Dat investeren in cryptomunten veel kan opleveren, is wellicht geen verrassing. Er zijn verhalen van mensen die hun hele hebben en houden verkochten en alles in cryptomunten investeerden, waarna ze stinkend rijk werden. Uiteraard hoef je niet zoveel risico's te nemen. Meer nog: in crypto handelen kan ook interessant zijn als je een beperkt budget hebt. Er zijn zelfs verschillende manieren om cryptomunten te krijgen of te verdienen. Gratis en voor niets! We leggen uit hoe het werkt.

Betaald krijgen om te spelen

Er komen steeds meer play-to-earnconcepten op de markt, games waarbij je tijdens het spelen geld verdient. Gek is dat niet, want in de gamesector gaat er veel geld rond. En dat geld verdient men onder meer door jou advertenties te tonen en door spelers extraatjes te laten kopen. Dat sommige gameontwikkelaars ervoor kiezen om een deel van hun inkomsten naar de gamers terug te laten stromen, is dan ook erg nobel. Het zijn echter niet alleen de gameontwikkelaars die gul zijn, want rond sommige games is er een heuse meta-economie ontstaan waaraan je best wel wat geld kan verdienen. Investeren is soms nodig, hoewel dat per game kan verschillen.

Een voorbeeld van zo'n lucratief spelletje is Axie Infinity, een spel waarbij spelers axies – digitale karakters die op de axolotl zijn gebaseerd – verzamelen, fokken, grootbrengen en verhandelen. Beginnende spelers kopen minstens drie axies en kunnen vervolgens aan de slag met het fokken en het verdienen. Elke veertien dagen worden de crypto-inkomsten uitbetaald. In de Filipijnen is het spel erg populair en voor een deel van de bevolking is het spel zelfs hun belangrijkste bron van inkomsten geworden.

Nieuwe cryptomunten cadeau krijgen

Ook airdrops kunnen een interessante manier zijn om gratis aan cryptomunten te komen. Airdrops worden ingezet als marketinginstrument. Hierbij geeft men gratis munten weg, een manier waarop vooral nieuwe crypto-ontwikkelaars de markt kennis willen laten maken met hun producten. Het valt te vergelijken met producenten die om dezelfde redenen samples uitdelen in een winkelcentrum.

Soms worden er ook voorwaarden aan verbonden en moet je bijvoorbeeld eerst even een Facebookpagina liken en delen. De nieuwe munten zijn vaak niet erg waardevol, maar dat kan natuurlijk altijd nog veranderen. Er zijn mensen die hier parabolische winsten mee hebben geboekt, maar houd er rekening mee dat sommige munten nooit van de grond zullen raken. Dat is zelfs eerder regel dan uitzondering.

Cryptobetaalkaarten en cashbacks

Nog een andere manier om gratis aan cryptomunten te komen? Geld uitgeven. Er zijn verschillende aanbieders van gratis cryptobetaalkaarten die cashbacks aan je uitgaven koppelen. Wanneer je dan voor je Netflix- of Spotify-abonnement betaalt of als je coole spullen koopt in de techwinkel, krijg je een percentage van je aankoop terug. Dit is een erg gemakkelijke manier om cryptomunten te verdienen.

Enquêtes van cryptobedrijven invullen 

Dit is een verdienmodel dat al langer bestaat. Al sinds het begin van het internettijdperk kan je geld krijgen voor het invullen van enquêtes. Het gaat om peanuts en de meeste respondenten haken af voor de betaaldrempels zijn bereikt, maar volhouden kan wel degelijk lonen. Het mooie is dat er intussen ook cryptobedrijven zijn die je met cryptomunten betalen om je mening te delen. Ook hier zijn de vergoedingen erg laag, maar je hebt wel het voordeel dat de waarde van je cryptomunten sterk kan stijgen. Achteraf bekeken kan je dan ook een heel goede zaak hebben gedaan.