LED verlichting levert heel wat voordelen op. Vooral vanuit financieel oogpunt is de keuze voor LED verlichting snel gemaakt. Toch zien we dat nog lang niet ieder huishouden hun conventionele verlichting om hebben geruild voor ledlampen. Zonde, want deze verlichting heeft ongelooflijk veel te bieden. Bovendien is het in tal van verschillende soorten verkrijgbaar. Kies je voor LED spotjes, ledstrips of gewoon een simpele ledlamp met armatuur? Jij beslist! Eén ding is zeker: geld besparen met LED is makkelijker dan je denkt. In dit artikel leggen we uit waarom.

Energiezuinig

Een van de grootste voordelen van LED is dat deze zeer efficiënt omgaat met elektriciteit. In andere woorden: elektriciteit wordt efficiënter omgezet naar licht. Hierdoor verbruik je veel minder elektriciteit dan bij conventionele verlichting. Naar schatting verbruik je tussen de 50 en 70 procent (afhankelijk van de lichtbron) minder. Dat voel je dus ook duidelijk in de portemonnee. Zeker met de huidige energieprijzen.

Toch moet hier een kanttekening bij geplaatst worden. Zo weten veel mensen dat ledlampen stukken duurder zijn dan andere soorten verlichting. Hierdoor ben je in het prille begin meer geld kwijt dan bij conventionele verlichting. Simpelweg doordat de aanschafprijs hoger ligt. Dat klopt. Ledlampen vragen om een flinke investering. Zeker als je in één klap alle lampen in huis wilt vervangen. Op de lange termijn geniet je echter dusdanig van de financiële voordelen, dat je deze kosten er binnen mum van tijd weer uithaalt.

Lange levensduur

De hogere aanschafprijs kan misschien in eerste instantie een beetje afschrikken. Want hoewel je energie bespaart, betekent dit alsnog dat je flink wat moet betalen en dat verschil toch een beetje tegen elkaar opgeheven wordt. Of niet?

Deze redenering zou kloppen als de langere levensduur niet meegerekend zou worden. Dit is echter voor veel mensen de doorslaggevende factor om toch voor LED te kiezen. Ledlampen gaan namelijk veel langer mee dan conventionele verlichting. Gemiddeld beschikken ze over 20.000 tot 50.000 branduren. Dit betekent dat je er jaren plezier van hebt, zonder dat de lampen vervangen hoeven te worden. Zo bespaar je eenvoudig veel geld en ben je op de lange termijn dus stukken goedkoper uit.

Minder lampen nodig

LED verlichting is in werkelijk alle soorten en maten verkrijgbaar. Je kunt bovendien ook nog eens uit heel wat verschillende lichtkleuren en lichtsterktes kiezen. Hierdoor stel je eenvoudig het meest effectieve lichtplan samen. Wanneer je op de juiste manier varieert met lichtsterktes en kleur, kan het zelfs mogelijk zijn om minder lampen te gebruiken. Op die manier bespaar je dus al flink wat kosten door simpelweg minder lampen aan te schaffen.

Voor het beste resultaat is het van belang dat eerst een goed lichtplan opgesteld wordt. Maak een plattegrond en maak onderscheid tussen de drie hoofdcategorieën: basisverlichting, sfeerverlichting en functionele verlichting. Teken deze vervolgens in en bedenk goed hoe je zou kunnen besparen op verlichting door andere keuzes te maken. Door LED verlichting slim te verwerken binnen het interieur, zul je enorm veel extra geld besparen.