Inflatie dwingt je tot verder besparen

Het zijn momenteel bijzonder zware tijden voor mensen die elk dubbeltje moeten omdraaien. De energierekening is gestegen door verschillende omstandigheden en de inflatie is tot een recordhoogte gestegen. Dat merk je bij iets alledaags als boodschappen doen. Het is verbazingwekkend te zien hoe prijzen van voedsel en andere eerste levensbehoeften zijn gestegen. Voedselbanken kunnen de vraag amper meer aan. Armoede grijpt om zich heen. Logisch dat je alle aanbiedingen afgaat en bekijkt of je ergens fors op kunt besparen. Misschien denk je dat je overal aan hebt gedacht als het aankomt op het betaalbaar kopen van voeding. Maar er zijn nog enkele ideeën waar je misschien wat mee kan.

Vrienden worden met de plaatselijke agrariër 

Niet iedereen eet vlees, en die keuze valt zeker te verdedigen. Maar hou je van een lekker stukje vlees, dan ben je niet alleen maar aangewezen op de supermarkt of de slager. Wist je dat er boeren zijn die zelf hun vee of kippen slachten en het vlees verkopen? Misschien ook bij jou in de buurt. Omdat je het rechtstreeks koopt, en er dus geen tussenhandel is, betaal je er minder voor dan normaal. De boer heeft ook last van de gestegen prijzen en berekent dat door, maar alsnog zul je goedkoper uit zijn. Hou je van zuivel? Als je toch bij de veeboer bent, kun je direct kraakverse melk meenemen bij hem.

Een tip als je wilt besparen op de kosten van het klaarmaken van je stukje vlees: gebruik hiervoor een elektrische grill of een handige bakplaat. Het is goedkoper dan het gas aansteken om een hele pan te verwarmen. Een bakplaat vet je in en je grilt je vlees totdat deze precies goed is, naar jouw smaak. Je hebt ze met de kenmerkende opstaande groeven, of gewoon met een vlakke bodem. 

De eierenboer 

Eieren zijn ook van die producten waarvan de prijzen er niet om liegen. De vogelgriep heeft z’n sporen nagelaten. Laat ze liggen in de supermarkt en ga naar een eierenboer bij jou in de buurt. Deze hebben een eierautomaat staan waar je voor de helft van het geld een doosje eieren kunt scoren. Ook deze eieren kun je heerlijk klaarmaken op eerder genoemde bakplaat. Wel de grill met de vlakke bodem gebruiken natuurlijk, anders krijg je je gebakken eitje niet goed. 

Je eigen moestuin 

Misschien een goed idee om je eigen groentetuintje te verbouwen. Heb je ruimte in je achtertuin, dan kun je daar gebruik van maken. Aardappelplanten doen het ook goed in de Nederlandse bodem. Je moet er wat liefde en aandacht aan schenken, maar je kunt er veel uit halen en hier op termijn op besparen. Natuurlijk ben je hiermee beperkt tot de lente en de zomer.


Je bent niet de enige die op de kleintjes moet letten. Zeker in de winter is het voor velen afzien. Met voornoemde tips helpt de een de ander. De ‘zeven vette jaren’ dienen zich vanzelf wel weer aan.