Tijdens de wekelijkse boodschappen merken we pas hoe duur alles geworden is. Elke week denk je dat de prijzen wel genoeg zijn gestegen, maar toch heb je weer een bon waar je u tegen zegt. De prijsstijgingen houden maar niet op. Hoe kun je toch voordelig boodschappen doen, zonder op kwaliteit achteruit te gaan? Dat leggen we uit in dit artikel.

Maak een boodschappenlijst

Ten eerste is het belangrijk om een boodschappenlijstje te maken. Zolang je dat lijstje hebt is het ook de kunst om er niet vanaf te wijken. Alles wat op jouw lijstje staat heb je nodig, de rest van de producten in de winkel dus niet. Je zult zien dat je dan opeens al veel minder uitgeeft.

De truc is dan wel om alleen boodschappen te doen. Dan kun je je namelijk ook echt aan dat boodschappenlijstje houden. Als je jouw partner of kinderen meeneemt, dan is die kar al snel gevuld met van alles dat niet op het lijstje staat. 

Vergelijk de winkels

Met vergelijken is niks mis. Zonder te vergelijken, weet je namelijk ook niet wat het goedkoopste is. Na het maken van je boodschappenlijstje is het dus jouw taak om verschillende winkels met elkaar te vergelijken. Soms kun je die vergelijking doen in de app. Soms heb je simpelweg bonnen van de afgelopen supermarktbezoeken. 

Ga per product eens kijken welke winkel het voordeligst is. Dat kun je ook doen door de folders erbij te pakken. Pak de Lidl folder van volgende week en de folder van de Albert Heijn erbij. Je hebt dan al snel inzichtelijk waar die meloen of dat pak melk het voordeligst is. 

Op die manier moet je echt boodschappen gaan doen, anders ben je echt een dief van je eigen portemonnee. Voornamelijk als je nog niet over wil gaan op B-merken. Als je die omslag maakt, zul je uiteraard veel meer kunnen besparen. 

Wil je echt A-merken blijven kopen? Dan is het echt een kwestie van vergelijken. Elke winkel vraagt namelijk een andere prijs voor hetzelfde product. Aan jou de taak om de goedkoopste winkel eruit te vissen. Uiteraard kan dat per winkel verschillen. Een prei is misschien het goedkoopste bij de Albert Heijn, terwijl je voor een doos eieren echt naar de Lidl moet. Hoe vaker je vergelijkt, hoe meer gevoel je hiervoor krijgt. Op den duur weet je wel voor welk product je bij welke winkel moet zijn.

Volg de aanbiedingen

Dat je de aanbiedingen moet volgen, dat spreekt natuurlijk voor zich. Daarom is het ook zo aan te raden om die folders elke week door te spitten. Alleen, weet ook dat de ene aanbieding de andere niet is. Een product kan namelijk in de aanbieding zijn bij de Albert Heijn, maar misschien vraagt de Lidl daar wel altijd die prijs voor.

Je moet dus goed en kritisch kijken naar de aanbiedingen in de folders. Bulkverpakkingen zijn over het algemeen een interessante aanbieding, maar dat hoeft dus niet altijd zo te zijn. Een aanbieding laat ons denken dat we heel veel besparen. Terwijl het eigenlijk een truc is om ons meer producten te verkopen.

Je hebt echter ook producten, die je bijvoorbeeld punten opleveren. Bij de Jumbo is dat bijvoorbeeld het geval. Het product wordt dan niet goedkoper, maar je spaart wel voor andere extra’s. Bij de Albert Heijn heb je weer producten die uitsluitend voor jou in de aanbieding zijn. Dat zijn dus allemaal zaken waar je rekening mee moet houden. Scan dus altijd jouw voordeel passen bij de supermarkt. Lidl, Jumbo en Albert Heijn hebben in ieder geval allemaal zo’n pas, waarbij je meer korting kunt krijgen op jouw boodschappen.