Met grondstoffen als zilver en goud kan er veel winst worden gemaakt, terwijl het om een zogenaamde veilige haven gaat die waarborgen biedt wanneer de economie het minder goed doet. Gratis zilver bestaat niet, maar je kan wel een aantal dingen doen om zilver extra voordelig aan te kopen. Vooral bij zilveren sieraden is het soms mogelijk om flink te besparen.

1. Op het juiste moment zilver kopen

Bij zilverbaren is de mogelijke besparing over het algemeen heel beperkt, omdat de zilverkoers internationaal is vastgesteld. Zilver is een grondstof die op de internationale markt wordt verhandeld. De zilverprijzen zijn daarbij, net zoals de prijs van bijvoorbeeld goud of aandelen, afhankelijk van de verhouding tussen de vraag en het aanbod. Het is dan ook vooral een kwestie van op een gunstig moment zilver te kopen.

Momenteel is de zilverkoers relatief gunstig. Na de eerste coronalockdowns was een periode van economisch herstel aangebroken en begon de zilverkoers al snel te klimmen. Waar de zilverkoers begin 2020 met 406,93 euro per kilogram nog een dieptepunt bereikte, was het later dat jaar gestegen tot 757,92 euro. Sindsdien corrigeerde de koers min of meer en schommelt het opnieuw tussen 650 en 700 euro per kilogram.

2. Grotere hoeveelheden zilver kopen

De prijzen die zilverhandelaren hanteren, worden grotendeels bepaald door de zilverkoers. Enkel met betrekking tot hun marge, het deel bovenop de zilverkoers, is er enige ruimte mogelijk. Vaak is het zo dat verkopers hun marge verkleinen eenmaal er grotere hoeveelheden zilver worden gekocht. Dit is bij zilverbaren vrijwel de enige manier om te besparen.

3. Maak gebruik van kortingen op zilveren sieraden

Ook als je bijvoorbeeld zilveren sieraden koopt, zullen verkopers en producenten steeds rekening houden met de zilverkoers. Uiteraard wordt dit niet een-op-een doorberekend, want bij sieraden speelt ook het esthetische aspect mee. Het verschil met de zilverkoers is dan ook veel groter, waardoor er ook grotere kortingen kunnen worden toegekend. Hetzelfde geldt ook voor andere sieraden van grondstoffen als goud of palladium. Op de website van Lucardi vind je bijvoorbeeld altijd wel interessante deals terug. Op het moment van schrijven krijg je er bijvoorbeeld kortingen tot 40% op veertienkaraatgoud. Ook op zilveren sieraden zijn er heel wat kortingen terug te vinden.

4. Zilveren sieraden met een lagere zuiverheid kopen

Verder kan je natuurlijk altijd besparen door te kiezen voor sieraden met een lagere zuiverheid. Aan zilver en goud worden namelijk altijd andere grondstoffen toegevoegd, omdat zuiver zilver of goud in principe niet echt geschikt is om sieraden van te maken. Bij sterlingzilver gaat het bijvoorbeeld om 92,5% zilver en 7,5% koper of een ander metaal. Daarnaast komt ook argentiumzilver voor, dat afhankelijk van de uitvoering 93,5% of 96% zilver bevat. Dit type zilver heeft het voordeel dat het niet verkleurt, maar het is wel iets duurder.

Anderzijds zijn ook lagere zuiverheden mogelijk, zoals 83% of 80%. Voor sieraden wordt dit minder vaak gebruikt, maar het komt wel voor. Voor bijvoorbeeld tafelzilver komen dergelijke zuiverheden vaker voor. Het heeft het voordeel dat de andere materialen het sterker maken, wat natuurlijk net zo handig is voor bestek waarop al eens kracht wordt uitgeoefend. Daarnaast zijn voorwerpen met een lagere zuiverheid over het algemeen ook goedkoper.