In de zorg hebben veel mensen last van de hoge werkdruk. Dit is natuurlijk niet prettig en ook zeker niet goed voor je gezondheid. Tevens heeft het invloed op de prestaties van je werk. Onderzoeken laten zien dat bijna de helft van de mensen in de zorg te veel werk heeft. Dit zorgt voor een heleboel stress en de kwaliteit van de zorg begint hier ook echt onder te lijden. Toch kan solliciteren op een vacature in de zorg erg veel voldoening brengen en het is dan ook aan jou om voor jezelf te zorgen en om op zoek te gaan naar manieren om minder druk te voelen op je werk. Hier zijn vijf tips die echt kunnen helpen:

Stel prioriteiten en maak een plan

Het is allereerst super belangrijk om goed te plannen en te beslissen wat je eerst doet. Prioriteiten stellen dus. Zo zul je minder stress van je werk hebben. Mensen die in de zorg werken hebben vaak heel veel te doen en dan is het makkelijk om het overzicht kwijt te raken. Als je duidelijk op een rijtje zet wat je allemaal moet doen en beslist wat het belangrijkst is, kun je je beter focussen en je werk slim aanpakken.

Goed communiceren en samenwerken

In de zorg moet iedereen goed met elkaar communiceren, zeker als het druk is. Als je goed en duidelijk laat weten wat er aan de hand is aan je collega's en bazen, kun je problemen snel aanpakken voordat het echt misgaat. Het kan ook zeker helpen als iedereen een beetje samenwerkt; door het werk te verdelen en elkaar te helpen, wordt het voor iedereen een stuk makkelijker.

Zorg goed voor jezelf

Iedereen die in de zorg werkt moet goed voor zichzelf zorgen, zowel lichamelijk als in hun hoofd. Alleen zo kun je de druk van het werk aan. Dit betekent dat je gezonde manieren moet vinden om met stress om te gaan, zoals sporten, manieren om te ontspannen en zorgen dat je genoeg slaapt. Wanneer je goed voor jezelf zorgt, zul je een sterk blijven en je goed voelen, ook als het heel druk is.

Probeer flexibel te zijn en je aan te passen

In de zorg verandert er constant wat, dus het is echt een pluspunt als je je snel kunt aanpassen. Kun je goed omgaan met veranderingen en snel van aanpak veranderen? Dan pak je onverwachte situaties veel beter aan. Flexibel zijn houdt ook in dat je niet te trots bent om hulp te vragen wanneer je die nodig hebt, en dat je een beetje vindingrijk bent in het vinden van oplossingen als dingen niet meteen gaan zoals gepland.

Behoud werk-privé balans

Tot slot moet je een goede balans vinden tussen je werk en je privéleven, zodat je niet te veel stress krijgt en opgebrand raakt. Als je in de zorg werkt, moet je echt tijd maken om te chillen, leuke dingen te doen en vrienden te zien, zodat je niet de hele tijd aan het werk denkt. Zorg dat je duidelijke grenzen hebt tussen wanneer je werkt en wanneer je vrij bent, en vergeet niet om goed voor jezelf te zorgen, zelfs als het druk is. Met deze 5 tips gaat het vast lukken!