Een ecocheque is een extralegaal voordeel dat werknemers in de privésector ontvangen, naast hun loon. Doorheen de jaren is het aantal producten dat je met ecocheques kan aankopen verveelvoudigd. Benieuwd wat er je allemaal mee kan kopen?

Wat zijn ecocheques?

Een ecocheque is een extralegaal voordeel. Werk je in de privésector, dan is de kans groot dat je ecocheques ontvangt, bovenop je loon. Je ontvangt als werknemer maximaal 250 euro aan ecocheques per jaar. Mooi meegenomen dus!

Wat kan je er precies mee kopen?

1. Energiebesparende huishoudelijke toestellen

Denk hierbij o.a. aan wasmachines, droogkasten, afwasmachines, koelkasten, diepvriezers, ovens, dampkappen, warmwatertoestellen, stofzuigers, ledverlichting, elektrische lampen en verlichtingsarmaturen. Wil je zo’n toestel kopen met ecocheques? Dan moet het een energielabel met klasse A++, A+ of B hebben. Per type apparaat zijn er altijd wel specifieke regels. Wil je dus een koffiemachine of steelstofzuiger van Dyson aankopen, ga dan steeds op voorhand na of je het product kan aankopen met ecocheques. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.

2. Tweedehands artikelen

Hieronder kunnen zowel meubelen vallen maar evengoed kleding of boeken. Je blaast deze spullen dus niet enkel nieuw leven in, je hoeft ook geen geld van je rekening af te halen. Dubbel zo handig!

3. Alles waarmee je water bespaart

Hieronder vallen zowel spaardouchekoppen en spoelbakken voor toiletten met een spaarknop als grastegels en andere waterdoorlatende tegels. De cheques mogen zowel gebruikt worden voor de aankoop van deze artikelen als de plaatsing, herstelling of het onderhoud ervan.

4. Duurzaam afvalbeheer

Je kan je ecocheques gebruiken bij de aankoop van een compostvat, -ton of -bak, wasbare luiers, 100% gerecycleerd papier, oplaadbare batterijen en oplaadtoestellen.

5. Duurzame mobiliteit

Vervoerbewijzen voor het openbaar vervoer (geen abonnementen!) en herstelling en onderhoud van fietsen kan je eveneens betalen met je cheques.

6. Hernieuwbare energie

Je kan je cheques ook gebruiken wanneer je een elektrisch apparaat of toestel aankoopt dat werkt op zonne-energie. Ook de plaatsing, het onderhoud en de herstelling van dergelijke toestellen kan je betalen met ecocheques.

Daarnaast kan je ze ook inzetten voor de aankoop van toestellen voor huishoudelijk gebruik die hernieuwbare energie opwekken zoals warmtepompen, zonneboilers of -collectoren, windturbines of fotovoltaïsche panelen.

Dit is uiteraard slechts een greep uit het enorme aanbod van zaken die je met ecocheques kan betalen. Twijfel je of je je cheques kan gebruiken bij de aankoop van een bepaald artikel of toestel? Raadpleeg dan het bedrijf of de winkel waar je het wil aankopen.