Hou jij er van om de spanning op te zoeken? Je spieren spannen zich aan, je hart gaat sneller kloppen en je ademhaling versnelt. Sommige mensen vinden dit een heerlijk gevoel en anderen houden juist helemaal niet van dit gevoel. Er zijn verschillende manieren om een adrenaline rush te krijgen. Wij vertellen je hoe. Lees ook hoe adrenaline werkt in je lichaam.

Adrenaline: wat is dat?

Een andere naam voor adrenaline is epinefrine. Dit hormoon wordt in je bijnieren aangemaakt. Net als noradrenaline en cortisol is het een stresshormoon. Als je lichaam in gevaar is, maakt het adrenaline aan. Het hoeft hierbij niet te gaan om levensgevaarlijke situaties. Ook als je veel stress ervaart, maakt je lichaam adrenaline aan. Als je boos bent, schrikt, bang bent of als je het druk hebt, neemt de adrenaline in je lichaam toe. Je lichaam komt in de actiestand. Je hart gaat sneller kloppen waardoor je bloed sneller wordt rondgepompt en je bloeddruk hoger wordt. Zo kan er voldoende zuurstof en energie naar je spieren om sneller en krachtiger te handelen. Ook je pupillen worden groter en je spijsvertering wordt afgeremd. Adrenaline heeft niet alleen een lichamelijk effect. Je hersenen worden effectiever waardoor je je beter kan concentreren. Ook maakt het je meer alert.

Een adrenalinekick

Vind jij het gevoel van spanning heerlijk? Tijdens het sporten maak je adrenaline aan. Er zijn sporten waarbij je net wat meer adrenaline voelt, zoals autoracen en parachutespringen. De snelheid en de beweging wordt door je lichaam als niet normaal ervaren en daarom maakt je lichaam uit instinct adrenaline aan. Zelfs het luisteren naar wilde muziek zorgt voor de aanmaak van adrenaline. Ook de achtbaan in het pretpark zorgt voor een adrenalinekick, net als het afsluiten van sportweddenschappen bij Betway. De spanning van het kijken naar een sportwedstrijd verhoog je door er geld op in te zetten. Dit kan al vanaf een klein bedrag.

Verslingerd aan dat fijne gevoel

We noemden al eerder dat de ene persoon graag de spanning opzoekt en de ander daar juist niets van moet hebben. Als de adrenaline is uitgewerkt kan je dit een lusteloos gevoel geven. Mensen die blij worden van het gevoel dat adrenaline ze geeft, kunnen dit ook opwekken door situaties op te zoeken die spannend zijn. Juist als je je down voelt, kan die kick je weer een boost geven.

Is adrenaline slecht voor je?

Adrenaline kan je letterlijk helpen om te overleven. Zo kan je soms net een ongeluk voorkomen. Als je lichaam voortdurend adrenaline aanmaakt en je constant paraat staat, is dit niet goed voor je. Je hormonen kunnen hierdoor in de war raken. Een burn-out of lichamelijke klachten liggen op de loer. Zo nu en dan wat spanning op z’n tijd is helemaal niet verkeerd. Het geeft je leven net dat beetje extra. Zorg ook voor voldoende rust zodat je lichaam niet uitgeput raakt.