Een lichtplan is bij een verbouwing of herinrichting belangrijk voor een mooie afronding van het project. Je weet exact wat je wil en hoe het resultaat eruit zal zien. Het beheren van het verbruik en bijvoorbeeld de sterkte van de verschillende lampen maak je overzichtelijk met een lichtplan. Misschien denk je er wel aan om volledig op LED verlichting over te stappen? Ontdek hier waar alle mogelijkheden liggen.

Wat voor invloed heeft licht?

Behalve dat het belang van daglicht duidelijk wordt bij fotosynthese en de groei van planten, heeft het ook een enorme invloed op de mens. De kwaliteit van je slaap gaat achteruit als er 's nachts te veel licht is en je productiviteit wordt er deels door bepaald. Ook kan licht sterk van invloed zijn op je gemoedstoestand. Er zijn namelijk een hoop processen in je lichaam die sterk beïnvloed worden, zoals de aanmaak van vitamines. Via onze gratis diensten leer je meer over hoe licht je lichaam beïnvloedt. Goed je zonlicht pakken is dus zeker aan te raden! Daarnaast doe je er om diverse redenen, zoals eventuele besparingen, goed aan om eens je verlichting onder de loep te nemen. Zeker wanneer er grote verbouwingen aan zitten te komen, is het hét uitgelezen moment voor een reorganisatie in je lichtplan. Maak zo eens een berekening op van wat LED verlichting qua besparing zou kunnen betekenen voor je.

Hoe maak je een goed lichtplan

Je start met het schetsen van alle ruimten, waarop de indeling duidelijk uit te maken is. Teken dus bijvoorbeeld duidelijk waar en hoe de meubels staan. Geef met vlekken aan waar je de lichten wilt. Het voordeel bij een nieuwbouw is dat je zelf de aansluitpunten uit kunt kiezen. Bij een reeds gebouwd huis staan deze vast. Wel heb je wat speelruimte, doordat de bedrading minder statig is dan vroeger. Ook een decentrale lamp kan interessant zijn, omdat je die in meerdere richtingen kan buigen. LED strips kun je trouwens overal gemakkelijk aanbrengen, mocht je naast de vaste lampen wat speels willen zijn met sfeerverlichting.

Sta bijkomend even stil bij de mogelijkheden op technisch vlak. De lichtsterkte en lichtkleur zijn namelijk een belangrijke factor. Kijk naar de omvang van je ruimte. Zo vraagt een hoog plafond om een hogere lichtsterkte en is er altijd de optie om dimmers te installeren. Deze vind je ook in LED vorm, mocht je die optie nader willen bekijken.

De laatste stap is kijken naar de functie van de ruimte en welke sfeer er tot uiting moet komen. Er zijn vier soorten licht: direct licht, indirect, accent en diffuus licht. Het beste is om te beginnen met je basislicht, vaak plafond- en hanglampen. Daarna kies je je sfeerverlichting uit. Denk aan vloerlampen, tafel- en wandlampen. Hierna kun je nog kiezen voor een functionele lamp, zoals een leeslamp. Heb je intussen bepaald waar je welke soort lamp nodig hebt? Dan kan je aan het leukere deel beginnen: het uitkiezen van de lampen zelf.

Inspiratie nodig?

Als je de stappen naar een goed lichtplan hebt gevolgd, zou je moeten uitkomen op een ideale indeling, waar je rekening hebt gehouden met de feitelijke vraag naar licht. Hiermee bedoelen we dat je in elke ruimte de gepaste sterkte en hoeveelheid licht kan bieden. Heb je daarbij ook gekeken naar verbruik? Een spaarlamp zal misschien meteen in je opkomen. Al heb je daar soms vertraging bij, wanneer je het licht aanzet. Wel is een spaarlamp beter voor de uitgaven. LED verlichting kan wellicht een gouden oplossing zijn. Tegenwoordig kan je in alle kleuren en vormen LED verlichting toepassen en hierbij de kosten laag houden, maar ook eenvoudig bevestigen. Als je gebruik maakt van LED strips kan je de verlichting overal gemakkelijk ophangen waar je wil. Bovendien kun je LED overal toepassen, ook wanneer je aan een nieuwbouw begint.

Kijk dus zeker eens naar de potentie die LED verlichting inhoudt. Misschien is dit wel de oplossing die je zocht. LED is ideaal om te monteren, verbruikt zeer weinig energie en heb je overigens in alle kleuren, vormen en maten die je wil.

Meer diensten bekijken? Lees meer op onze gratis diensten pagina.