Je woning verkopen zonder een grondige schatting door een professional? Daar begin je maar beter niet aan. Je vinger in de lucht steken en een verkoopprijs gokken is zelden een goed idee. Er zijn zeker en vast waardige alternatieven. 

Erkend of gratis schatting

Je woning door een erkende schatter laten schatten is een optie. Dit kost echter een fikse duit. In sommige gevallen zoals bij bijvoorbeeld een waardebepaling de woonst bij een echtscheiding kan het niet anders, maar ga je je huis verkopen, dan is een erkende schatting geen verplichting. Wat je dan wel kunt doen? Beroep doen op een professionele vastgoedmakelaar. 

Tal van makelaars bieden een gratis schatting aan. Google het maar eens, je zult ongetwijfeld ook op een regionale makelaar botsen. Wil dit zeggen dan dit compleet vrijblijvend is? Uiteraard wordt zo’n gratis schatting als verkooptool gebruikt en om het eerste contact te leggen. De makelaar rekent er dus op dat je uiteindelijk je woning via hem of haar zult verkopen. 

Van hetzelfde niveau dan een erkende schatter

Heel wat mensen denken dat de gratis schatting bij een vastgoedmakelaar minder accuraat is dan die van een erkende schatter. Dit is een misvatting. Vandaag de dag zijn makelaars super professioneel en na de schatting ontvang je in heel wat gevallen een zeer lijvig document dat heel compleet is. Dit document moet in de meeste gevallen niet onderdoen voor het verslag van een erkende schatter. De ene makelaar pakt het wat zorgvuldiger aan dan de andere, maar over het algemeen kennen ze de buurt goed en weten ze perfect wat de huidige waarde is van je woning. Zij hebben er alle belang bij om de waarde van je woning correct in te schatten. 

Heel wat parameters 

Tijdens de gratis schatting neemt de makelaar je hele woning onder de loep. De staat van je woning is echter maar één van de vele factoren die de waarde van je woonst bepalen. De buurt, recente verkoopprijzen in de omgeving, de marktsituatie, … het zijn allemaal factoren die meespelen. Een regionale makelaar houdt de vinger aan de pols en weet perfect wat er leeft. Een gratis schatting is dus steeds een momentopname. Verkoop je je woning uiteindelijk pas veel later, dan loont het de moeite om een nieuwe schatting te laten maken. 

Ga je je huis verkopen, leg dan vandaag nog een afspraak vast voor een gratis schatting. Er zijn meestal geen addertjes en op die manier krijg je een heel waarheidsgetrouw beeld van de verkoopprijs. Je huis meteen aan de correcte prijs in de markt zetten is ontzettend belangrijk voor een vlotte verkoop.