Net zoals dat voor het internet geldt, is een mobieltje cruciaal geworden, tenzij je natuurlijk van plan bent om in sociaal isolement te vertoeven. Echter zijn de kosten voor mobiele telefoons de laatste jaren de pan uit gaan swingen. Mobiele telefoons van meer dan duizend euro? Enkele jaren terug verklaarde men jou kierewiet, vandaag de dag is het de knotsgekke realiteit. Gelukkig kan je zelf het een en ander doen om te besparen op mobiele telefoons. Onderstaande vier tips tonen dat aan. 

Ga voor een goedkoper model

In de eerste plaats verplicht niemand jou om de nieuwste en duurste modellen te kopen. Vaak bevatten zij coole snufjes en zijn ze van betere kwaliteit, dat klopt. Maar nog vaker wordt het potentieel van die toestellen niet eens aangesproken. En dan kan je ook gewoon voor een goedkoper model kiezen. Ga vooral na aan welke vereisten jouw smartphone moet voldoen voor jou en koop jouw mobieltje in functie van die eisen. Zijn jouw eisen beperkt tot een cool spelletje Snake en een sporadisch sms’je? Dan volstaat een Nokia 3410. Maar meestal zal je toch voor een smartphone moeten kiezen. En daar hoeft niks mis mee te zijn.

Ook in dat laatste geval kan je al veel besparen, bijvoorbeeld door voor een refurbished toestel te kiezen. Neem bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S10 Plus die nieuw al snel zo’n 750 tot 1.000 euro moet kosten, afhankelijk van de specificaties. Een refurbished variant is daarentegen tot wel 30% goedkoper. En zo kan je dus ook geld besparen op jouw smartphone. Let wel op, want volgens Test-Aankoop is lang niet elke verkoper even betrouwbaar.

Laat je niet vangen door combi-abonnementen

Een abonnement waarbij je ook meteen een hippe smartphone krijgt: als dat niet voordelig is? In de praktijk is dat helaas zelden het geval. Die smartphone betaal je nu eenmaal dubbel en dwars terug. Bovendien hang je vervolgens vast aan een duur abonnement dat je niet zomaar kan opzeggen, tenzij je een fikse smak geld op tafel gooit. Toch zijn die abonnementen soms zo duur dat dat wel de moeite loont. Dan koop je jouw abonnement af en mag je de smartphone houden, waarna je via een van de vele sim-only aanbiedingen begint te besparen. Dat weet zich meestal dubbel en dik terug te verdienen.

Gebruik WhatsApp

De kosten voor een sms’je lopen al snel op tot tien eurocent. Dat is bij veel providers ook de prijs per megabyte. En dat terwijl een tekstbericht dat je via Whatsapp verzendt ongeveer 1 tot 2 kB groot is. Je hoeft geen rekenwonder te zijn om te weten dat je zo heel veel kan besparen. Appen is dan ook een beter idee dan sms’en en eigenlijk kunnen we hetzelfde zeggen over telefonie: bel toch gewoon via Facebook Messenger of Whatsapp! Moet je echt eens een sms sturen? Dan kan je ook gratis sms’en vanop jouw pc. Ook zo kan je besparen.

Beperk het dataverbruik

In de praktijk kan je vrij eenvoudig jouw dataverbruik beperken. Zo kan je bijvoorbeeld een datalimiet instellen. Indien je per abuis spannende video’s zit te kijken op 4G, hoeft dat nog niet automatisch in de papieren te lopen. Maar daarnaast kan het de moeite lonen om zelf jouw dataverbruik bij te sturen en dit door eventueel een aantal apps de toegang tot mobiel internet te ontzeggen.

Ook het synchroniseren op de achtergrond schakel je maar beter uit. Ten slotte is het installeren van de app Onavo Extend eveneens een aanrader. Deze app comprimeert automatisch het dataverkeer en helpt je te besparen, zonder dat je het hoeft te merken.