Tegenwoordig zijn er weinig dingen nog gratis. Je kunt ze echter wel voordeliger of gratis maken. Koop je bijvoorbeeld kunstgras voor een budgetprijs? Dan heb je al veel weten te besparen. Dat geld wil je dan niet kwijt zijn aan een tuinier, die het bij jullie komt leggen. In dit geval leg je het dus helemaal zelf. Dat is ook nog eens gratis en voor niets! Nu nog even erachter komen hoe je kunstgras het beste kunt leggen, maar dat lees je in dit artikel.

Het kunstgras aanschaffen

Voordat je het kunstgras kunt leggen, moet je het natuurlijk wel eerst aanschaffen. Kunstgras is er gelukkig voor iedere portemonnee. Er zijn veel categorieën waar je uit kunt kiezen. Voor iedereen die wel wat geld wil besparen is er bijvoorbeeld budget kunstgras te koop. Dat is natuurlijk veel voordeliger. 

Wil je kunstgras voor een bepaald doel kopen? Dan kun je ook op die manier kunstgras uitzoeken. Zo heb je bijvoorbeeld kunstgras voor huisdieren of kunstgras voor sport en spel. Er is zelfs kunstgras te koop, om speciaal je zwembad op te zetten. Aan keuze is dus geen gebrek. 

Waar je wel op moet letten is dat je op verschillende manieren tot het juiste kunstgras kunt komen. Het ligt er alleen aan wat je belangrijk vindt bij kunstgras. Wil je kunstgras met een speciaal doel kopen? Bijvoorbeeld om op te kunnen sporten in de zomermaanden? Dan kun je wellicht beter kiezen vanuit de categorieën. Echter kun je ook denken dat je met sport en spel, de zachtheid van het kunstgras juist heel belangrijk vindt. Wellicht is dat dan leidend in de keuze die je maakt. 

Andere mensen vinden de echtheid of grashoogte weer belangrijk en laten zich daardoor leiden. Kies je een bepaalde echtheid, grashoogte of zachtheid, dan vallen er vaak bepaalde opties al weg. Zo kun je heel makkelijk tot jouw kunstgras keuze komen. 

Het kunstgras leggen

Allereerst begin je natuurlijk met het verwijderen van de grond of het echte gras. Als je gras in de tuin hebt liggen is het belangrijk om de graszoden onder de wortel los te maken, want ze moeten compleet verwijderd worden uit de tuin. 

Daarna is het tijd om te gaan meten. De kunstgrasmatten zijn in bepaalde breedtematen te koop. Meet daarom een paar het oppervlakte na, voordat je gaat beginnen. Dit doe je natuurlijk om te voorkomen, dat je ergens een stuk gaat missen. Daarbij is het ook belangrijk dat je het kunstgras op z’n plek weet te houden. Is jullie tuin volledig open? Dan kun je het afbakenen met ecolat. 

Vervolgens ga je beginnen met de ondergrond. Hiervoor wordt betongranulaat gebruikt. Leg ongeveer een dikte van 5 cm betongranulaat en sproei deze nat. Daarna is het nodig om met een trilplaat en stamper de ondergrond aan te stampen en gelijk te krijgen. 

Hierna kun je het stabilisatiedoek aanbrengen, wat je vervolgens ook nat spuit. Zorg wel dat deze 2 cm lager ligt dan de kant afzetting. Vervolgens kun je de matten kunstgras uitrollen over het oppervlakte. Alles wat teveel is, kun je wegsnijden. Zorg dat je het wegsnijden altijd doet met een speciaal kunstgras mes en dat je snijdt vanuit de onderkant, in kleine stukken en stappen. Daarna is het nog een kwestie van de kunstgras pinnen erin te slaan. Dit voorkomt dat het kunstgras gaat verschuiven. En bestaat je kunstgras uit meerdere delen? Dan moet je deze nog aan elkaar vastmaken met kunstgras tape. 

Als laatste stap ga je het kunstgras bestrooien met instrooizand, waar na je deze met een bezem in het kunstgras veegt.