Kalkaanslag hoeft geen aanslag op je portemonnee te zijn. Met enkele simpele en zelfgemaakte middeltjes kun je kalkaanslag namelijk makkelijk de baas. Je hoeft er zeker geen dure ontkalkers voor aan te schaffen. Wat wijsheid van menig grootmoeder en enkele wonderen van de natuur volstaan al om af te komen van die vervelende kalkaanslag.

Voorafgaande tip: pak kalkaanslag aan bij de bron

Hoewel de onderstaande huis-tuin-en-keukenmiddeltjes effectief zijn tegen kalkaanslag, is het essentieel om te begrijpen dat ze het probleem niet bij de bron aanpakken. Kalkaanslag in je sanitair is slechts het topje van de ijsberg. Denk bijvoorbeeld ook aan je boiler, waarbij de levensduur drastisch afneemt door de verborgen kalkaanslag. Kalk in de boiler bemoeilijkt bovendien de warmteoverdracht, waardoor je boiler harder moet werken en meer energie verbruikt. Op de lange termijn is een investering in een goede waterverzachter dus niet alleen verstandig, maar ook voordeliger.

Azijn: het wondermiddel tegen kalk

Iedereen heeft wel een fles azijn in de keuken staan. Met witte azijn kun je erg veel doen. Je gebruikt het bijvoorbeeld als wasverzachter, als hulpmiddel om behang te verwijderen én om te ontkalken. In azijn zit namelijk azijnzuur en dit breekt de kalkaanslag af. Hiervoor verwarm je een gelijke hoeveelheid water en azijn in een pan tot het bijna kookt. Daarna laat je het mengsel afkoelen en breng je het aan, zodat het azijnzuur de kalk kan afbreken. Je kan ook een flinke scheut azijn in de waterkoker gieten en dit laten weken, waarna je het een aantal keren laat koken. Zo kun je eenvoudig de waterkoker ontkalken. Azijn is goedkoop te verkrijgen in menig supermarkt, zeker als je kiest voor een huismerk. Soms zijn er acties of aanbiedingen waarbij je bijvoorbeeld een tweede fles gratis krijgt.

Citroen: de zure kracht van de natuur

Citroen is niet alleen een smaakmaker in de keuken, maar ook een krachtig middel tegen kalk. De zuren in een citroen hebben namelijk de capaciteit om kalk te verwijderen. Meer dan een verse citroen heb je dus niet nodig. Snijd een citroen doormidden en wrijf het direct op de kalkplekken. Citroenen zijn op de groentemarkt of in de supermarkt te vinden. In het seizoen zijn ze vaak in de aanbieding. Dan kan je voor één euro al een netje met vijfhonderd gram citroenen kopen. Heb je een serre? Dan kun je een citroenboom planten voor een onuitputtelijke voorraad! Houd er wel rekening mee dat het gaat om gulzige planten die je regelmatig moet bemesten. Een compostbak is dus ook een must.

Baking soda: het witte goud tegen kalk

Baking soda is een multifunctioneel product dat je voor talloze klusjes in huis kunt gebruiken, waaronder het verwijderen van kalk. Baking soda heeft een licht schurende werking waarmee je kalk makkelijker kunt verwijderen. Maak een pasta van gelijke delen baking soda en water en breng dit aan op de kalkaanslag. Laat het even intrekken en schrob de kalk vervolgens weg. Baking soda is goedkoop te krijgen in drogisterijen en supermarkten. Grote verpakkingen zijn vaak extra voordelig.