Is het slot van een van je deuren kapot, dan moet je leren hoe je het snel kunt repareren. Sloten zijn namelijk super belangrijk, en het is goed om te weten dat ze werken zoals het hoort. Gelukkig kun je vaak het kapotte slot zelf repareren zonder een nieuwe deur te kopen of een slotenmaker Leuven te bellen. Het is een handige vaardigheid om te hebben. Wil je weten hoe je dit doet? Lees dan verder!

Controleer de sluiting

Check altijd eerst de sluitingen van de deur. Dit is vooral belangrijk als je deur een meerpuntssluiting heeft. Bij zo'n slot moet je de hendel omhoog tillen om de drie sluitpunten aan de bovenkant, in het midden en aan de onderkant van de deur te activeren. Controleer of er geen vuilophopingen in deze sluitpunten zitten, omdat dit ervoor kan zorgen dat het slot niet goed werkt. Beweeg de hendel op en neer en voel of er enige wrijving is om ervoor te zorgen dat de sluitpunten vrij zijn.

Zoek naar kieren

Soms moet je aanpassingen maken op basis van het seizoen om de kieren goed te laten werken. Je kunt dit doen door kleine metalen platen, ook wel een afstandstuk genoemd, onder de scharnieren te plaatsen of te verwijderen. Deze afstandsstukken kun je kopen bij bouwmarkten of online winkels. Je kunt controleren of aanpassingen nodig zijn door te kijken of er ruimte is tussen de deuren (als je dubbele deuren hebt) of tussen de deur en het kozijn (als je enkele deuren hebt). Als er een kier is, voeg dan afstandsstukken toe. Als er geen kier is maar je ziet dat de deur schuurt, dan moeten deze afstandsstukken mogelijk verwijderd worden voor een goede sluiting.

Verwijder het euro cilinder

Als je deur goed lijkt te sluiten, zonder kieren of schurende problemen, kan het probleem liggen bij de euro cilinder. Je kunt dit aanpakken door de lange schroef die in lijn is met de euro cilinder te verwijderen. Steek de sleutel in het slot, draai deze naar de positie om te ontgrendelen en trek om het cilinderslot eruit te halen. In de meeste gevallen zou dit vrij eenvoudig moeten gaan, maar bij oudere sloten kan het wat meer moeite kosten.

Lijn het slot uit en plaats het nieuwe slot

Plaats het nieuwe slot in de deur en zorg ervoor dat het goed uitgelijnd is. Draai de schroef vast totdat deze gelijk ligt met het oppervlak van de deur. Vervolgens kun je met je vingertoppen over de schroefkop voelen om te controleren of er geen hoogteverschil is. Als de schroefkop boven het oppervlak van de deur uitsteekt, draai hem dan verder aan. Als de schroefkop in de deur is verzonken, betekent dit dat hij te strak is aangedraaid en moet je hem iets losdraaien.

Test het slot

Probeer nu het slot met de deur open. Als het goed werkt, sluit dan de deur en test het opnieuw. Als alles in orde is, heb je het deurslot succesvol gerepareerd!