geld besparenDe crisis is nog lang niet voorbij.

Als je niet meer helemaal uitkomt met je maandelijkse salaris, en dit steeds krapper begint te worden, kun je op veel manieren geld besparen, maar het meest voor de hand liggende is om in en om je huis te beginnen. Er zijn hier genoeg manier om geld te besparen en minder uit te geven voor de dagelijkse bezigheden en benodigdheden.

Ook al heb je een vaste telefoon waarvoor je al een aanbieder hebt, is het altijd handig om een middagje te gaan zitten en aanbieders te vergelijken. Vaak is het zo dat we gemak boven alles zetten en ons er verder niet om bekommeren. Toch loont het om even aanbieders op een rijtje te zetten en te kijken wie per maand goedkoper is, of gunstigere aanbiedingen heeft. Misschien kan je wel internet en telefoonaansluiting bij 1 en hetzelfde bedrijf afnemen.

Kleine dingetjes die in en om je huis kapot zijn kun je beter zelf maken dan een reparateur of loodgieter te laten komen. Lees je op internet een beetje in, zoek desnoods naar een handleiding (bv op Youtube: uitleg en beeld!) hoe een bepaald iets te repareren is en probeer het eens. Misschien is het wel veel makkelijker opgelost dan je dacht en bespaar je zo dure voorrijkosten. Vraag desnoods de buurman die de kraan even repareert in ruil voor een pintje.

Als je de mogelijkheid en de ruimte ervoor hebt, is het heel handig om zelf je groente en/of fruit in de tuin te verbouwen. Op zich heeft het niet zo heel veel plek nodig. Het duurt even totdat je je eigen tomaten of komkommers kunt oogsten, maar het geeft in ruil wel een gevoel van voldoening, als je het grotendeel van je ingrediënten gewoon uit de tuin kunt halen. Op lange termijn is het ook veel goedkoper. Als je de ruimt er niet voor mocht hebben, kun je het beste in de winkel alleen groente en fruit kopen dat van het huidige seizoen is. Dit is veel goedkoper en ook verantwoorder. Het heeft namelijk geen zin om in de winter een bak aardbeien uit Spanje te kopen voor €4, terwijl je in de zomer Belgische aardbeien voor €1,50 kunt kopen.

Maak er een gewoonte van om de reclamefolders regelmatig door te kijken. Als je uit de aanbiedingen een menu kunt samenstellen bespaar je een hoop geld. Als het houdbare dingen zijn, kun je ze eventueel invriezen en er later iets van maken. Nog een optie is om wat extras te kopen van producten die in de aanbieding zijn en hier voor twee dagen iets van te maken.

Denk na voordat je je vermeende afval weggooit. Er zijn heel veel dingen die je met wat creativiteit weer tot iets nieuws kunt omtoveren.

Als je een nieuw apparaat aanschaft, is het altijd handig om van te voren even te vergelijken welke energiebesparend werkt, en welke het goedkoopst is (of een combinatie van de twee). Soms kun je ook een iets duurder apparaat kopen, waarvan je weet dat het op lange of korte termijn energiebesparender is dan de goedkope variant, die energie opslokt. Zo komt je na aanschaf niet voor verrassingen te staan.