Zodra voetbal wordt gespeeld, lokt het miljoenen mensen voor hun thuisscherm. Al diegenen die niet in het stadion kunnen zijn, moeten op zoek naar een manier om hun favoriete team voor het scherm te volgen. Iedereen wil erbij zijn als er om de titel, degradatie of de volgende ronde wordt gestreden. Bij betaaltelevisie moet je soms echter diep in je eigen portemonnee tasten. Sommige aanbieders op internet bieden daarentegen gratis streams aan. 

Voetbal fascineert miljoenen mensen over de hele wereld. De spanning, de spannende sfeer in de stadions en het spelplezier maken de sport zo populair. Geen wonder dat voetbal ook interessant is voor sportweddenschappen. Hier lokken wedden op voetbal met lucratieve odds. Als u wilt winnen, moet u zich zo goed mogelijk voorbereiden. Idealiter bekijkt u verschillende wedstrijden van de teams waarop u wedt. 

Maar moet dat via dubieuze gratis live streams op internet of via serieuze betaalzenders? Maar is het gebruik van dergelijke gratis live streams legaal? Een vraag die in het volgende zal worden beantwoord. 

Pay-TV vs. live stream aanbieders: de juiste manier om voetbal te kijken!

Door de wereldwijde populariteit van voetbal gaat er veel geld om in de sport. Ook betaalzenders, die vele miljoenen euro's betalen om de uitzendrechten van de populairste competities en competities in het voetbal veilig te stellen, spelen een grote rol. 

Dit leidt ook tot aanzienlijke kosten voor de fans om de wedstrijden op hun eigen tv-toestel te kunnen bekijken. Om alle wedstrijden te kunnen bekijken, moeten meestal meerdere abonnementen worden afgesloten. Niet alle voetballiefhebbers willen deze prijs betalen. Daarom gaan steeds meer mensen op zoek naar goedkope alternatieven op internet. 

De meesten vinden hun gading bij streamingaanbieders, meestal uit het buitenland, die hun diensten zelfs gratis aanbieden op het internet. Hier kun je voetbalwedstrijden uit de hele wereld vinden. Maar natuurlijk rijst al snel de vraag naar de legaliteit van een dergelijk aanbod. 

Zijn de gratis live streams op internet legaal?

Natuurlijk trekt het gratis aanbod van livestreams op internet veel voetbalfans aan. Maar met het oog op het auteursrecht bestaat er bij velen veel onduidelijkheid over de vraag of men zich door het gebruik ervan strafbaar stelt. En inderdaad, het streamen van het gratis aanbod van buitenlandse aanbieders op internet is illegaal. Dat is uiterlijk duidelijk sinds een uitspraak van het Europese Hof van Justitie in april 2017. 

Wie zich vrijwillig en met kennis van zaken toegang verschaft tot een ongeoorloofd en gratis aanbod van auteursrechtelijk beschermde werken, is strafbaar. Iedereen moet dus zelf beoordelen of de gebruikte livestream een geoorloofd en legaal aanbod is. Iedereen weet inmiddels dat het kijken naar wedstrijden van de Jupiler Pro League, eredivisie of de internationale UEFA Champions League geld kost. 

Abonnementen bij legale aanbieders kunnen zelfs echt duur zijn. Bij gratis streams op internet moet het voor de gebruiker dus duidelijk zijn dat dit aanbod ontoelaatbaar noch legaal kan zijn. Er moet echter ook worden vermeld dat tot nu toe bijna niemand die het aanbod uitsluitend heeft gestreamd ook daadwerkelijk juridisch is vervolgd. 

Het is dus ook bijna onmogelijk om de desbetreffende gebruikers te achterhalen en dus te vervolgen. Dat komt doordat de exploitanten van de dubieuze streamingplatforms meestal in landen buiten de EU gevestigd zijn. Alleen de exploitanten zelf hebben toegang tot de gegevens van hun gebruikers. 

Bijgevolg is het voor de autoriteiten moeilijk te bewijzen dat gebruikers illegale inhoud streamen. Als men wat verder in detail gaat, rijst bij het streamen van voetbalwedstrijden dezelfde vraag als wanneer andere aanbieders gratis streaminginhoud aanbieden. Bij beide aanbiedingen downloadt de gebruiker geen videobestanden naar zijn of haar eigen computer. 

Er wordt alleen een tijdelijke kopie van de stream gemaakt. Lange tijd waren zelfs juristen het oneens over de vraag of deze tijdelijke kopie een inbreuk op het auteursrecht vormt. Sinds het arrest van het Europese Hof van Justitie is het echter eindelijk duidelijk dat het hier ook om een strafbaar feit gaat.

Legale alternatieven: Hier kun je zonder zorgen naar je favoriete team kijken!

Nu duidelijk is geworden dat het gratis aanbieden van livestreams inderdaad illegaal is, rijst de vraag: Waar kan men legaal voetbal kijken? Het antwoord verschilt natuurlijk per land en per competitie. Inmiddels is er op de markt voor voetbaluitzendingen een bijna oneindige hoeveelheid verschillende aanbieders. Als je kijkt naar de hoogste divisie in het Nederlandse voetbal, is het nog relatief eenvoudig om de juiste aanbieder te vinden. 

Wil je wedstrijden uit de Eredivisie bekijken, dan is ESPN de perfecte aanbieder. Alle wedstrijden van de spannende competitie worden uitgezonden op de vijf kanalen van ESPN Compleet. Hier kun je wedstrijden van Ajax Amsterdam, PSV Eindhoven of Feyenoord Rotterdam bekijken met uitgebreide voorbeschouwingen, documentaires en verslagen na de wedstrijd. 

Het aantrekkelijke voetbal van de Nederlandse Eredivisie is hier zonder technische problemen en met haarscherp beeld te volgen. In België daarentegen liggen de zaken iets gecompliceerder. Hier delen verschillende aanbieders de uitzendrechten van de binnenlandse Jupiler Pro League. 

De bekendste aanbieder is ELEVEN Sports, die wekelijks meer dan 40 wedstrijden uit de Jupiler Pro League en de hoogste Europese divisies uitzendt. Ook de Spaanse La Liga, de Duitse Bundesliga en de Italiaanse Serie A zijn hier te volgen. Het Belgische voetbal is ook te volgen op TV VLAANDEREN. Met een ruim aanbod kunt u uw favoriete wedstrijden live op het scherm bekijken. 

Conclusie: gratis live streams zijn geen legaal alternatief! 

Voetbal is een van de populairste vrijetijdsbestedingen onder Europeanen. Geen wonder dat het volgen van de professionele competities ook veel mensen interesseert. Het gratis aanbod van livestreams op het internet heeft de afgelopen jaren dan ook herhaaldelijk tot discussies geleid. Betaalzenders en betalende klanten voelen zich bedrogen. Mensen die zich de dure abonnementen niet kunnen veroorloven, zijn daarentegen blij met het gratis aanbod. 

Nadat het streamen van dergelijke aanbiedingen jarenlang werd beschouwd als een juridisch grijs gebied, is er sinds april 2017 eindelijk duidelijkheid gekomen. Toen oordeelde het Europese Hof van Justitie dat het streamen van het aanbod van de veelal buitenlandse aanbieders illegaal is. 

Om legaal en met een zuiver geweten naar voetbal te kijken, moeten fans dus ofwel gebruikmaken van het bijbehorende abonnement van de betaaltelevisiezenders, ofwel de gang naar het stadion maken. Alleen met een zuiver geweten kan voetbal echt leuk zijn.