Hoewel het in eerste instantie vreemd lijkt om een apparaat schoon te maken dat zelf je kleren wast, is het eigenlijk heel logisch. Je wilt immers niet in een vuile badkuip of douche wassen, dus om ervoor te zorgen dat je kleren optimaal gereinigd worden, is het belangrijk om te weten hoe je een wasmachine schoonmaakt. Door regelmatig onderhoud te plegen aan je wasmachine, kun je schimmel, nare geurtjes en resten die je kleren kunnen beschadigen verwijderen, en mogelijk voorkomen dat de machine kapot gaat. Een beetje zorg en je wasmachine reinigen maken dus een groot verschil. Volg onze beproefde handleiding en handige tips van schoonmaakexperts, en je wasmachine is binnen de kortste keren weer in topconditie.

Maak het wasmiddelbakje schoon

Het wasmiddelbakje van de wasmachine kan een bron zijn van bacteriën, aangekoekt waspoeder en schimmel. Het is een kleine ruimte die sneller vuil kan worden dan je zou denken, aangezien dit de plek is waar je het middel plaatst dat bedoeld is om je kleren en beddengoed schoon te maken! Om de beste resultaten te behalen, moet je het hele bakje verwijderen en grondig reinigen met een oude tandenborstel en een gewoon schoonmaakmiddel. Raadpleeg de gebruikershandleiding als je niet zeker weet hoe je het bakje moet verwijderen. Vergeet niet om ook de ruimte waar het bakje in zit schoon te maken. Binnen de kortste keren zal het bakje brandschoon zijn en je kleren zullen meteen frisser aanvoelen.

Maak het filter schoon

Het zeefje in je wasmachine heeft als taak om de pomp te beschermen tegen pluisjes, zakdoekjes, munten en ander vuil. Toch kan deze plek een broedplaats zijn voor bacteriën en onaangename geurtjes die zich verspreiden naar zowel de machine als je wasgoed. Om dit te verhelpen, is het belangrijk om het zeefje regelmatig schoon te maken. Je kunt het filter meestal vinden aan de onderkant van de machine, achter een afdekking. Zorg ervoor dat je de gebruikershandleiding raadpleegt als je niet weet waar het zich bevindt. Maak voorzichtig de noodafvoerslang vrij en plaats een kom of pan eronder om eventueel water op te vangen. Trek de stekker uit het stopcontact, laat het water weglopen, plaats de stekker terug, verwijder de kom en leg een handdoek op de vloer. Schroef voorzichtig de filterafdekking los en verwijder het opgehoopte vuil. Controleer de ruimte en veeg het schoon met een doek, maak indien nodig de onderdelen schoon en plaats de afdekking terug. Controleer of de afdekking goed geplaatst is om lekkages te voorkomen.

Spoel de trommel af

Zelfs als de binnenkant van je wasmachine er schoon uitziet, is de kans groot dat er nog steeds bacteriën verstopt zitten in de vele hoekjes en gaatjes. Een goede manier om je wasmachine schoon te maken, is door regelmatig een lege wasbeurt te draaien. Zet de machine op een programma zonder kleding en voeg het wasmiddel direct toe aan de trommel. Het programma hoeft niet lang te zijn, maar het moet wel op een hoge temperatuur draaien. Idealiter kies je voor een hete wasbeurt op 60 graden Celsius. Dit zou bacteriën moeten doden, geurtjes verwijderen en voorkomen dat zeepresten en kalkaanslag zich ophopen op moeilijk zichtbare plaatsen.

Veeg de deurafdichting af

Het is belangrijk om de rubberen afdichting tussen de deur en de trommel van de wasmachine niet te vergeten wanneer je vochtig wasgoed erin stopt en eruit haalt. Deze afdichting voorkomt dat water op de vloer terechtkomt, maar het is ook een plek waar vuil en overtollig wasmiddel kunnen ophopen. Als dit wordt genegeerd, kan het leiden tot schimmelvorming die steeds moeilijker te verwijderen is. Om dit onderdeel van de machine in goede staat te houden, is het raadzaam om voor en na elke wasbeurt de afdichting voorzichtig af te vegen met een vochtige doek. Dit zorgt ervoor dat je schone wasgoed niet vuil wordt wanneer je het eruit haalt om te drogen. Succes met de schoonmaak van je wasmachine!