Wist je dat je als zelfstandige of als bedrijf jaarlijks honderden tot zelfs duizenden euro’s kunt besparen? Het enige dat je hiervoor moet doen is … de juiste tankkaart kiezen! Bovendien kun je met een tankkaart ook van verschillende extra voordelen genieten. 

Het is belangrijk om niet zomaar eender welke tankkaart aan te schaffen. Ga op onderzoek, weeg de verschillende voordelen tegen elkaar af en kies uiteindelijk de kaart die het best bij je behoeften aansluit. Op iCompario kun je het vergelijken. 

Hieronder krijg je alvast een overzicht van zes belangrijke vragen die je jezelf moet stellen wanneer je op zoek gaat naar een geschikte kaart.

Wat mogen mijn gebruikers kopen?

Wanneer je je tankkaart ontvangen hebt, krijg je van de aanbieder een login en een wachtwoord om je account online te beheren. Als je meerdere kaarten beheert van verschillende werknemers, kun je per persoon aangeven wat wel en wat niet mag, en wat er met de kaart mag worden aangekocht. 

Zo kun je bepalen of ze alleen maar brandstof mogen tanken, of dat ze ook mogen genieten van andere auto-gerelateerde diensten, zoals de carwash of de aankoop van autoproducten in de winkels van de tankstations. Zelfs de aankoop van etenswaren kan een optie zijn!

Wat is de maximale hoeveelheid brandstof die mijn gebruikers maandelijks en/of jaarlijks mogen verbruiken?

Ga na wat het maximum brandstofverbruik is per gebruiker. Bij sommige aanbieders moet je pas op het einde van de maand betalen, maar meestal is hier een maximaal verbruik aan verbonden. Meestal moet je verplicht een domiciliëring afsluiten via je bank. 

In dit geval zal de aanbieder een hoger benzineverbruik toestaan. Bereken of schat goed in hoeveel liter brandstof je ongeveer nodig zult hebben per gebruiker van een tankkaart.

Wanneer moet ik betalen, en aan welke voorwaarden moet ik voldoen?

Zoals hierboven vermeld, moet je je factuur bij sommige aanbieders pas op het einde van de maand betalen. Meestal is hier echter een bankgarantie of domiciliëring aan verbonden. Vraag na of je verplicht bent om een bankgarantie voor te leggen of dat er een domiciliëring nodig is voordat je een tankkaart kunt ontvangen.

Kan ik bij één of meerdere merken terecht?

Bij sommige aanbieders is het mogelijk om met dezelfde tankkaart bij verschillende merken te tanken. Hoewel dit een groot voordeel is, moet je goed navragen wat je extra korting is per liter getankte brandstof en wat de eventuele vaste kosten zijn om de kaart te kunnen gebruiken.

Is er een korting op de officiële brandstofprijs? 

Als je een grootgebruiker bent, geniet je meestal van een hogere korting. Vergelijk goed waar je de meeste korting krijgt, want op maand- en jaarbasis kan dit je duizenden euro’s besparen. Omdat de korting wordt gegeven op de officiële brandstofprijs, is het belangrijk om eerst de officiële brandstofprijzen te vergelijken. 

Nadat je deze hebt gevonden en als het mogelijk is om een tankkaart te krijgen, kun je proberen om een extra korting te krijgen. Houd hierbij in het achterhoofd dat het geen zin heeft om een hoge brandstofprijs per liter aan de pomp te betalen en vervolgens te genieten van een hoge korting per liter.

Is er sprake van extra voordelen in de winkels en shops?

Geniet je van korting bij aankopen in de shop van een tankstation, op het gebruik van de carwash of op autogerelateerde aankopen? Het loont de moeite om ook eens het aanbod van tankkaarten bij pechverhelpingorganisaties te vergelijken. Meestal bieden deze bij de aanschaf van een tankkaart extra voordelige voorwaarden.

Zoals je ziet zijn er verschillende factoren waarmee je rekening moet houden bij de vergelijking van tankkaarten. Het is zeker de moeite om hier de nodige tijd in te steken, omdat het je op jaarbasis veel geld kan besparen!