesel vaak goedkoper in aanschaf is, maar dat de belasting aan de andere kant weer veel hoger. Pas als je rond de 20.000 kilometer per jaar rijdt kan een diesel eventueel interessant worden. Wat je zeker ook moet doen als je een bepaald merk en model in je hoofd hebt is die online vergelijken. Zo krijg je in elk geval een beeld of er een reële prijs voor de auto gevraagd wordt.

Check de echte kilometerstand

Om geen kat in de zak te kopen maak je ook in een goedkope tweedehands auto een proefrit en vraag ook altijd gewoon naar de mankementen die een auto mogelijk heeft. Vaak krijg je dan een verrassend eerlijk antwoord. Investeer verder drie euro door de echte kilometerstand van de auto aan te vragen, iets dat kan via de Stichting Nationale Autopas. Zeker de afgelopen jaren werd er nogal eens gemorreld met die kilometerstanden, die om de prijs op te voeren teruggedraaid werd. Tegenwoordig is dat wat lastiger maar toch is het goed de echte kilometerstand te checken. Verder is ook de onderhoudshistorie belangrijk. Koop je een auto die keurig alle beurten heeft gehad, dan kun je er van uitgaan dat de auto je niet meteen zal laten staan. Je auto verzekeren doe je meteen nadat de wagen op je naam is gezet. Ook daar kun je het nodige op besparen, zo blijkt.