Of het nou komt door ouderdom, door een handicap of door een grove tackle van die veels te grote centrale verdediger, komt er uiteindelijk voor de meeste mensen een periode waar ze slecht ter been raken. Dit kan een grote hindernis zijn bij het uitvoeren van diverse taken. Zo wordt het lastiger om op een normaal tempo rond te komen buiten maar ook binnenshuis. Dit is erg vervelend en kan voor grote irritaties zorgen.

Helaas is er aan de buitenshuise activiteiten die niet helemaal meer onderneembaar zijn niet veel te doen behalve proberen te trainen of oefenen. Misschien wordt het niet alleen moeilijk om te sporten zodra je een handicap hebt opgelopen, maar worden ook andere activiteiten lastig die behoren tot de standaard activiteiten die je gewoonlijk in een dag onderneemt. Zo is het voor veel mensen die slecht ter been zijn best lastig om thuis in een normaal tempo de trap op en af te komen. Mocht dit bij jou het geval zijn, dan zou het zomaar kunnen dat een traplift een handig hulpmiddel.

Welke traplift past bij jou?

Een traplift aanschaffen is geen aankoop die zo 1..2..3 gebeurt is. Een traplift is een vrij complex apparaat dat afgesteld moet worden op jouw situatie. Daardoor is het volkomen anders en een stuk moeilijker dan het aanschaffen van bijvoorbeeld een wandelstok. Er komen veel kleine details bij kijken die belangrijk zijn voor de berekening van de kostprijs van de traplift die in je woning hoort. Traplift prijzen variëren naar aanleiding van het verschil in situatie en natuurlijk verschil in installatie per huis. Zo is er dus een groot verschil in prijs te merken tussen een traplift die geïnstalleerd moet worden op een rechte trap en een op een trap met bochten. Zo kun je je wel voorstellen dat des te meer bochten een trap heeft, des te moeilijker het proces van aanleggen van de traplift gaat, wat hogere kosten betekent. Bovenop de bochten komt er ook nog bij kijken op hoeveel verdiepingen de traplift nodig is en aan welke kant van de trap de lift komt te staan. De binnenzijde of de buitenzijde?

Mogelijkheden bij betaling

Omdat een traplift een dusdanig complex gebeuren is, is het absoluut geen goedkope aankoop. Ik sluit het daarom zeker niet uit dat er mensen zijn die tegen problemen bij de betaling aan kunnen lopen. Als je niet het meest vermogende type bent, en je daarbovenop door de vermindering in mobiliteit ook nog eens minder in staat bent jouw werk te verrichten, kan de rekening voor je te hoog zijn. Treur dan niet, want de hoop is niet verloren. Een traplift is voor sommige mensen echt essentieel om te hebben. Voor deze mensen is de overheid bereid te helpen. Je kan dan bij de gemeente aanvraag doen voor een traplift. Zij analyseren de situatie en aan de hand daarvan beslissen zij of een traplift werkelijk essentieel is. Sommige mensen lopen dit mis, maar willen alsnog een traplift in huis. Deze mensen kunnen een subsidie aanvragen voor de betaling, of een tweedehands traplift aanschaffen. Dan bespaar je flink op de prijs. Ook is het huren van trapliften mogelijk.

Handigheidjes voor persoonlijke voorkeur

Een van de laatste dingen om je in te verdiepen voordat de aankoop rond is, zijn kleine details die misschien persoonlijk voor je fijn zijn om te hebben. Als je bijvoorbeeld de kracht in je benen erg kwijt begint te raken en bang bent je voeten te stoten tegen de trap wanneer je naar boven gaat, dan kun je kiezen om onder de stoel een inklapbaar voetenbankje te laten installeren voor een klein beetje extra kosten.