Je snapt er helemaal niets van: jij betaalt veel meer voor je autoverzekering dan je neef, terwijl die op zijn beurt weer meer betaalt dan de nicht die ergens op het platteland in Drenthe woont. Met andere woorden: hoe kan dat? En welke factoren bepalen nou eigenlijk het tarief van de autoverzekering?

Ook voor schade aan je eigen auto

In Nederland is het verplicht je auto te verzekeren. De WA-verzekering, Wettelijke Aansprakelijkheid, is tenminste hoe jouw auto verzekerd moet zijn. Doe je dit niet? Dan wacht een boete van de politie en ben je persoonlijk aansprakelijk als je een ongeval veroorzaakt. Iets dat verregaande consequenties kan hebben. De WA-verzekering verzekert de schade van de tegenpartij als jij een ongeluk veroorzaakt hebt. Je eigen schade moet je dus zelf betalen. Verder is er de WA beperkt casco verzekering. In dat geval ben je bij een ongeval ook verzekerd voor je eigen schade. De allriskverzekering is een verzekering voor elke schade aan je auto. Ook dus als je zelf die schade hebt veroorzaakt, vanzelfsprekend is dit ook de duurste verzekering en is de WA-verzekering het goedkoopst.

Ook de woonplaats speelt een rol

Behalve het soort verzekering spelen meer factoren een rol bij de hoogte van de premie. Het gewicht van de auto is een mooi voorbeeld om de simpele reden dat hoe zwaarder de auto, hoe meer schade er vaak is. Ook de waarde van de auto speelt een rol. Daarnaast bepalen ook je persoonlijke gegevens een deel van de hoogte van de premie. Je leeftijd bijvoorbeeld, want bewezen is dat mensen die jonger zijn dan 24 jaar vaker schade veroorzaken. Die groep betaalt dus meer premie. Ook je woonplaats is belangrijk. De kans dat jij in hartje Rotterdam schade oploopt of veroorzaakt is groter dan de kans van de mevrouw die in Drenthe tussen de weilanden woont. Over een autoverzekering gesproken, hier vind je een goedkope autoverzekering.

Veilig rijden wordt beloond

Verder spelen ook het aantal kilometer dat je op jaarbasis rijdt een rol, net als het aantal schadevrije jaren. In ons land word je beloond als je schadevrij rijdt en voor elk schadevrij jaar gaat je premie omlaag. Dat is ook de reden dat veel mensen niet altijd alle schade claimen, zeker niet als het hele kleine schades betreft. Ze zijn dan bang dat ze teruggezet worden in het aantal schadevrije jaren. Dan is het soms ook inderdaad handiger om de kleine schade zelf te laten repareren.

Kortom; er zijn een aantal factoren die invloed hebben op de premie van jouw verzekering. Zoals het soort verzekering dat je afsluit, de waarde van jouw auto en persoonlijke kenmerken.