Als je kiest voor een nieuw mobiel telefoonabonnement, kun je je keuze deels af laten hangen van hoeveel korting je krijgt bij je telefoonabonnement. Veel providers bieden namelijk leuke extraatjes aan. Zo kun je korting krijgen op bepaalde abonnementen of kun je zelfs gratis gebruikmaken van bepaalde diensten. Het loont de moeite om op dit vlak onderzoek te doen.

Korting of gratis bij je telefoonabonnement

Bij Odido heb je onder meer de mogelijkheid om te kiezen voor een gratis Spotify abonnement of Deezer abonnement. Bij de duurste abonnementen is er zelfs een mogelijkheid om gratis Formule 1 en andere sporten via Viaplay te kijken. Andere providers bieden je korting aan als je op hetzelfde adres ook nog een ander abonnement hebt, zoals een abonnement voor televisie en internet. Dit zijn de zogenaamde combikortingen. Daarnaast kun je ook een dure aankoop van je mobiele telefoon gedeeltelijk afbetalen, zodat je niet meteen voor hoge kosten komt te staan.

Korting of gratis streaming abonnement

Odido is een fusie het voormalige T-Mobile en Tele2 en heeft sinds het ingaan van de nieuwe naam ook een aantal extra’s toegevoegd. Deze kun je toevoegen als je een abonnement van Odido hebt. Zo kun je onder meer gebruikmaken van Extra’s in de vorm van een (gratis) abonnement op: Videoland, HBO Max, SkyShowtime, Viaplay, Deezer, Podimo en Amazon Prime.

Sommige van deze abonnementen kun je gratis benutten als je minimaal een Unlimited Plus-abonnement hebt. Bij deze telefoon-abonnementen krijg je maandelijks 1 Extra gratis. Overigens zijn niet alle diensten gratis bij dit abonnement te gebruiken. Voor populaire diensten zoals Viaplay of Deezer heb je tenminste een Unlimited Premium-abonnement nodig. Je krijgt dan 3 Extrapunten, die je kunt inwisselen voor één of meerdere gratis abonnementen.

Alles-in-1-pakketten: meer korting door combideals

Andere providers doen ook hun best om consumenten te overtuigen om zoveel mogelijk abonnementen bij één provider af te sluiten. Vodafone en KPN doen dit aan de hand van combikortingen. Ook bij Odido vind je naast de Extra’s een combikorting. Meestal houdt de combikorting in, dan je ten minste één ander abonnement op hetzelfde adres moet hebben. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een mobiel telefoon abonnement in combinatie met internet en televisie op hetzelfde adres. Dit zijn de zogenaamde alles-in-1-pakketten. 

Je krijgt dan doorgaans dubbele data op je mobiele abonnement, waardoor je bij een bundel van 15 GB per maand 30 GB data binnen Nederland en de Europese Unie mag gebruiken. In sommige gevallen kun je ook korting krijgen op de maandelijkse betaling. Zo bieden sommige providers zoals KPN, korting aan op je mobiele abonnement, tot wel 7,50 euro per maand. Daarnaast bieden de providers vaak ook een gratis zenderpakket bij je televisieabonnement aan, als je internet, mobiel en televisie met elkaar combineert. Al bij al zijn er vaak vele aanbiedingen, en het loont de moeite om providers hierop onderling te vergelijken.

Geen directe hoge aanschafkosten mobiele telefoon

Als je een nieuw abonnement afsluit, kun je kiezen voor een abonnement zonder mobiele telefoon (sim only), of juist voor een abonnement met mobiele telefoon. Kies je voor een looptijd van 2 jaar, dan heb je als voordeel dat je maandelijkse lasten net iets lager uitvallen (vaak 1 of 2 euro per maand). Bij de abonnementen met toestel ben je onder de streep ongeveer net zo duur uit als wanneer je een sim only abonnement kiest en zelf een telefoon aanschaft. Puur op de kosten van het abonnement bekeken dan.

Het voordeel van een mobiel abonnement met telefoon is wel dat je de telefoon niet in één keer hoeft af te rekenen. Je staat daardoor niet meteen voor de hoge aanschafkosten van een goede smartphone. Kost je nieuwe iPhone of nieuwe Samsung toestel bijvoorbeeld 800 euro, dan kun je deze kosten gespreid betalen via je maandelijkse abonnementskosten, over een periode van 1 of 2 jaar. Je hoeft die 800 euro dan niet gelijk af te tikken. Let er wel op dat je bij een toestelbundel wel een lening aangaat, hoewel deze dan wel zonder rente is. Verder is het bij voor providers en abonnementen ook mogelijk om een deel van je toestel bij aanvang te betalen en een deel via de toestelbundel. In het hiervoor genoemde voorbeeld, zou je dan bijvoorbeeld 400 euro direct kunnen betalen, en de andere 400 euro via je abonnementskosten, wat dan omgerekend neerkomt op 16,67 euro per maand, op basis van een 2-jarig abonnement.